Honing – Amy Newsome
Je hebt vast wel een potje honing in de kast staan. En waarschijnlijk gebruik je het net als ik gedachteloos. Maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe bijzonder honing eigenlijk is? Imker Amy Newsome schreef er het prachtige boek Honing over.
Het ambacht van de imker, het leven van een bijenvolk en de verschillende soorten honing, alles wordt duidelijk uitgelegd. Naast een kookboek vol prachtige recepten is Honing een boek dat gelezen mag worden. Eigenlijk is het gewoon een prachtig koffietafelboek wat je met trots op je tafel hebt liggen.

Honing van Amy Newsome
Zoals gezegd is Honing zoveel meer dan een kookboek vol recepten met honing. In de eerste 60 pagina’s geeft Amy je een inkijkje in het ambacht van de imker en het bijzondere leven van de honingbij. Newsome is zelf een gepassioneerde, kleinschalige imker. In alles voel je haar liefde voor bijen en honing.
Je leest hoe honing wordt gemaakt en beleeft het leven in de bijenkast door het jaar heen. Je ontdekt hoe de smaak van honing wordt beïnvloed door de verschillende soorten bloemen en de omgeving van de bijenkast. Lees Honing aandachtig door en je kijkt voortaan met heel andere ogen naar bijen en de door hun gemaakte honing.
De recepten
Het recept gedeelte begint met het fermenteren van ingrediënten in honing. Ik had daar nog nooit van gehoord maar het klinkt heel bijzonder. Zowel de honing als de ingrediënten winnen aan smaak en kunnen los van elkaar worden gebruikt. Zo krijg je het recept voor met knoflook gefermenteerde honing dat je kunt gebruiken in miso-zuurdesembrood. Ook het recept voor het brood staat in het boek. Lijkt me zo bijzonder en wil ik graag maken.
Tijdens het doorbladeren van de recepten viel mijn oog gelijk op de geroosterde wortels met gember, chilivlokken en bieslook. De intense smaken van gember, chilivlokken en knoflook gecombineerd met honing en wortel. Ik kon het al bijna ruiken en proeven. Ik maakte het recept en bleek nog lekkerder dan gedacht. En ook nog eens zo simpel en snel te maken. Het recept wijst zich vanzelf, maak het vooral ook eens.
Andere recepten die hoog op mijn lijstje staan om te maken zijn pasta met pompoensaus, za’atar en gerookte honing, gochujang sticky wings met abrikozen, scauratielli (koekjes) met oranjebloesemhoning en tot slot bietjes met Harissa, hazelnoot, rauwe cavolo nero en rode paprika.
Honing is een prachtig geschreven ode aan pure en ambachtelijke honing en de bijen die al het werk daarvoor verzetten. Na het lezen kijk je geheid met andere ogen en vol respect naar een potje honing. En last but not least: de heerlijke recepten doen je watertanden. Bestel Honing via onderstaande link zodat je het boek morgen al in huis hebt…
Zo help je bijen overleven
Bijenpopulaties staan zwaar onder druk. Zonder (wilde) bijen overleven onze ecosystemen niet. Wij mensen hebben daar een belangrijk aandeel in. Amy legt duidelijk uit hoe je zelf -in je eigen tuin- kunt bijdragen aan het voortbestaan van bijen.
Maak je tuin groener door een paar tegels te wippen, zaai (wilde) bloemen en laat wat fruit en groente groeien. Laat je tuin ook een klein beetje verwilderen. Scheelt jou een hoop werk om het spik en span te houden en je voorziet bijen van water en beschutting. Win-win dus.
Commerciële honing versus ambachtelijke honing
Honing is een natuurproduct waar veel geld aan valt te verdienen. Industriële of commerciële honing kent daardoor helaas veel problemen. Zo is uitbuiting van bijen een serieus probleem. Bijen moeten te hard werken, het suikerwater waarmee ze de wintermaanden overleven is niet van dezelfde kwaliteit als de honing waar ze in de natuur op zouden overleven. Ook het beheer van de bijenvolken laat geregeld te wensen over. Veel bijenkasten bij elkaar is een bedreiging voor de wilde bij die al met uitsterven wordt bedreigd.
Kortom, geniet van honing maar ben je ook bewust van de keerzijde. Koop honing het liefst van kleinschalige imkers die bijenvolken met zorg beheren en onderhouden. Deze honing is niet alleen puurder en lekkerder, je draagt ook bij aan het verantwoord in stand houden van de honingbij.
Dit artikel kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.