Hummus

Hummus

 |  Geen reacties

Met het barbecue-seizoen voor de deur is het hoogtijd het repertoire dipsauzen op de website weer eens uit te breiden. Want tussen het gegrilde vlees en de spiezen geroosterde groenten door vind ik het heerlijk om rauwkost en brood te dippen in allerlei lekkers. Naast een lekkere satésaus en een frisse knoflookdip zet ik ook graag een schaal baba ganoush en/of hummus op tafel. Maar ook als de barbecue niet aanstaat komt al dit lekkers regelmatig op tafel. Ik maak dan allerlei gerechten, zoals bijvoorbeeld kebab burgers, kip met citroen-honingmarinade en  knoflookgarnalen, in mini formaat en serveer dat met vers brood, rauwkost, geroosterde groenten en natuurlijk de eerder genoemde dipsauzen. In feite een soort barbecue of tapas maaltijd maar dan in huis. Een gezellige, ontspannen maaltijd waarbij iedereen pakt wat hij/zij lekker vindt is gegarandeerd!

Het leuke van hummus is dat je er van alles mee kunt doen. Het is lekker als dip voor rauwkost of geroosterde groenten. Of smeer eens een lekkere laag hummus op een boterham en top het af met geroosterde courgette of aubergine, gesneden tomaatjes en/of komkommer. En om het nog lekkerder te maken kan je er wat blokjes feta en een handje rucola over verdelen. Maar ook met de hummus zelf kan je volop variëren. Gebruik in plaats van tahin en komijn eens wat feta en Griekse kruiden. Of geef de hummus een Mexicaanse twist met avocado, een pepertje en verse koriander. Op Pinterest heb ik een infographic gevonden met nog meer variatietips. Ik heb ‘m voor je gepind op mijn bord Snacks | Borrelhapjes.

Hummus - Deze Midden Oosterse puree van kikkererwten, tahin, knoflook, citroen, komijn en een drupje sesamolie is niet alleen lekker maar ook erg gezond!

Ingrediënten

  • 265 gr afgespoelde en uitgelekte kikkererwten (1 blikje)
  • 2 tenen knoflook, schoongemaakt
  • 4 eetlepels tahin
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel komijnzaadjes of komijnpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • enkele druppels sesamolie
  • zout, naar smaak

voor de garnering: paprikapoeder, zwart sesamzaad en wat druppels sesamolie

Aan de slag

Verwarm de komijnzaadjes in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat de zaadjes afkoelen en maal ze dan in een vijzel of koffiemolentje tot poeder.

Doe de kikkererwten samen met de gemalen komijn, tahin, citroensap, water en olijfolie in de keukenmachine. Pers de tenen knoflook erbij, zet de keukenmachine aan en laat een paar minuten draaien tot je een smeuïge massa hebt. Zet tussentijds de machine even stil om de wanden schoon te schrapen.

Proef de humus en breng op smaak met wat druppels sesamolie en een snuf zout. Voor een smeuïger humus voeg je extra water en/of citroensap toe.

Schep de humus in een schaal en garneer met paprikapoeder, zwart sesamzaad en wat sesamolie.

Eet smakelijk!

Tip: Hou eventueel een paar kikkererwten apart en strooi die ter garnering over de schaal met humus.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief