Jamie's super food voor elke dag - Boekreview

Jamie’s super food voor elke dag

Superfoods zijn hot. In tegenstelling tot onze dagelijkse voedingsmiddelen zouden superfoods hoge concentraties vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten waardoor ze je gezondheid bevorderen. Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, kokosolie, kokoswater, hennepzaad, tarwegras, rauwe cacao en chiazaad. Of superfoods daadwerkelijk zoveel beter voor je gezondheid zijn als wordt gezegd is wetenschappelijk niet bewezen. Superfood of niet, geen enkel voedingsmiddel bevat het complete scala aan voedingstoffen. Het blijft dus belangrijk om gevarieerd en afwisselend te eten.

Toen Jamie Oliver’s 17e boek, Jamie’s super food voor elke dag, uitkwam had ik in eerste instantie dan ook zoiets van oh ja, hij ook. Maar die aanvankelijke scepsis is inmiddels helemaal verdwenen. Het boek heeft niets van doen met superfoods maar juist alles met gezond en voedzaam eten ofwel super food. Met dit boek wil hij ‘..je inspireren en in staat stellen om het meeste uit je leven te halen, en je zo healthy en happy mogelijk te voelen.’

Hoe ziet het boek eruit?

Jamie’s super food voor elke dag is op en top een Jamie Oliver boek. Ik had er al vijf in de kast staan en Jamie’s super food past naadloos in dat rijtje. Het heeft dezelfde afmetingen als de andere boeken, is ook weer hardcover gebonden en heeft een duidelijke rugtitel. Je pakt gelijk het boek dat je wilt.

Met 312 pagina’s is het een dik boek maar door het formaat ligt het toch prettig in de hand. Tijdens het koken blijft het mooi openliggen en voor het gemak is er een leeslintje toegevoegd. De opmaak is helder en luchtig en elk recept is voorzien van een -door Jamie zelfgemaakte- paginavullende foto van het betreffende gerecht. Onderaan elk recept staat een tabel met voedingswaarden.

Jamie's super food voor elke dag - Boekreview

Alle maaltijden hebben een eigen hoofdstuk met tenminste 30 recepten. Naast de hoofdstukken voor ontbijt, lunch en diner heeft Jamie ook een hoofdstuk snacks en drankjes opgenomen. Maar dat is nog niet alles. De laatste 40 (!) pagina’s zijn gewijd aan gezond leven. Van alles passeert de revue. Zo lees je ondermeer hoe je balans in je voeding aanbrengt, waarom vet onmisbaar is en zijn er tips voor een goede nachtrust.

Jamie's super food voor elke dag - Boekreview

Hoe zijn de recepten?

Zoals eerder al genoemd, eindigt elk recept met een overzicht van de voedingswaarde. Maar wat ik veel interessanter vind, is dat elk recept begint met 2 regels over de gezonde eigenschappen van het beschreven gerecht. Zo lees je bijvoorbeeld dat kerstomaatjes niet alleen rijk zijn aan vitamine C maar ook dat ze de opname van ijzer uit spinazie bevorderen of dat ons lichaam vitamine D nodig heeft om calcium op te kunnen nemen. Dat soort kennis maakt dat je nog beter in staat bent om een gezonde maaltijd samen te stellen.

Jamie's super food voor elke dag - Boekreview

Gezond en verantwoord eten heeft dikwijls het imago van ingewikkeld en duur. Daar maakt Jamie met dit boek korte metten mee. De recepten zijn duidelijk beschreven en de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar. Iedereen kan er mee aan de slag om een kleurrijke en gezonde maaltijd op tafel zetten. Wat dacht je van een vijgen-bananenbrood met bloedsinaasappel en notenboter, magere carbonara met spek, erwten, amandelen en basilicum, pompoenlasagne met spinazie, hüttenkäse en zaadjes of paddenstoelemcurry met rode linzen, bruine rijst en papadums? Ook qua kosten zijn de recepten heel toegankelijk. Jamie schrijft in zijn inleiding dat ze bij doorrekening van de kosten (op basis van prijsniveau 2015) op een gemiddelde van € 3,50 per portie uitkwamen.

Jamie eindigt zijn inleiding met de wens dat dit boek ‘..je nieuwsgierigheid wekt en je interesse aanwakkert om de juiste voedselkeuzes te maken die bij jou passen.’ Door de informatieve teksten over voeding en gezondheid, de toegankelijke en eigentijdse recepten en de uitnodigende foto’s is het voor mij een héél inspirerend boek dat ik vaak en graag gebruik.

Inmiddels heb ik zwarte rijstepap gemaakt. Een waanzinnig lekker ontbijt! Jamies’s super food voor elke dag is inmiddels niet meer verkrijgbaar. De opvolger Super food voor familie en vrienden is nog wel verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *