Header Overetengesproken.nl
Homemade ketchup

Homemade ketchup

 |  Geen reacties
139 Shares

Overgewaaid uit Amerika maar ook hier is ketchup inmiddels niet meer weg te denken. En dat is maar goed ook want het is een erg lekkere saus. Heerlijk bij tosti’s, een gebakken rundervink, bij een barbecue, als dipsaus en ga zo maar door. En toch is niet iedereen even enthousiast over ketchup. En dat begrijp ik ook wel weer. Kant en klare ketchup’s bevatten doorgaans veel suiker. Gelukkig is ketchup niet moeilijk zelf te maken en afhankelijk van de gebruikte azijn kan je prima ketchup maken zonder suiker te gebruiken.

Een lekkere ketchup is zoet en zuur tegelijk. Tomaten zijn dat van nature al. Door vervolgens suiker en/of azijn toe te voegen versterk je de smaak. Dat wetende kan je dus spelen met de smaak. Hoe rijper de tomaat hoe zoeter de ketchup. Knoflook wordt lekker zoet door het te roosteren en daarmee versterk je de zoete ondertoon van de saus. Door vervolgens een zachte of minder zure azijn te gebruiken versterk je weliswaar de zure smaak maar wordt de ketchup toch niet te zuur. Zo hoef je minder of helemaal geen suiker toe te voegen. Mijn favoriete azijn voor ketchup is een zachte balsamicoazijn. Om de ketchup te verdunnen of een iets sterker zuurtje te geven voeg ik soms nog wat extra rijstazijn toe.

Homemade ketchup zonder suiker - Met dit recept maak je zelf de lekkerste ketchup. Van verse tomaten en zonder toevoeging van suiker!

Ingrediënten voor ± 300 ml ketchup

  • 1 kg rijpe (tros)tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 25 ml balsamicoazijn, + extra om over de tomaten te druppelen
  • naar smaak: zachte azijn, bijvoorbeeld witte wijn-, cider-, appel- of rijstazijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 gedroogd laurierblad
  • paar takjes tijm
  • olijfolie
  • zout, peper

Aan de slag

Was de tomaten en snij in kwarten. Leg de stukken tomaat op een bakblik, leg er wat takjes tijm tussen en bestrooi met wat zout en peper en drizzle er wat olijfolie en balsamicoazijn over. Plaats de bakplaat in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en rooster gedurende 40 minuten.

Snij het puntje van de knoflookteen, druppel er een druppel olijfolie op en vouw in een velletje aluminiumfolie. Leg bij de tomaten in de oven en laat het geheel nog 20 minuten roosteren.

Wanneer de tomaten klaar zijn haal je ze uit de oven. Het kan zijn dat de tomaten hier en daar wat gekarameliseerd zijn/donkere randjes hebben gekregen: dit geeft alleen maar extra smaak aan de ketchup. Verwijder de takjes tijm en het pakketje met knoflook en doe de tomaten over in een pan. Knijp de teen knoflook boven het tomatenmengsel uit en pureer de massa met een staafmixer.

Voeg de balsamicoazijn en de paprikapoeder toe en roer goed door elkaar. Leg het laurierblad in de saus en laat op een hele lage pit rustig trekken en een beetje indikken. Proef af en toe en als de saus goed smaakt en voldoende dik is haal je het laurierblad eruit. Indien gewenst kan je nog wat extra azijn en/of zout en peper toevoegen. En wil je toch graag een zoete ketchup voeg dan gerust nog wat suiker toe. Voor een echt fijne ketchup wrijf je de saus nog door een zeef maar dat maar dat kan je ook laten zitten. Schep in schone potten of flessen en laat helemaal afkoelen.

Eet smakelijk!

Tip: Bovenstaand recept is voor een basisketchup. Door te spelen met kruiden kan je de smaak van de ketchup helemaal naar wens bijsturen. Voor een pittige ketchup voeg je bijvoorbeeld wat chilipoeder of een paar druppels tabasco toe en met een snufje gerookt paprikapoeder (pimentón) geef je de ketchup een licht rokerig accent. Een snuf komijn, kaneel of piment doet het ook altijd goed in ketchup.

Tip: Voor extra smaak rooster je een in kwarten gesneden ui en/of een paar stukken rode paprika mee met de tomaten.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief