IJskoffie - Zin in koffie èn verkoeling? Dan is deze ijskoffie echt iets voor jou. Zo gemaakt en heerlijk van smaak.

IJskoffie

Zin in koffie èn verkoeling? Dan is deze ijskoffie echt iets voor jou. Zo gemaakt en heerlijk van smaak.
Direct naar het recept

IJskoffie kan je op verschillende manieren maken, de basis is echter altijd koffie en ijs. Voor het ijs kan je (gecrushte) ijsblokjes of bolletjes vanille-ijs gebruiken. Om de ijskoffie extra lekker te maken vul je de basis aan met melk, vanille extract, cacao en eventueel een scheutje drank.

Mijn favoriete ijskoffie is met vanilleroomijs en een scheutje melk. Verfrissend en erg lekker. Voor een intense koffiesmaak gebruik je bijvoorkeur één of meerdere espresso’s en een lepeltje cacaopoeder. Door het ijs wordt de koffie-smaak behoorlijk verdund. Door de espresso en cacao krijg je toch en heerlijke koffiesmaak. Door te spelen met de sterkte van de koffie, de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid ijs kan je de smaak helemaal naar je hand zetten. Ben jij een milkshake fan? Voeg dan wat extra vanille-ijs toe en maak er een koffie milkshake van.

Espresso pads

Espresso kan je op meerdere manieren zetten. Met een percolator, espressomachine of bijvoorbeeld met cupjes in een Nespresso apparaat. Wist je dat er tegenwoordig voor espressomachines ook pads te koop zijn? De pads kan je in de piston leggen en je hoeft niet meer na te denken over de juiste hoeveelheid koffie. Deze pads zijn ontwikkeld door Illy en worden ese pads genoemd. Vergelijkbaar met de Senseo pads maar dan dus voor espressomachines. Ese pads, ook wel ese-servings genoemd, zijn kleiner dan de Senseo pads. Je kunt ze dus niet per ongeluk verwisselen. Ese staat overigens voor Easy Serving Espresso.

IJskoffie - Zin in koffie èn verkoeling? Dan is deze ijskoffie echt iets voor jou. Zo gemaakt en heerlijk van smaak.

IJskoffie

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 glazen

Ingrediënten: 

  • 75 ml espresso of heel sterke koffie, koud
  • 75 ml halfvolle melk
  • 400 ml vanilleroomijs
  • ½ theelepel cacaopoeder
  • vanille extract

Voor de garnering:

  • kaneel
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Roer de cacaopoeder met de koffie tot een gladpapje. Voeg de melk en wat vanille extract toe en roer glad. Doe samen met het vanille-ijs in de beker van een staafmixer. Pureer/mix met de staafmixer tot een mooie ijskoffie.
    Tip: ijskoffie kan je ook prima in de blender maken. Heb alleen wel het idee dat het ijs daardoor wat meer smelt dan met de staafmixer.
  • Schenk in 2 mooie glazen, garneer met wat kaneelpoeder, zet er rietjes in en serveer direct.
    Proost!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Ook heerlijk als dessert na lunch of diner.
  2. Voor een zoetere ijskoffie pureer je een banaan me of voeg je een beetje suiker toe. Een scheutje agavesiroop is ook erg lekker.
  3. Om de ijskoffie nog lekkerder te maken spuit je er een flinke toef slagroom op en drizzle je er wat (gezouten) karamelsaus over.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Cafe du jour schreef:

    Heerlijk recept! Ijskoffie met kokosroom is ook zeker een aanrader!

    Anne