Indiase gele rijst
Vorige week maakte ik kip tandoori en wilde er graag een leuk rijstgerecht bij serveren. Niet te fancy want de tandoori heeft immers de hoofdrol. In India kleuren ze rijst vaak geel met saffraan of kurkuma. Maar uitsluitend geel gekleurde rijst vond ik dan toch eigenlijk ook weer ietsje te simpel. Inspiratie zoekend in mijn kruidenmandjes kwam ik op het idee om Indiase gele rijst met geschaafde amandelen te maken.
Na flink wat wikken en wegen over de te gebruiken specerijen was ik er helemaal uit en ging ik aan de slag. Het bleek een schot in de roos. De Indiase gele rijst presenteert mooi en smaakt fantastisch. Niet overheersend maar wel erg lekker als bijgerecht. Door de geschaafde amandelen krijgt de rijst een extra bite.
Heb jij ook weleens zo’n moment dat je een rijstgerecht wilt maken en inspiratie kunt gebruiken? Kijk dan eens op de blog van assie. Je vindt daar niet alleen recepten maar ook allerlei achtergrondinformatie over rijst. Bijvoorbeeld ‘Rijst wassen voor het koken: waarom wel of niet?’ of ‘Van zaadje tot korrel: zo groeit rijst’. Kortom, de moeite waard om eens te kijken.
Indiase gele rijst
Ingrediënten:
- 350 gr basmatirijst
- 7-10 draadjes saffraan
- 3 kruidnagels
- 3 kardemompeulen
- snuf kurkuma
- 1,5 blokje kippenbouillon
- klontje roomboter
- 1 eetlepel verse koriander, gehakt
- handje geschaafde amandelen
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Doe de saffraandraadjes in een kom en overgiet met 250 ml heet water (niet kokend). Laat dit 15-30 minuten trekken zodat het water mooi geel kleurt.
- Breng 1¼ l water aan de kook, voeg de bouillon en de saffraandraadjes -inclusief al het weekwater- toe. Zodra het opnieuw kookt voeg je de rijst, kardemom, kruidnagel en kurkuma toe. Roer nog even goed door en laat 8 minuten zachtjes koken. Giet aan het einde van de kooktijd het water af, roer de rijst los en laat nog 10 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Rooster ondertussen in een koekenpan de geschaafde amandelen krokant en goudbruin.
- Roer een klontje boter door de rijst en verwijder de kruidnagel en kardemom. Als de boter volledig is opgenomen schep je de gehakte koriander erdoor. Voeg tot slot nog de amandelen toe en schep voorzichtig door de rijst.
- Schep de rijst op een mooie schaal en dien op. Bestrooi eventueel nog met wat extra koriander en amandelen.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.