Header Overetengesproken.nl
Homemade tortilla’s

Homemade tortilla’s

met Geen reacties
166 Shares

De Costa Ricaanse picadillo de papa van laatst smaakte zo goed dat ik besloot nog wat verder rond te neuzen op de site van Visit Centro America. Mijn oog viel al snel op pupusas: maisbroodjes gevuld met een hartige vulling en kaas. Ik ging voortvarend aan de slag en het resultaat was echt superlekker. Maar het vraagt echt wel enige handigheid om ze goed te maken. Omdat ik nog vulling over had maakte ik de volgende dag hetzelfde deeg opnieuw maar maakte ik er dit keer homemade tortilla’s van. Een stuk simpeler maar net zo lekker.

Goed, terug naar de pupusas. Traditioneel wordt de vulling gemaakt met onder andere bonen. Ik maakt een vulling met de paprika, prei, tomaat en pulled oats die ik kort daarvoor in de foodybox had ontvangen. Ik voegde er nog wat Tabasco sriracha saus aan toe en eenmaal afgekoeld roerde er een flinke hand fijn gesneden kaas door.

PupusasPupusasPupusasPupusasPupusasPupusas

Het deeg had ik al eerder gemaakt en dus kon ik gelijk door met het maken van de pupusas. Neem daarvoor een bolletje deeg en vorm daar in je hand een soort pannenkoekje van, leg op het midden een lepel vulling en vouw voorzichtig dicht en vorm vervolgens tussen je handen tot een rond stuk gevuld deeg. Best wel lastig zo heb ik ervaren. Op YouTube zijn gelukkig volop instructievideo’s te vinden. Heb je een mooi pupusa bak die dan in een hete gietijzeren koekenpan en serveer direct. Ik smeerde de pupusa aan beide zijden in met wat ghee maar je kan ze ook prima in een droge koekenpan bakken.

Met hetzelfde deeg bakte ik de volgende dag maistortilla’s. Ik belegde er eentje met vulling, legde er een tweede bovenop en bakte er in het grillijzer quesadilla’s (Mexicaanse tosti’s van tortilla’s) van. Ook de quesadilla’s waren verrukkelijk. Kortom, maak deeg volgens onderstaand recept en bepaal daarna of je er tortilla’s, pupusas of toch liever quesadilla’s mee bakt. 

Homemade tortilla's - Met dit recept maak je heel eenvoudig zelf maistortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan is alles dat je nodig hebt.

Homemade tortilla’s

Met dit recept maak je heel eenvoudig zelf maistortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan is alles dat je nodig hebt.
Hoeveelheid 12 kleine maistortilla’s

Ingrediënten

 • 150 gr maïsmeel
 • 200 ml handwarm water

Extra benodigdheden:

 • tortillapers
 of

 • broodplank en zware pan met vlakke bodem
 • 2 velletjes stevig plastic ik knipte een ziplock zakje open, dat plastic is echt perfect geschikt

Aan de slag

 1. Kneed van het maïsmeel en water een samenhangend deeg, dek af met plasticfolie en laat een half uur tot een uur rusten.
 2. Verwarm een (gietijzeren) koekenpan tot ie goed warm is.
 3. Neem een stukje deeg van hooguit 30 gram, rol dat tussen je handen tot een balletje en pers tussen twee velletjes plastic tot een mooie ronde tortilla.

  Tip: Heb je een tortillapers dan leg je een velletje plastic op de onderzijde, leg daarop het deeg en dek af met een velletje plastic. Doe de pers dicht en druk aan. Zonder pers leg je het deeg tussen de velletjes plastic op een broodplank en druk met de pan plat tot een mooie tortilla. Ik heb geen tortillapers en gebruik dus ook een broodplank en pan. Gaat prima.

 4. Neem de tortilla van het plastic en leg in de droge, hete koekenpan en keer na 30 seconden, na 30 seconden keer je tortilla opnieuw en strijk je met een spatel over de tortilla zodat ie overal goed contact maakt met de pan. Als het goed is zie je ‘m bijna gelijk opbollen. Dit is het teken dat ie van binnen ook echt gaar wordt. Als de onderzijde mooi gekleurd is keer je de tortilla nog een laatste keer. Ook nu strijk je weer even over de tortilla om ‘m mooi te laten opbollen.

  Tip: Maak je geen zorgen als het niet een mooi bol kussentje wordt. Gebeurt mij ook. Ik strijk dan gewoon nog even extra over de niet opgeblazen stukjes deeg en vaak gaan ze dan alsnog.

 5. Neem de tortilla uit de pan, leg op een met theedoek bekleed bord en vouw de theedoek over de tortilla dicht. Bak alle tortilla’s en hou de groter wordende stapel steeds bedekt met theedoek.

 6. Laat de tortilla’s afkoelen in de theedoek en verpak daarna tot gebruik in wat plasticfolie.

  Tip: Als de tortilla's uit de pan komen zijn ze stevig en stug. Door ze bedekt te laten afkoelen worden ze veel soepeler.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Maismeel is niet hetzelfde als polenta of maizena. Het juiste maismeel is voorgekookt, wit en heet masa harina. Ik koop mijn maismeel bij AH.
 2. Tacovulling smaakt ook top in/op de tortilla’s. Of gebruik deze tortilla’s in plaats van pitabroodjes  en eet ze met gehakt, sla en knoflooksaus.
Dit recept bevat toegestuurde product (paprika, prei, tomaat en pulled oats).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter

Recept waardering