Insalata Caprese
De zomer komt er weer aan, het seizoen waarin we volop genieten van buiten eten. Eén van mijn favoriete salades voor op het terras of bij de BBQ is een insalata Caprese. Hoewel de salade vaak wordt opgediend als een keurig gerangschikte cirkel van keurig gesneden plakjes mozzarella en tomaat maak ik ‘m liever losjes op. Niet alleen sneller en makkelijker, de rustieke uitstraling vind ik er ook veel aantrekkelijker uitzien.
Rustieke tomaten salade
Gebruik mooie producten zoals echte buffelmozzarella. Kies verschillende kleuren en maten tomaatjes en als je ‘m kunt vinden ook één of meerdere coeur de boeuf tomaten. Je weet wel, van die grote, geribbelde tomaten met nog wat groen in de schil. Het bijzondere van deze tomatensoort -naast de grillige vorm- is dat de rijping van binnen naar buiten gaat. Dat laatste restje groen is bij een coeur de boeuf tomaat dus juist het teken dat ie helemaal rijp is en klaar om gegeten te worden. De smaak ervan is heerlijk fris en vol.
Snij alle tomaten grof, hussel lichtjes door elkaar en leg losjes op een schaal. Maak de salade af met een handje pijnboompitjes en een verse basilicumdressing. Hooguit kun je er nog wat extra olijfolie, vers gemalen peper of Fleur de Sel over strooien maar echt nodig is het niet. Insalata Caprese, een eenvoudige Italiaanse salade vol pure smaken.
Buiten eten: melamine servies
Of we nou binnen eten of buiten, een mooi gedekte tafel vind ik een must. Omdat porselein en aardewerk kwetsbaar zijn gebruik ik buiten liever melamine servies. Daar zijn inmiddels zoveel leuke prints in verkrijgbaar dat je ook je terrastafel aantrekkelijk kunt stylen. Mijn favoriete design van dit jaar is het nature servies van Xenos. De groene en bruine tinten mixen onderling mooi en zijn geschikt voor zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten. Gecombineerd met bamboe schalen en houten planken geef je de tafel een landelijke en rustige uitstraling.
Zet de tafel naast de insalata caprese vol met verse focaccia, tapenade, knoflook olijven en pan tostado. Gaat de BBQ aan? Maak er spiezen van kipgehakt en aardappelsalade bij en je hebt een fantastische maaltijd.
Insalata Caprese
Ingrediënten:
- 250 gr rijpe tomaten, diverse kleuren, vormen en maten
- 1 bol (buffel) mozzarella
- 1 biologische citroen zeste,
- extra vierge olijfolie
Voor de basilicumdressing:
- 10 gr verse basilicumblaadjes
- extra vierge olijfolie
- zeezout
Voor de garnering:
- blaadjes verse basilicum
- pijnboompitjes
Aan de slag:
Voor de basilicumdressing:
- Scheur de basilicum grof en maal in een hakmolentje samen met een snuf zout en wat olijfolie tot een dressing.Tip: maal de basilicum niet te lang, daar kan het bitter van worden.
Voor de insalata Caprese:
- Snij de tomaten in grove stukken en leg op een schaal.
- Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over en tussen de tomaten. Schep de basilicumdressing erover en rasp er lekker wat citroenzeste over.
- Garneer de tomatensalade naar smaak met pijnboompitjes en blaadjes basilicum. Serveer met olijven, pan tostado, zelfgemaakte focaccia en smeersels zoals tapenade en kruidenboter.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.