Heb je nog een restje (tuin)kruiden in de koelkast, op het aanrecht of in de kast zonder er een bestemming voor te hebben? Vooral niet weggooien maar gebruiken om kruidenolie van te trekken. Rozemarijn, tijm, basilicum, bieslook, peterselie, verse of gedroogde pepertjes, specerijen maar ook bijvoorbeeld citroen: je kunt het allemaal gebruiken.
Kruidenolie is lekker in dressings, als dip voor een broodje maar ook perfect om vlees in te marineren of groenten mee te grillen. Of gebruik eens kruidenolie als basis voor je homemade mayonaise. En heb je de smaak helemaal te pakken koop dan eens een paar mooie, kleine flesjes, vul die met jouw favoriete homemade kruidenolie en knoop er een mooi touwtje met labeltje omheen. Gewoon zomaar als aardigheidje om weg te geven aan familie, vrienden en collega’s.


Homemade kruidenolie
Ingrediënten
- smaakvolle (olijf)olie
- takjes tijm
- teentje knoflook , in dunne plakjes
- pepertje, in ringetjes gesneden of chilivlokken
- hand basilicumblaadjes
- zout
Aan de slag
Olie met tijm, knoflook en een pepertje
-
Stop enkele takjes tijm, dunne plakjes knoflook en peperringetjes of chilivlokken in een flesje, karaf of jam/weckpotje. Afhankelijk van de gewenste sterkte gebruik je meer of minder kruiden en laat je het flesje langer of korter trekken.
Basilicumolie
-
Doe een hand basilicumblaadjes in een hakmolentje en voeg wat olijfolie toe. Draai het geheel tot een dikke groene olie. Voeg eventueel nog wat extra olie toe en breng op smaak met wat zout. Doe de (dikke) basilicumolie over in een flesje, karaf of jam/weckpotje en bewaar tot gebruik.
Eet smakelijk!
Tips
- Varieer niet alleen met de verhoudingen van kruiden en olie maar ook eens met verschillende soorten en smaken olie.
- Zorg in verband met de houdbaarheid dat je de kruiden altijd wast en volledig droogt voordat je ze gebruikt.
- Basilicumolie is erg lekker op soep van geroosterde tomaten.
Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest
Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.
Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!
2 Antwoorden
René
Tip!!!
Gebruik Kisthene extra virgin olijfolie uit Turkije.
Mariette
Die olijfolie heb ik nog nooit geproefd. Als ik een keer de kans krijg zal ik het zeker proeven, dank voor de tip!