Inmaak- en fermenteerbijbel – Simone van Thull
In de Inmaak- en fermenteerbijbel leert Simone van Thull je alles over inmaken en fermenteren. Twee eeuwenoude technieken om groente en fruit langer houdbaar te maken. Met uitgebreide uitleg, veel tips en meer dan 230 inspirerende recepten gidst Simone je stap voor stap door de processen. Ik heb inmiddels voor het eerst zelf witte kool gefermenteerd tot zuurkool. Lees mijn review en raak net zo enthousiast als ik.

Oude conserveringstechnieken zijn weer hip
Ondanks dat we tegenwoordig beschikken over koelkasten en diepvriezers staan oude conserveringstechnieken zoals inmaken en fermenteren weer volop in de belangstelling. Dat is niet voor niets. Door voeding in te maken of te fermenteren blijven vitamines en mineralen goed behouden. Tijdens het fermenteren ontstaan er zelf volop goede bacteriën. Deze bacteriën -ook wel probiotica genoemd- zijn goed voor onze spijsvertering en ondersteunen het immuunsysteem.
Inmaak- en fermenteerbijbel: een compleet naslagwerk
In de Inmaak- en fermenteerbijbel leert Simone van Thull je alles over deze fascinerende conserveringtechnieken. Met de uitgebreide uitleg en vele tips kan je vol zelfvertrouwen aan de slag. Koop groente en fruit als ze in het seizoen zijn, maak ze in of fermenteer ze en geniet de rest van het jaar van je voorraad. Gunstig voor je portemonnee, je voorkomt voedselverspilling én je geniet van de lekkerste creaties.
Met ruim 230 recepten in het boek heb je aan inspiratie geen gebrek. Maak kimchi, zuurkool, piccalilly, pittige zoetzure augurken met rozemarijn, gemberbier of zuurkool. Recepten voor vlierbloesemazijn, sriracha, vijgen-harissa chutney, kombucha, perzikcompote met rozen, pompoenpickle of chilijam staan er ook in. Kijk wat er in het seizoen is of wat je hebt liggen, zoek er een recept bij en ga aan de slag.
Mijn ervaringen met de recepten
Tijdens een workshop onder leiding van Simone leerde ik hoe je rode kool fermenteert met zeewier. Ook maakte ik mostarda van kweepeer. Beide recepten staan in het boek en smaakten naar meer.
Inmiddels heb ik voor het eerst zelf zuurkool gemaakt. Het recept is helder beschreven en de uitleg over het maken van de pekel -cruciaal voor het welslagen van je zuurkool- is ook duidelijk. Dankzij de handige DIY tip voor een waterslot hoefde ik niet gelijk een waterslot te kopen.
Ik vond het super leuk om te doen en het resultaat was zo lekker. Michel vond het zuurtje in de zuurkool precies goed, wat mij betreft kon het net nog even wat zuurder. Volgende keer gewoon wat langer laten fermenteren voordat ik het proces stop door de pot met zuurkool in de koelkast te plaatsen.
Chilijam en piccalilly zijn de volgende recepten die ik wil gaan maken.
Ga ook aan de slag!
De Inmaak- en fermenteerbijbel is zowel voor de beginner als de meer ervaren kok een onuitputtelijke bron van inspiratie. Verdiep je met hulp van Simone in de verschillende technieken en vul je voorraadkast met de lekkerste groente- en fruitconserven. Bestel snel via onderstaande link en je kunt morgen al aan de slag….
De inmaak- en fermenteerbijbel heb ik gekregen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.