Ingelegde citroen is een waanzinnig lekkere smaakmaker. En ook nog eens leuk en makkelijk om zelf te maken. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je het maakt, wat je kunt verwachten van de smaak én hoe je dit smaakbommetje gebruikt.

Ingelegde citroen

Direct naar het recept Bewaren
Ingelegde citroen is een waanzinnig lekkere smaakmaker. En ook nog eens leuk en makkelijk om zelf te maken. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je het maakt, wat je kunt verwachten van de smaak én hoe je dit smaakbommetje gebruikt.

Wat is ingelegde citroen?

Ingelegde citroen is citroen die in een weckpot is geconserveerd is met zout. Soms wordt er extra citroensap toegevoegd. Tijdens het fermenteren wordt de schil zacht en krijgt het een diepe, delicate citroensmaak. Ingelegde citroen wordt ook wel ingemaakte, gepekelde, gezouten of gekonfijte citroen genoemd. Het is allemaal hetzelfde.

Goed om te weten: in Engelse of Amerikaanse recepten kom je ze tegen als preserved lemons of pickled lemons.

Hoe smaakt gezouten citroen?

Gefermenteerde citroen is niet alleen een frisse smaakmaker het geeft je gerecht ook een hartige oppepper. Het is een ware smaakbom. De rauwe schil verandert tijdens het inleggen van stug en bitter naar zacht en zilt met een intense citroensmaak. In gerechten waar je zout en citroen gebruikt kan je deze vervangen door ingelegde citroen en een bijzondere, extra smaakdimensie creëren.

Hoe leg je citroen in?

Inleggen of konfijten van citroen is heel makkelijk: biologische citroenen wassen en snijden, inwrijven met zout en in een weckpot stoppen. Extra citroensap erbij kan maar is niet persé nodig. Tijdens het fermenteren komt er citroensap vrij uit de ingelegde citroen. Het is een kwestie van smaak of je meer of minder vocht wilt hebben. Daarna is het een kwestie van geduld oefenen. Na 4 weken zijn de citroenen voldoende gefermenteerd en ware smaakbommetjes geworden.

Zo leg je citroensap in.

Hoe gebruik je ingelegde citroen?

Neem wat gepekelde citroen uit de pot en spoel goed af onder de kraan. Als het overtollige zout eraf is gespoeld verwijder je het vruchtvlees. De schil gebruik je vervolgens in je gerecht. Het vruchtvlees is heel zacht geworden en op zich prima te gebruiken maar veelal wordt het toch weggegooid. De schil van gezouten citroen is waanzinnig lekker en geeft extra diepte en smaak aan een gerecht.

Ingelegde citroen wordt veel gebruik in de Arabische keukens. Denk aan tajine’s, lamsvlees, stoofpotten, in (couscous) salades, sauzen en smaakmakers zoals citroen harissa. Voeg eens een beetje toe aan tzatziki, je weet niet wat je proeft!

Gezouten citroen is ook heerlijk met groente en courgette in het bijzonder. Bijvoorbeeld gestoofde courgettes met harissa of hasselback courgette met bogenpuree. Een andere favoriet van ons is pasta puttanesca met ingelegde citroen. Het gezouten citroensap in de weckpot kan je gebruiken in bijvoorbeeld marinades en dressings.

Hoe bewaar je gezouten citroen?

Naar keuze bewaar je de pot met ingelegde citroenen op het aanrecht, in de voorraadkast of in de koelkast. Op het aanrecht en in de voorraadkast -het liefst niet te warm of in de zon- gaat de fermentatie langzaam door. Je zult zien dat de citroenen van fris geel naar oranje of zelfs oker verkleuren en de smaak steeds intenser wordt. In de koelkast stopt de fermentatie. Het is dus vooral een kwestie van smaak waar en hoe lang je ingelegde citroenen bewaart.

Zout en zuur zijn conserveringsmiddelen. Zolang je hygiënisch met de pot en inhoud omgaat en de citroenen goed onder het zout en/of sap blijven zullen ze niet snel bederven. Mocht je desondanks schimmel in de pot zien dan moet je de inhoud weggooien.

Ingelegde citroen is een waanzinnig lekkere smaakmaker. En ook nog eens leuk en makkelijk om zelf te maken. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je het maakt, wat je kunt verwachten van de smaak én hoe je dit smaakbommetje gebruikt.

Ingelegde citroen maken

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 1 weckpot

Ingrediënten: 

  • 6 biologische citroenen, grondig gewassen
  • 8 eetlepels grof zeezout

Keukengerei:

Aan de slag:

  • Maak de weckpot goed schoon met heet water en laat drogen op een schone theedoek.
  • Snij de kopjes en kontjes van 4 van de 6 biologische citroenen en gooi weg. Snij de citroenen, afhankelijk van het formaat in 6-8 partjes.
  • Strooi 1 eetlepel van de 8 eetlepels grof zeezout op de bodem van de pot en doe de rest in een schaaltje of strooi in een hoopje op je snijplank. Wentel de partjes citroen één voor één door het zout en duw zo strak mogelijk naast elkaar in de pot. Zorg dat er zo min mogelijk lucht/vrije ruimte tussen de partjes is.
    Tip: het aanduwen mag best stevig gebeuren. Het licht kneuzen van de partjes en het citroensap dat daarbij vrijkomt draagt bij aan de fermentatie.
    Ingelegde citroen is een waanzinnig lekkere smaakmaker. En ook nog eens leuk en makkelijk om zelf te maken. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je het maakt, wat je kunt verwachten van de smaak én hoe je dit smaakbommetje gebruikt.
  • Snij 1 van de overgebleven citroenen doormidden en pers uit. Verwijder de kontjes van de uitgeperste citroenhelften en snij in kwarten, wentel door zout en vul er de ruimtes tussen de partjes mee op. Schenk het citroensap over de citroenen in de pot. Staan nog niet alle partjes onder het sap? Duw nog een keer goed aan, pers een 2e citroen uit, snij de schil en vul de pot aan met schil en sap.
  • Als alles onder het sap staat strooi je het overgebleven zeezout over de citroenen, sluit de pot en laat op een koele en donkere plek gedurende 1 maand fermenteren.
    Open de eerste dagen steeds even de pot om het vrijkomende koolzuur te laten ontsnappen en overdruk in de pot te voorkomen. Heb je toevallig wat citroensap over die dag? Giet het er gerust bij.
    Tip: Staan de citroenen net aan onder het sap? Kijk de eerste 2-3 dagen even aan. Waarschijnlijk komt er wat extra sap vrij. Zo niet, check dan mijn tip met het zakje pekelwater. Zie tips onderaan het recept.
    Tip: plak een etiketje op de pot met de datum van inmaken.
  • Na een maand zijn de ingelegde citroen klaar voor gebruik. Vis enkele partjes uit de pot, verwijder het vruchtvlees (gooi weg, gebruiken we niet) en spoel de schil goed af onder stromend water. Afhankelijk van het gebruik snipper je de schil of snij in fijne reepjes. Het sap is heerlijk in dressings en marinades.
    In de koelkast blijven de ingelegde citroenen heel lang goed. Met de tijd zullen ze van frisgeel naar donkerder geel kleuren. Dat is normaal, de smaak wordt er alleen maar intenser en lekkerder van.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Soms zijn de citroenen minder sappig. Bij de pot die ik voor de receptfoto maakte stond het sap ongeveer op de rand van de citroenen. Na 2-3 dagen was er amper extra sap bij gekomen dus voor de zekerheid een zakje met pekelwater gevuld en dat als waterslot er bovenop gelegd. Zo kan er geen zuurstof meer bij de partjes en schillen komen.
  2. Een zakje met pekelwater maak je zo: kook een halve liter water en giet over 15 gr zeezout. Roer goed om alles op te lossen. Vul een boterhamzakje met de afgekoelde pekel, druk alle lucht eruit en leg een knoop in het zakje. Leg voorzichtig in de pot en zorg dat er geen lucht tussen het zakje en de citroenen/het citroensap zit.
  3. In dit recept leg ik citroen in met citroensap erbij. Regelmatig maak ik kleine weckpotjes van 1 of 2 citroenen zonder extra sap. Ik  wentel de partjes door het zout en druk ze stevig in het potje. Door het aandrukken komt er al sap vrij. Elke dag even schudden en het potje afwisselend normaal of op z’n kop wegzetten. Dit zorgt ervoor dat alles zout en zuur blijft en er geen bederf optreedt. Gedurende de fermentatie en het schudden komt er extra sap vrij maar beduidend minder dan in de pot op de foto. Vergeet niet af en toe de koolzuur te laten ontsnappen. 

Recept video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept