Header Overetengesproken.nl
Jachtschotel

Jachtschotel

 |  Geen reacties
16 Shares

Sucadelappen, schouderlappen, riblappen, magere runderlappen: je maakt er het lekkerste stoofvlees mee. Vlees bestrooien met zout en peper, boter verhitten, vlees dichtschroeien, vocht en smaakmakers toevoegen en stoven maar. Heel zachtjes en urenlang. En ondertussen vult je huis zich met heerlijke geuren. Hmmm, alleen al bij de gedachte loopt me het water in de mond. Hoewel ik zelden een lapje stoofvlees eet staat er bij toch regelmatig een pan stoofvlees op het fornuis. Hachee, wintergerecht of jachtschotel zijn de gerechten waarvoor ik regelmatig een runderlapje stoof.

Jachtschotel is een traditioneel Hollands gerecht van stoofvlees en aardappelpuree. In elk basis handboek koken is het gerecht wel te vinden. Ideaal om restjes stoofvlees in te verwerken maar bij gebrek aan restjes (zoals bij mij) mag je het vlees er natuurlijk ook speciaal voor stoven. Stoof het vlees in alle rust tijdens het weekend, vries een deel in voor een volgende keer en verwerk het restant door de week tot jachtschotel. Of je maakt de hele schotel gelijk al klaar zodat je ‘m alleen nog hoeft op te warmen.

Jachtschotel - Ideale manier om restjes stoofvlees te verwerken maar ook meer dan de moeite waard om het vlees er speciaal voor te stoven.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 300 gr magere runderlappen
  • 500 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1/3-1/2 blokje runderbouillon
  • kruidnagelpoeder
  • laurierpoeder
  • nootmuskaat
  • paneermeel
  • zout en peper
  • maïzena-papje
  • boter
  • azijn
  • kokend water

Aan de slag

Snij de magere runderlappen in blokjes en bestrooi met ruim zout en peper.

Verhit wat boter in een braadpan en braadt hier de blokjes vlees in aan. Als alle blokjes zijn dichtgeschroeid voeg je wat kruidnagel- en laurierpoeder toe en schenk je langs de rand van de pan een klein scheutje azijn en wat kokend water bij het vlees zodat er een riante bodem vocht in de pan staat. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zodra het vocht goed kookt zet je het vuur terug zodat het vlees rustig gaar kan stoven. Roer af en toe om en controleer dan gelijk of het nog zachtjes kookt en er voldoende vloeistof in de pan zit. Laat stoven tot het vlees lekker zacht is en uit elkaar valt. Reken op 2,5-3 uur stoven.

Schep het vlees uit de pan, verhit de jus en fruit de ui hierin aan. Heb je te weinig jus, voeg dan gewoon wat extra boter toe en verhit tot alles goed heet is. Laat de ui een paar minuten fruiten en doe dan het vlees terug in de pan. Strooi wat extra kruidnagelpoeder over het vlees, doe er een 1/3 blokje runderbouillon bij en schenk nog wat extra water in de pan zodat het vleesmengsel nog 20-30 minuten lekker kan stoven. Aan het einde van de stooftijd bindt je het vlees/jus-mengsel met een beetje maïzena.

Snij de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat droogstomen.

Breng ondertussen de melk met een klontje boter aan de kook. Zodra de melk heet is stamp je de aardappels fijn en giet je er beetje bij beetje de hete melk bij. Roer stevig zodat je een gladde en luchtige puree krijgt. Breng op smaak met wat (verse geraspte) nootmuskaat en zout.

Schep het vleesmengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover. Strijk netjes glad, verdeel er enkele klontjes boter over en bestrooi met wat paneermeel. Zet de schaal in het midden van op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 20 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Tip: Jachtschotel combineert goed met winterse groenten als rode kool of spruitjes.

Tip: Fruit ook eens wat klein gesneden wortel, champignons en stukjes ontbijtspek met de gesnipperde ui mee.

Geef een reactie