Jam met chiazaad
Kant en klare jam vind ik doorgaans erg zoet waardoor je minder de smaak van het fruit proeft. Gelukkig is zelf jam maken een makkelijk en leuk karweitje en kan je daar prima minder suiker bij gebruiken. Naar keuze gebruik je vers fruit of diepvries fruit. Ik gebruik graag diepvries fruit omdat ik dat altijd op voorraad heb. Vers fruit eet ik het liefst zo uit het vuistje en gebruik ik dus alleen voor jam als het minder mooi is geworden. Om jam helemaal je eigen smaak te geven speel je met de zoetstof en voeg je extra smaakmakers toe. Aan jam met chiazaad voeg ik graag wat vanille toe om het een bijzondere touch te geven.
Chiazaad geeft niet persé veel smaak aan de jam maar is door de voedingswaarde -bevat onder andere veel omega-3 en vezels -wel een hele fijne toevoeging. Daarnaast bindt het de jam waardoor je ook prima fruitsoorten kunt gebruiken die weinig pectine bevatten. In ‘gewone’ jam fungeert suiker als conserveermiddel. Huisgemaakte jam met minder suiker is dus minder lang houdbaar. Maak gewoon kleinere porties waarvan je weet dat het snel op is en je zit altijd goed. Jam met chiazaad schijn je zelfs prima in te kunnen vriezen. Tip: Vries meerdere smaken in deelblokjes in en hebt je altijd handige 1-persoons porties op voorraad. Zo kan iedereen genieten van z’n favoriete smaak.

Jam met chiazaad
Ingrediënten:
- 350 gr gemengd zomerfruit, diepvries
- 2 eetlepels chiazaad
- ¾ theelepel vanillemerg, pasta of extract
- agavesiroop, naar smaak
- kneepje citroensap
Extra benodigdheden:
- 2 weckpotjes van 200 ml (Xenos)

Bespaar tot €85,- op de eerste 4 boxen!
Aan de slag:
- Doe het (bevroren) fruit in een pannetje, snij grote vruchten eventueel iets kleiner en voeg een kneepje citroensap toe. Breng rustig aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het fruit zacht is.
- Roer het chiazaad en de vanille door de fruitpuree en laat nog een paar minuten doorkoken tot je ziet dat de puree begint te binden. Neem de pan van de pit en roer er naar smaak agavesiroop door.
- Giet de jam in een gesteriliseerde of grindig gereinigde pot, klem de deksel op het potje en laat afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.Eet smakelijk!
Tips:
- De houdbaarheid van deze jam is minder dan die van ‘gewone’ jam doordat er weinig suiker in zit. Ik maak meestal een hoeveelheid waarvan ik weet dat het met ± 1 week op zal zijn.
- Jam met chiazaad schijn je prima in te kunnen vriezen. Vul een ijsblokjes vorm met jam, vries in en je hebt handige 1-persoons porties.
- Varieer met de zoetstof. Honing of kokosbloesemsuiker geven net weer een andere smaak aan de jam.
- Agavesiroop en vanille bestel je makkelijk, snel én goedkoop bij KoRo. 35 gr echte Bourbon vanille uit Madagaskar kost daar slechts € 17,50. In de supermarkt betaal je tenminste € 2,50 per gram. Bij KoRo krijg je dus maar liefst 5x zoveel vanille voor je geld! Tip: gebruik code MARIETTE5 bij het afrekenen voor korting op je gehele bestelling. Doe er je voordeel mee en neem snel een kijkje in de KoRo webshop.
De nieuwste recepten gratis in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Recent gepubliceerd:
Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus
Pin dit recept voor zelfgemaakte jam op één van je pinterest borden…
