Hummus
Met het barbecue-seizoen voor de deur is het hoogtijd het repertoire dipsauzen op de website weer eens uit te breiden. Want tussen het gegrilde vlees en de spiezen geroosterde groenten door vind ik het heerlijk om rauwkost en brood te dippen in allerlei lekkers. Naast een lekkere satésaus en een frisse knoflookdip zet ik ook graag een schaal baba ganoush en/of hummus op tafel.
Maar ook als de barbecue niet aanstaat komt al dit lekkers regelmatig op tafel. Ik maak dan allerlei gerechten, zoals bijvoorbeeld kebab burgers, kip met citroen-honingmarinade en knoflookgarnalen, in mini formaat en serveer dat met vers brood, rauwkost, geroosterde groenten en natuurlijk de eerder genoemde dipsauzen. In feite een soort barbecue of tapas maaltijd maar dan in huis. Een gezellige, ontspannen maaltijd waarbij iedereen pakt wat hij/zij lekker vindt is gegarandeerd!
Het leuke van hummus is dat je er van alles mee kunt doen. Het is lekker als dip voor rauwkost of geroosterde groenten. Of smeer eens een lekkere laag hummus op een boterham en top het af met geroosterde courgette of aubergine, gesneden tomaatjes en/of komkommer. En om het nog lekkerder te maken kan je er wat blokjes feta en een handje rucola over verdelen.
Maar ook met de hummus zelf kan je volop variëren. Vervang de kikkererwten eens door limabonen en top af met muhammara. Of maak hummus met cannellini bonen en paddenstoelen.
Hummus
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 1-2 teentjes knoflook, schoongemaakt
- 4-5 eetlepels tahin
- 2-3 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels water
- 1 eetlepel komijnzaadjes of komijnpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- enkele druppels sesamolie
- zout naar smaak
Voor de garnering:
- paprikapoeder
- zwart sesamzaad
- paar druppels sesamolie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Verwarm de komijnzaadjes in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat de zaadjes afkoelen en maal ze dan in een vijzel of koffiemolentje tot poeder.
- Doe de kikkererwten samen met de gemalen komijn, tahin, citroensap, water en olijfolie in de keukenmachine. Pers de tenen knoflook erbij, zet de keukenmachine aan en laat een paar minuten draaien tot je een smeuïge massa hebt. Zet tussentijds de machine even stil om de wanden schoon te schrapen.
- Proef de hummus en breng op smaak met wat druppels sesamolie en een snuf zout. Voor een smeuïger hummus voeg je extra water en/of citroensap toe.
- Schep de hummus in een schaal en garneer met paprikapoeder, zwart sesamzaad en wat sesamolie.
Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!