Iers sodabrood - Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!

Iers sodabrood

Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!
Direct naar het recept

De eerste keer dat ik Iers sodabrood heb gegeten zal ik nooit vergeten. We waren op vakantie in Kenmare en haalden bij de bakker wat brood. In de cottage braken we het brood in stukken, smeerden er gezouten roomboter op en, ja vanaf dat moment was ik verkocht. Wat was dat een lekker brood. En niet alleen de smaak maar ook de geur, Iers brood is zo anders dan wij gewend zijn. Eenmaal thuis heb ik uitgezocht wat het Ierse brood zo speciaal maakt. Dat blijkt dus baksoda te zijn.

Tradiotioneel Iers brood wordt gebakken zonder gist of desem. Om toch een luchtig en smaakvol brood te krijgen gebruiken de Ieren baksoda. Baksoda vormt onder inwerking van en zuur koolzuur belletjes die lucht in het deeg brengen. Deze reactie komt direct op gang als baksoda in aanraking komt met een zuur. Om de luchtbelletjes te lange in het brood is het dus belangrijk het deeg zo snel mogelijk in de oven te plaatsen en het bakproces (verstijfselen van de koolhydraten) te starten. Om het deeg van voldoende zuur te voorzien wordt het vaak met yoghurt of karnemelk gemaakt.

Iers sodabrood - Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!
Iers Sodabrood – Mise en place

Baksoda koop je gewoon in de supermarkt maar ook bij natuurwinkels, drogisterijen en bijvoorbeeld Holland & Barrett is het verkrijgbaar. Soms onder de naam baksoda soms onder namen als natriumbicarbonaat, sodiumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout. Maakt niet uit hoe het precies heet, het is allemaal hetzelfde. Ik gebruik op het moment graag baksoda van La Baleine. Je weet wel, dat merk van mijn favoriete zeezout. In België ligt dat gewoon in de supermarkt, in Nederland is het vooralsnog voornamelijk bij de groothandels verkrijgbaar.

Iers sodabrood - Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!

Iers sodabrood

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 brood

Ingrediënten: 

  • 125 gr volkorenmeel
  • 125 gr tarwebloem
  • 210 gr volle yoghurt
  • 50 gr (volle) melk
  • 5 gr zout
  • 4 gr baksoda

Extra benodigdheden:

  • scherp mes
  • tarwebloem en/of rijstmeel
  • bakplaat of (spring)vorm
  • 1 vel bakpapier
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Voeg tarwebloem, volkorenmeel, zout en basoda bij elkaar in een kom en meng goed. Roer dan de yoghurt en melk erbij en kneed snel tot een net samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang want het deeg moet zo snel mogelijk de oven in. De luchtige structuur zorgt ook voor een fluffy brood en dat is precies wat je wilt hebben.
  • Stort het deeg op een met bloem en/of rijstemeel bestooid werkvlak, vorm tot een bol en rol snel door het bloemmengel zodat het aan alle zijden bedekt is. Plat deeg iets af en snij met een scherp mes een kruis in de bovenzijde. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat of plaats in een eveneens met bakpapier beklede (spring)vorm. Plaats het deeg in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 35-40 gaar en goudbruin.
  • Neem het Iers sodabrood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Serveer er (gezouten) boter, oude geitenkaas en een lekker met (pompoen)soepje bij en je hebt een heerlijke maaltijd.
    Eet smakelijk

Deel dit recept:

Tips:

  1. Iers sodabrood is vers het lekkerst. Heb je nog wat over piep dat de volgende dag dan even op in een warme oven en je hebt weer een heerlijk broodje.
  2. De yoghurt en melk kan je ook vervangen door karnemelk. Karnemelk is natter/dunner dan de combi yoghurt/melk dus waarschijnlijk heb je dan iets minder nodig. Omdat ik karnemelk niet standaard in huis heb werk ik graag met deze combi.
  3. Zelf gebruik ik graag tarwebloem en volkorenmeel maar je kan natuurlijk ook alleen tarwebloem gebruiken. Of voeg wat haver- of roggemeel toe. Noten, zaden en pitten smaken ook heel goed in het brood.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept is gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




4 reacties

  1. Robert schreef:

    Bij de ingrediënten staat 125 gr tarwemeel, maar in de tekst staat tarwebloem? Zie aan de slag punt 1 en Tips punt 3. Moet het tarwebloem zijn?

    1. Hallo Robert, je hebt helemaal gelijk. Het moet tarwebloem zijn en heb het gelijk aangepast in de tekst. Dank voor je opmerkzaamheid en terugkoppeling!

  2. Kan je dit brood ook bakken met niet volle melk bv havermelk of amandelmelk en niet volle joghurt bv kwark?

    1. Zelf heb ik de melk nog niet vervangen door een plantaardige variant maar dat moet geen probleem zijn volgens mij. En yoghurt door kwark vervangen kan ook prima. Kan zijn dat je dan wel iets meer melk nodig hebt omdat kwark minder ‘nat’ is dan yoghurt. Succes!