Header Overetengesproken.nl
Homemade pindakaas

Homemade pindakaas

met Geen reacties
5 Shares

Guilty pleasures, oh ja die heb ik ook! In een onbewaakt ogenblik met een theelepeltje een flinke schep pindakaas uit de pot lepelen en zo opeten, hmmm. Bij tijd en wijle heb ik zo’n manie en daar geef ik maar gewoon aan toe. Pinda’s zijn immers gezond en er wordt volop geadviseerd dagelijks een handvol noten te eten. Of ik nou een handvol pinda’s eet of een schep pindakaas, wat is het verschil dacht ik dan.

Nou, daar blijkt dus een heel groot verschil in te zitten. Heb jij weleens het etiket van een pot pindakaas gelezen? Naast pinda’s, suiker en zout zijn er ook oliën en vetten toegevoegd. Een beetje suiker en zout kan ik me voor de smaak prima voorstellen maar olie en/of vet? Pinda’s hebben een natuurlijk vetgehalte van rond de 50%. Gelukkig zijn het gezonde vetten die ons lichaam goed kan gebruiken en is een handje pinda’s per dag dus een prima snack. Het blijkt dat fabrikanten olie en vet toevoegen om een extra romige en zachte smaak te krijgen. Het vervelende is alleen dat de toegevoegde vetten (deels) uit transvetten zoals geharde of gehydrogeneerde (palm)olie of palmstearine bestaan. En laten dat nou net de vetten zijn waarvoor de laatste jaren volop wordt gewaarschuwd omdat ze in verband worden gebracht met onder ander hart- en vaatziekten.

Gelukkig is pindakaas heel makkelijk zelf te maken. Neem een schep pinda’s en maal ze in een paar minuten fijn tot een mooie homemade pindakaas. Ik gebruik graag licht gezouten pinda’s maar je kan natuurlijk ook ongezoute pinda’s gebruiken, kwestie van smaak. Heb je eenmaal de smaak te pakken probeer dan ook eens een andere smaak. Maal bijvoorbeeld cashewnoten of amandelen tot een fijne pasta en voeg wat vanille of lekkere specerijen toe. Met homemade pindakaas voelt mijn guilty pleasure ineens eigenlijk best oké.

Homemade pindakaas - Onweerstaanbaar lekker en zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je niet eerder zelf pindakaas hebt gemaakt!

Homemade pindakaas

Onweerstaanbaar lekker en zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je niet eerder zelf pindakaas hebt gemaakt!

Hoeveelheid 150 ml

Ingrediënten

  • 150 gr pinda’s, gezouten

Aan de slag

  1. Rooster de pinda’s een aantal minuten in een koekenpan om ze meer smaak en een goudbruin kleurtje te geven. Laat de pinda’s op een bord afkoelen.

  2. Maal de pinda’s gedurende 4-5 minuten in een keukenmachine of hakmolentje van een staafmixer. De massa zal van grof naar steeds fijner gaan. Stop tussendoor af en toe om de massa om te scheppen en de randen schoon te schrapen. Na een paar minuten ontstaat er een zachte substantie en is de pindakaas klaar.

    Eet smakelijk!

  3. Maal de pinda’s gedurende 4-5 minuten in een keukenmachine of hakmolentje van een staafmixer. De massa zal van grof naar steeds fijner gaan. Stop tussendoor af en toe om de massa om te scheppen en de randen schoon te schrapen. Na een paar minuten ontstaat er een zachte substantie en is de pindakaas klaar.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Voor pindakaas met stukjes schep je in het begin een lepel (meer of minder fijn) gemalen pinda’s uit de keukenmachine en roer je die er op het laatste weer door.
  2. Voor pindakaas met stukjes schep je in het begin een lepel (meer of minder fijn) gemalen pinda’s uit de keukenmachine en roer je die er op het laatste weer door.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Recept waardering