Zelf tortilla's maken - Met dit recept maak je heel eenvoudig homemade tortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan, meer heb je niet nodig.

Zelf tortilla’s maken

Met dit recept maak je heel eenvoudig homemade tortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan, meer heb je niet nodig.
Direct naar het recept

De Costa Ricaanse picadillo de papa van laatst smaakte zo goed dat ik besloot nog wat verder rond te neuzen op de site van Visit Centro America. Mijn oog viel al snel op pupusas: maisbroodjes gevuld met een hartige vulling en kaas. Ik ging voortvarend aan de slag en het resultaat was superlekker. Het vraagt alleen wel enige handigheid om ze te maken. Omdat ik vrij veel deeg en vulling had besloot ik ook gevulde tortilla’s te maken. Zelf tortilla’s maken bleek simpeler dan ik had gedacht. Ik leg het je uit.

Goed, eerst nog even terug naar de pupusas. Traditioneel wordt de vulling gemaakt met onder andere bonen. Ik maakt een vulling met de paprika, prei, tomaat en pulled oats. Ik voegde er nog wat Tabasco sriracha saus aan toe en eenmaal afgekoeld roerde ik er een flinke hand fijn gesneden kaas door.

PupusasPupusasPupusasPupusasPupusasPupusas

Voor het maken van pupusas neem je een bolletje deeg en vorm daar in je hand een soort pannenkoekje van, leg op het midden een lepel vulling en vouw voorzichtig dicht en vorm vervolgens tussen je handen tot een rond stuk gevuld deeg. Best wel lastig zo heb ik ervaren. Op YouTube zijn gelukkig volop instructievideo’s te vinden. Heb je een mooie pupusa bak die dan in een hete gietijzeren koekenpan en serveer direct. Ik smeerde de pupusa aan beide zijden in met wat ghee maar je kan ze ook prima in een droge koekenpan bakken.

Van de andere helft van het deeg maakte ik voor het eerst zelf maistortilla’s. Ik belegde een aantal met wat vulling, legde er een tweede bovenop en bakte er in het grillijzer quesadilla’s (Mexicaanse tosti’s van tortilla’s) van. Ook de quesadilla’s waren verrukkelijk.

Met onderstaand recept kan je eenvoudig zelf tortilla’s maken. Hou je van wat uitdaging maak er dan een lekkere vulling bij en maak pupusas. 

Homemade tortilla's - Met dit recept maak je heel eenvoudig zelf maistortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan is alles dat je nodig hebt.

Zelf tortilla’s maken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 12 kleine maistortilla’s

Ingrediënten: 

 • 150 gr maïsmeel
 • 200 ml handwarm water

Extra benodigdheden:

 • tortillapers
 of

 • broodplank en zware pan met vlakke bodem
 • 2 velletjes stevig plastic, ik knipte een ziplock zakje open, dat plastic is er echt perfect voor

Aan de slag:

 • Kneed van het maïsmeel en water een samenhangend deeg, dek af met plasticfolie en laat een half uur tot een uur rusten.
 • Verwarm een (gietijzeren) koekenpan tot ie goed warm is.
 • Neem een stukje deeg van hooguit 30 gram, rol dat tussen je handen tot een balletje en pers tussen twee velletjes plastic tot een mooie ronde tortilla.
  Tip: Heb je een tortillapers dan leg je een velletje plastic op de onderzijde, leg daarop het deeg en dek af met een velletje plastic. Doe de pers dicht en druk aan. Zonder pers leg je het deeg tussen de velletjes plastic op een broodplank en druk met een zware -gietijzeren- pan tot een mooie tortilla. Ik heb geen tortillapers en gebruikte dus een pan. Werkt echt prima.
 • Neem de tortilla van het plastic en leg in de droge, hete koekenpan en keer na 30 seconden, na 30 seconden keer je tortilla opnieuw en strijk je met een spatel over de tortilla zodat ie overal goed contact maakt met de pan. Als het goed is zie je ‘m bijna gelijk opbollen. Dit is het teken dat ie van binnen ook echt gaar wordt. Als de onderzijde mooi gekleurd is keer je de tortilla nog een laatste keer. Ook nu strijk je weer even over de tortilla om ‘m mooi te laten opbollen.
  Tip: Maak je geen zorgen als het niet een mooi bol kussentje wordt. Gebeurt mij ook. Ik strijk dan gewoon nog even extra over de niet opgeblazen stukjes deeg en vaak gaan ze dan alsnog.
 • Neem de tortilla uit de pan, leg op een met theedoek bekleed bord en vouw de theedoek over de tortilla dicht. Bak alle tortilla’s en hou de groter wordende stapel steeds bedekt met theedoek.
 • Laat de tortilla’s afkoelen in de theedoek en verpak daarna tot gebruik in wat plasticfolie.
  Tip: Als de tortilla's uit de pan komen zijn ze stevig en stug. Door ze bedekt te laten afkoelen worden ze veel soepeler.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Maismeel is niet hetzelfde als polenta of maizena. Het juiste maismeel is voorgekookt, wit en heet masa harina. Ik koop mijn maismeel bij AH.
 2. Tacovulling smaakt ook top in/op de tortilla’s. Of gebruik deze tortilla’s in plaats van pitabroodjes  en eet ze met gehakt, sla en knoflooksaus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept