Homemade pindakaas - Onweerstaanbaar lekker en zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je niet eerder zelf pindakaas hebt gemaakt!

Homemade pindakaas

Onweerstaanbaar lekker en zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je niet eerder zelf pindakaas hebt gemaakt!
Direct naar het recept

In een onbewaakt ogenblik een flinke lepel pindakaas uit de pot snoepen. Oh yesss, die guilty pleasures heb ik ook! Bij tijd en wijle heb ik zo’n manie en daar geef ik gewoon aan toe. Het advies is om dagelijks een handvol noten te eten. Pinda’s en andere noten bevatten immers gezonde vetten die ons lichaam goed kan gebruiken. Of ik nou een handvol pinda’s eet of een lepel pindakaas, dat komt op hetzelfde neer toch? Wel als je homemade pindakaas hebt staan. Bij commerciële pindakaas is dat helaas vaak anders.

Hoe puur is pindakaas?

Heb jij weleens het etiket van een pot pindakaas gelezen? Veelal worden naast pinda’s, suiker en zout ook oliën en vetten toegevoegd. Een beetje suiker en zout kan ik me voor de smaak voorstellen maar olie en/of vet? Pinda’s hebben een natuurlijk vetgehalte van rond de 50%. Meer dan genoeg om een smeuïge pindakaas mee te maken.

Wat blijkt, fabrikanten voegen olie en vet toe voor een extra romige en zachte pindakaas. Je hebt vast weleens een pot pindakaas met een laag olie erop gezien. De laag onder de olie is hard en stug. Het toevoegen van geharde vetten gaat het afscheiden van olie tegen waardoor de pindakaas zacht een smeuïg blijft.

Bij zelfgemaakte pindakaas heb ik nog nooit last van gehad van olie die boven komt drijven. Een probleem oplossen dat er niet is als je pure ingrediënten gebruikt??? Het klinkt voor mij als commerciële retoriek en zette mij aan het denken.

Transvetten

De toegevoegde vetten bestaan vaak (deels) uit transvetten zoals geharde of gehydrogeneerde (palm)olie of palmstearine. Goedkope vetten met een aangename smaak en lange houdbaarheid. Voor fabrikanten misschien handig om te gebruiken. Maar het zijn helaas ook vetten waar de laatste jaren volop voor wordt gewaarschuwd omdat ze in verband worden gebracht met onder ander hart- en vaatziekten.

Dan nog iets anders. Arachide olie wordt gewonnen uit pinda’s. Ik kan me voorstellen dat het commercieel interessant is om eerst arachide olie te winnen en met de (deels) ‘uitgeperste’ pinda’s pindakaas te maken. Paar smaakmakers erbij, wat extra olie en vet (die goedkoper is dan de eerder gewonnen arachide olie) en je hebt een goed smakende pindakaas. Iets soortgelijks gebeurt bij de productie van amandelolie. Uitgeperste amandelen worden vermalen tot goedkoop amandelmeel.

Vetafscheiding bij pindakaas

Tijdens het productieproces kan er vetafscheiding optreden. Een mogelijk oorzaak is de warmte die ontstaat tijdens het malen van de pinda’s. Eenmaal afgescheiden krijg je het niet meer goed gemengd met/gebonden aan de gemalen pinda’s. Ook zelfgemaakte pindakaas wordt warm tijdens het malen maar niet zodanig dat er significant olie vrijkomt. Wellicht komt er bij massaproductie veel meer warmte vrij. Om de olie toch te binden kan gehard vet worden toegevoegd. Of je blij moet zijn met die toevoeging is maar zeer de vraag.

Zelf pindakaas maken

Voor goede en pure pindakaas moet bij ambachtelijke makers zijn. Of je maakt het zelf. Dat is veel makkelijker dan je misschien denkt. In een keukenmachine of met het hakmolentje van je staafmixer maal je pinda’s in een paar minuten tot een smeuïge homemade pindakaas. Ik gebruik graag licht gezouten pinda’s maar je kan natuurlijk ook ongezoute pinda’s gebruiken, kwestie van smaak.

Heb je eenmaal de smaak te pakken experimenteer dan eens met het toevoegen van smaakmakers. Een beetje sambal, een lepeltje gedroogde kokos, voeg wat rozijntjes toe. Homemade pindakaas is niet alleen lekker, het is ook een verantwoorde guilty pleasure.

Homemade pindakaas - Onweerstaanbaar lekker en zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je niet eerder zelf pindakaas hebt gemaakt!

Homemade pindakaas

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 150 ml

Ingrediënten: 

  • 150 gr pinda’s, gezouten

Aan de slag:

  • Rooster de pinda’s een aantal minuten in een koekenpan om ze meer smaak en een goudbruin kleurtje te geven. Laat de pinda’s op een bord afkoelen.
  • Maal de pinda's gedurende 4-5 minuten in een keukenmachine of hakmolentje van een staafmixer. De massa zal van grof naar steeds fijner gaan. Stop tussendoor af en toe om de massa om te scheppen en de randen schoon te schrapen. Na een paar minuten ontstaat er een zachte substantie en is de pindakaas klaar.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Voor pindakaas met stukjes schep je in het begin een lepel (meer of minder fijn) gemalen pinda’s uit de keukenmachine en roer je die er op het laatste weer door.
  2. Let er bij gebruik van een staafmixer op dat deze niet te heet wordt. Indien nodig laat je ‘m tussentijds even afkoelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept