Indonesische gebakken uitjes of bawang goreng

Goudbruin, krokant en een fijne uiensmaak. Met dit recept maak jij deze lekkere uitjes voortaan zelf.
Direct naar het recept

Op saté, hamburgers en Indonesische gerechten kom je ze vaak tegen: Indonesische gebakken uitjes of bawang goreng. Goudbruin, krokant en een fijne uiensmaak. Laatst had ik een flinke zak uien liggen en dacht ik, kom laat ik eens zelf Indonesische gebakken uitjes maken. En dat lukte verrassend goed. Inmiddels heb ik het recept verschillende keren geprobeerd en ik ben helemaal fan.

Afhankelijk van je smaak kan je de uitjes lichter of juist donkerder laten kleuren, je kan variëren met de grote van de stukjes ui en voor extra smaak kan je ook kruiden en specerijen aan de uitjes toevoegen. Of gebruik eens sjalotjes in plaats van gewone ui. Maak jij voortaan de gebakken uitjes ook zelf?

Indonesische gebakken uitjes of bawang goreng - Goudbruin, krokant en een fijne uiensmaak. Met dit recept maak jij deze lekkere uitjes voortaan zelf.

Indonesische gebakken uitjes of bawang goreng

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 65 gram

Ingrediënten: 

 • 6 uien
 • neutrale olie

Aan de slag:

 • Maak de uien schoon en snipper fijn.
 • Verhit wat olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit daarin de gesnipperde ui. Laat de uien op een zachte pit garen tot ze zacht zijn, lichtjes beginnen te kleuren en flink geslonken zijn. Schep regelmatig om en reken op ongeveer 30 minuten voordat de uien goed zijn.
 • Verdeel de uien over een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat en schuif in een op 90ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zorg dat de ovendeur op een kleine kier staat zodat het vocht kan ontsnappen. Ik gebruik meestal een pannenlap die ik aan de bovenkant tussen de oven en ovendeur stop. Laat de uien gedurende een uur drogen en goudbruin kleuren. Schep regelmatig om.
 • Tip: Voor donkerder uitjes laat je ze langer drogen in de oven of je zet de temperatuur 10-20º hoger.
 • Laat de uien afkoelen en verpak luchtdicht.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. In een gesteriliseerd jam- of weckpotje zijn de Indonesische gebakken uitjes een paar weken houdbaar.
 2. Voeg tijdens het fruiten van de uien eens een geperst teentje knoflook toe of schep er een snuf kerrie- of chilipoeder door.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept