Hoornderring
Vorig jaar was ik rond deze tijd druk bezig met een recept voor Texelse gemberkorstjes. Kort daarvoor was ik bij toeval in contact gekomen met Lodewijk Dros. Tijdens de research voor zijn nieuwe boek Lekker Wads had hij op een stoffige zolder ergens op Texel enkele authentieke recepten gevonden. Gewapend met die recepten heb ik mijn versie kunnen uitwerken.
Inmiddels is het boek gepubliceerd en heb ik een exemplaar in huis. Hoe tof is het dan dat mijn recept voor Texelse korstjes in Lekker Wads is opgenomen? Vandaag laat ik je meegenieten van de smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø uit Lekker Wads. Ook geef ik je het recept voor Hoornderring, een echte Texelse lekkernij.
Lekker Wads – Lodewijk Dros & Annette van Ruitenburg
Bij de eerste blik op de inhoudsopgave werd ik al gegrepen. De titels van de hoofdstukken intrigeren en nodigen uit om te gaan lezen. Een warme meid (Texel en Troje), Ik zet er geen bek op (wat er niet werd gegeten), Grietje, Samuel en de koek (zoete koek) en Het geheim van de groene kaas (spookschapen en schependrek). En zo gaat het eigenlijk het hele boek door. De verhalen zijn vlot en leuk geschreven en voor je het weet heb je weer een hoofdstuk uit.
Aan de hand van zijn eigen Texelse familiegeschiedenis, anekdotes en oude reisverhalen geeft Lodewijk Dros in Lekker Wads een inkijkje in de Waddenkeuken. Doorspekt met recepten en foto’s van gerechten komen de verhalen tot leven en kan je de smaken bijna proeven. Naast traditionele recepten geeft co-auteur Annette van Ruitenburg een flink aantal recepten een eigentijdse twist. Zeehondenvlees eten we immers niet meer dus de zeehondensoep is vegetarisch gemaakt. En net als op de vaste wal hebben seitan en quinoa inmiddels hun intrede gedaan. Enkele voorbeelden van de recepten: broeder met zeekraal en schapenkaas, Rottumer zakkoek, zeewierbrood, seitanworstjes met gerookt zeewier, quinoa met bloemkool en duindoorn, Amelander kaaksen, Friese hummus en Terschellinger erwtensoep.
Heel verrassend vond ik het om te lezen dat Texelaars van oudsher geen garnalen eten. Er is zelfs een gezegde voor: zóó flééuw os ’n gorn. Grappig, Texel is voor mij juist heel erg verbonden met garnalen. Op vrijdag als de kotters de haven van Oudeschild binnenliepen haalden we altijd verse garnalen. Kortom, hou je van de Waddeneilanden dan is dit boek een must voor de leuke weetjes en achtergrondverhalen. Ben je minder bekend met de Waddeneilanden dan gok ik dat je na het lezen van Lekker Wads heel graag eens ter plekke een kijkje wilt nemen.
Hoornderring
De Hoornderring, je kan er op Texel echt niet omheen. Bij de bakkers, in de supermarkt, overal wordt de koek verkocht. En terecht want het is zo lekker.
Voor wie het ‘m niet kent, een Hoornderring is een soort gevulde koek op taartformaat. De koek is licht gekruid met speculaaskruiden en de amandelspijs is extra rijk van smaak door wat citroenzeste. Het recept van bakkerij Timmer is bakkersgeheim maar het recept in Lekker Wads ziet er echt heel goed uit en komt aardig in de buurt van het origineel.
Hoewel het recept in Lekker Wads top is paste ik het iets aan. De hoeveelheden leken mij teveel voor de opgegeven bakvorm, aan het amandelspijs voegde ik wat amandelextract toe voor die kenmerkende amandelsmaak en bloem en rijsmiddel verving ik door zelfrijzend bakmeel. Verder voegde ik aan het deeg wat extra ei toe en maakte het een tikje minder zoet.
Wij zijn super enthousiast en vinden het een heerlijke Hoornderring. Zowel de looks als de smaak zitten heel dicht tegen het origineel aan. Heel benieuwd hoe deze rijk gevulde koek jullie smaakt…
Hoornderring
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 330 gr zelfrijzend bakmeel
- 190 gr roomboter, koud
- 65 gr witte basterdsuiker
- 65 gr lichtbruine basterdsuiker
- ruime theelepel speculaaskruiden
- ½ ei, losgeklopt (L)
- snuf zout
Voor de amandelspijs:
- 250 gr blanke amandelen
- 200 gr kristalsuiker
- zeste van 1 kleine citroen
- 1 ml amandel extract, bijvoorbeeld van Nielsen Massey
- 1½ ei, losgeklopt (L)
Voor de garnering:
- losgeklopt ei
- amandelschaafsel
Extra benodigdheden:
- vlaaivorm ø 24 cm (onderzijde 22 cm, bovenzijde 24 cm)
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de amandelspijs:
- Maal de amandelen in een food processor of hakmolentje van een staafmixer tot amandelmeel en voeg samen met de suiker in een ruime schaal.
- Voeg amandel extract, citroenzeste en ⅔ van het losgeklopte ei toe en kneed tot een stevige massa. Voeg zoveel extra ei toe dat het een smeuïge amandelspijs wordt. Ik gebruikte al het resterende ei.Dek de schaal af met plasticfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
Voor het deeg:
- Doe bakmeel, boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een kom en wrijf tussen je vingers tot een kruimeldeeg. Als je een fijn kruimeldeeg hebt voeg je het losgeklopte ei toe en kneed tot een soepel deeg. Indien nodig voeg je wat extra ei of een paar druppels water toe om er een soepel deeg van te maken. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Opbouwen van de Hoornderring:
- Vet de vorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Kneed het deeg snel door om het weer soepel te maken. Rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 4 mm dik en bekleed daarmee de bodem en randen van de vorm. Verdeel de amandelspijs over de bodem en snijdt het deeg net boven het spijs weg.Tip: uitrollen gaat extra makkelijk als je verflatjes van 4 mm dikte gebruikt. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen om het deeg uit te rollen. Zo krijg je een deeglap die overal even dik is.
- Rol het restant van het deeg uit tot een deeglap van 4 mm dik en leg in de vorm. Snij bij en druk de randen goed aan om de koek te sluiten, bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei, laat een minuut staan en bestrooi met amandelschaafsel. Plaats de Hoornderring in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Geef eventueel op het laatst wat extra onderwarmte.
- Neem de koek uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en los dan op een taartrooster. Laat helemaal afkoelen. Snij de Hoornderring in puntjes en serveer bij de koffie of thee.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Voor het lekkerste resultaat maak je de amandelspijs de dag tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Wikkel het dan wel goed in plasticfolie zodat er zo min mogelijk lucht bij kan.
- Heb je geen vlaaivorm, gebruik dan een springvorm of quichevorm.
- Liever een kleinere Hoornderring maken? De helft van de ingrediënten is geschikt voor een vorm van 17-18 cm doorsnede. Voor een vorm van 20-21 cm gebruik je ¾ van de ingrediënten.
- De ambachtelijk essen en noten houten plank waar ik de Hoornderring op serveer is van Serverenophout.nl.
- Lucienne (op Instagram bekend als @hetbakbeest en de moeite waard om te volgen als je van mooie baksels houdt) bakte direct na publicatie deze Hoornderring en gaf extra tips:
- voor extra smaak aan de amandelspijs rooster je een deel van de amandelen voordat je ze tot spijs draait
- om de vulling smeuïger te maken besmeer je de amandelspijs met een eetlepel roomboter voordat je het afdekt met de 2e laag deeg
- je kan natuurlijk ook een beetje boter door het amandelspijs kneden waardoor de vulling richting frangipane gaat (dit is mijn favoriete tip, frangipane is zo lekker!!)
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat affiliate links en toegestuurde producten (boek, plank).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.