Header Overetengesproken.nl
Jam met chiazaad

Jam met chiazaad

 |  Geen reacties
14 Shares

Kant en klare jam vind ik doorgaans erg zoet waardoor je minder de smaak van het fruit proeft. Gelukkig is zelf jam maken een makkelijk en leuk karweitje en kan je daar prima minder suiker bij gebruiken. Naar keuze gebruik je vers fruit of diepvries fruit. Ik gebruik graag diepvries fruit omdat ik dat altijd op voorraad heb. Vers fruit eet ik het liefst zo uit het vuistje en gebruik ik dus alleen voor jam als het minder mooi is geworden. Om jam helemaal je eigen smaak te geven speel je met de zoetstof en voeg je extra smaakmakers toe. Aan jam met chiazaad voeg ik graag wat vanille toe om het een bijzondere touch te geven.


Powered by Adsense


Chiazaad geeft niet persé veel smaak aan de jam maar is door de voedingswaarde -bevat onder andere veel omega-3 en vezels -wel een hele fijne toevoeging. Daarnaast bindt het de jam waardoor je ook prima fruitsoorten kunt gebruiken die weinig pectine bevatten. In ‘gewone’ jam fungeert suiker als conserveermiddel. Huisgemaakte jam met minder suiker is dus minder lang houdbaar. Maak gewoon kleinere porties waarvan je weet dat het snel op is en je zit altijd goed. Jam met chiazaad schijn je zelfs prima in te kunnen vriezen. Tip: Vries meerdere smaken in deelblokjes in en hebt je altijd handige 1-persoons porties op voorraad. Zo kan iedereen genieten van z’n favoriete smaak.


Powered by Adsense


Jam met chiazaad - Frisse en fruitige jam die minder zoet is. Gezoet met agavesiroop en extra lekker door een vleugje vanille.

Jam met chiazaad

Frisse en fruitige jam die minder zoet is. Gezoet met agavesiroop en extra lekker door een vleugje vanille.

Hoeveelheid 2 weckpotjes 200 ml

Ingrediënten

  • 350 gr gemengd zomerfruit, diepvries
  • 2 eetlepels chiazaad
  • ¾ theelepel vanillepasta of vanille extract
  • agavesiroop, naar smaak
  • kneepje citroensap

Extra benodigdheden:

  • 2 weckpotjes van 200 ml (Xenos)

Aan de slag

  1. Doe het (bevroren) fruit in een pannetje, snij grote vruchten eventueel iets kleiner en voeg een kneepje citroensap toe. Breng rustig aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het fruit zacht is.

  2. Roer het chiazaad en de vanille door de fruitpuree en laat nog een paar minuten doorkoken tot je ziet dat de puree begint te binden. Neem de pan van de pit en roer er naar smaak agavesiroop door.

  3. Giet de jam in een gesteriliseerde of grindig gereinigde pot, klem de deksel op het potje en laat afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. De houdbaarheid van deze jam is minder dan die van ‘gewone’ jam doordat er weinig suiker in zit. Ik maak meestal een hoeveelheid waarvan ik weet dat het met ± 1 week op zal zijn.
  2. Jam met chiazaad schijn je prima in te kunnen vriezen. Vul een ijsblokjes vorm met jam, vries in en je hebt handige 1-persoons porties.
  3. Varieer met de zoetstof. Honing of kokosbloesemsuiker geven net weer een andere smaak aan de jam.

Pin dit recept voor zelfgemaakte jam op één van je pinterest borden

Jam met chiazaad - Frisse en fruitige jam die minder zoet is. Gezoet met agavesiroop en extra lekker door een vleugje vanille.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering