Iers sodabrood - Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!

Iers sodabrood

Direct naar het recept Bewaren
Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!

Traditioneel Iers brood wordt gebakken zonder gist of desem. Om toch een luchtig en smaakvol brood te krijgen gebruiken de Ieren baksoda. Zodra baksoda in aanraking komt met zuur vormt het koolzuurgas waardoor het deeg rijst. Iers brood wordt daarom vaak gemaakt met yoghurt of karnemelk.

Waar koop je baksoda?

Baksoda koop je gewoon in de supermarkt maar ook bij natuurwinkels, drogisterijen en bijvoorbeeld Holland & Barrett is het verkrijgbaar. Baksoda wordt ook verkocht onder namen als natriumbicarbonaat, sodiumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout. Maakt niet uit hoe het precies heet, het is allemaal hetzelfde.

Iers sodabrood - Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!

Iers sodabrood

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 1 brood

Ingrediënten: 

  • 125 gr volkorenmeel
  • 125 gr tarwebloem
  • 210 gr volle yoghurt
  • 50 gr (volle) melk
  • 5 gr zout
  • 4 gr baksoda

Extra benodigdheden:

  • scherp mes
  • tarwebloem en/of rijstmeel
  • bakplaat of (spring)vorm
  • 1 vel bakpapier

Aan de slag:

  • Voeg tarwebloem, volkorenmeel, zout en basoda bij elkaar in een kom en meng goed. Roer dan de yoghurt en melk erbij en kneed snel -niet meer dan een paar minuten- tot een deeg dat net samenhangend. Meer is niet nodig. De losse en luchtige structuur zorgt voor een fluffy brood en dat is precies wat je wilt hebben.
  • Stort het deeg op een met bloem en/of rijstemeel bestooid werkvlak, vorm tot een bol en rol snel door het bloemmengel zodat het aan alle zijden bedekt is. Plat deeg iets af en snij met een scherp mes een kruis in de bovenzijde. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat of leg in een met bakpapier beklede (spring)vorm. Plaats het deeg in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 35-40 gaar en goudbruin.
  • Neem het Iers sodabrood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Serveer samen met (gezouten) boter, wat kaas en een lekkere maaltijdsoep.
    Eet smakelijk

Deel dit recept:

Tips:

  1. Iers sodabrood is vers het lekkerst. Heb je nog wat over piep dat de volgende dag dan even op in een warme oven en je hebt weer een heerlijk broodje.
  2. De yoghurt en melk kan je ook vervangen door karnemelk. Karnemelk is natter/dunner dan de combi yoghurt/melk dus waarschijnlijk heb je dan iets minder nodig. Omdat ik karnemelk niet standaard in huis heb werk ik graag met deze combi.
  3. Zelf gebruik ik graag tarwebloem en volkorenmeel maar je kan natuurlijk ook alleen tarwebloem gebruiken. Of voeg wat haver- of roggemeel toe. Noten, zaden en pitten smaken ook heel goed in het brood. Zie bijvoorbeeld mijn recept voor mediterraans borrelbrood.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




4 reacties

  1. Robert schreef:

    Bij de ingrediënten staat 125 gr tarwemeel, maar in de tekst staat tarwebloem? Zie aan de slag punt 1 en Tips punt 3. Moet het tarwebloem zijn?

    1. Hallo Robert, je hebt helemaal gelijk. Het moet tarwebloem zijn en heb het gelijk aangepast in de tekst. Dank voor je opmerkzaamheid en terugkoppeling!

  2. Kan je dit brood ook bakken met niet volle melk bv havermelk of amandelmelk en niet volle joghurt bv kwark?

    1. Zelf heb ik de melk nog niet vervangen door een plantaardige variant maar dat moet geen probleem zijn volgens mij. En yoghurt door kwark vervangen kan ook prima. Kan zijn dat je dan wel iets meer melk nodig hebt omdat kwark minder ‘nat’ is dan yoghurt. Succes!