Header Overetengesproken.nl
Homemade ketchup

Homemade ketchup

met 14 reacties
1K Shares

Overgewaaid uit Amerika maar ook hier is ketchup inmiddels niet meer weg te denken. En dat is maar goed ook want het is een erg lekkere saus. Heerlijk bij tosti’s, een gebakken rundervink, bij een barbecue, als dipsaus en ga zo maar door. En toch is niet iedereen even enthousiast over ketchup. En dat begrijp ik ook wel weer. Kant en klare ketchup’s bevatten doorgaans toegevoegde suiker. Gelukkig kan je ketchup prima zelf maken zonder suiker toe te voegen. Ik geef je mijn recept.

Een lekkere ketchup is zoet en zuur tegelijk. Tomaten zijn dat van nature. Hoe rijper de tomaat hoe zoeter de ketchup. Door de knoflook mee te roosteren met de tomaten verdwijnt de scherpe smaak en wordt het heerlijk zoet. Met geroosterde knoflook versterk je dus de zoete smaak van tomaten zonder suiker te gebruiken. 

Dan het zuurtje in ketchup. Tomaten ontzuren tijdens het koken. Door een zachte azijn te gebruiken geef je ketchup toch weer een lekker zuurtje. Mijn favoriete azijn voor ketchup is een zachte balsamicoazijn. Om de ketchup te verdunnen of een iets sterker zuurtje te geven voeg ik soms wat rijstazijn toe.

Homemade ketchup zonder suiker - Met dit recept maak je zelf de lekkerste ketchup. Van verse tomaten en zonder toevoeging van suiker!
Homemade ketchup zonder suiker - Met dit recept maak je zelf de lekkerste ketchup. Van verse tomaten en zonder toevoeging van suiker!
5 van 2 stemmen
Print dit recept

Homemade ketchup zonder suiker

Met dit recept maak je zelf de lekkerste ketchup. Van verse tomaten en zonder toevoeging van suiker!
Hoeveelheid 300 ml ketchup

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe trostomaten
  • 1 teen knoflook
  • 25 ml balsamicoazijn + extra om over de tomaten te druppelen
  • zachte azijn bv witte wijn-, cider-, appel- of rijstazijn, naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 gedroogd laurierblad
  • paar takjes tijm
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag

  1. Was de tomaten en snij in kwarten. Leg de stukken tomaat op een bakblik, leg er wat takjes tijm tussen en bestrooi met wat zout en peper en drizzle er wat olijfolie en balsamicoazijn over. Plaats de bakplaat in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en rooster gedurende 40 minuten.
  2. Snij het puntje van de knoflookteen, druppel er een druppel olijfolie op en vouw in een velletje aluminiumfolie. Leg bij de tomaten in de oven en laat het geheel nog 20 minuten roosteren.
  3. Wanneer de tomaten klaar zijn haal je ze uit de oven. Het kan zijn dat de tomaten hier en daar wat gekarameliseerd zijn/donkere randjes hebben gekregen: dit geeft alleen maar extra smaak aan de ketchup. Verwijder de takjes tijm en het pakketje met knoflook en doe de tomaten over in een pan. Knijp de teen knoflook boven het tomatenmengsel uit en pureer de massa met een staafmixer.
  4. Voeg de balsamicoazijn en de paprikapoeder toe en roer goed door elkaar. Leg het laurierblad in de saus en laat op een hele lage pit rustig trekken en een beetje indikken. Proef af en toe en als de saus goed smaakt en voldoende dik is haal je het laurierblad eruit. Indien gewenst kan je nog wat extra azijn en/of zout en peper toevoegen. En wil je toch graag een zoete ketchup voeg dan gerust nog wat suiker toe. Voor een echt fijne ketchup wrijf je de saus nog door een zeef maar dat maar dat kan je ook laten zitten. Schep in schone potten of flessen en laat helemaal afkoelen.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Bovenstaand recept is voor een basisketchup. Door te spelen met kruiden kan je de smaak van de ketchup helemaal naar wens bijsturen. Voor een pittige ketchup voeg je bijvoorbeeld wat chilipoeder of een paar druppels tabasco toe en met een snufje gerookt paprikapoeder (pimentón) geef je de ketchup een licht rokerig accent. Een snuf komijn, kaneel of piment doet het ook altijd goed in ketchup.
  2. Voor extra smaak rooster je een in kwarten gesneden ui en/of een paar stukken rode paprika mee met de tomaten.

Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Superleuk als je het deelt op social media! Tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Automatisch op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

14 Antwoorden

  1. FAL van t Land
    | Beantwoorden

    Optie is ook om de ketchup te wecken in kleine porties of in een fles

  2. Paul
    | Beantwoorden

    wel veel werk en ik heb geen oven.
    maar lijkt me lekker ja.
    die ketchups uit de super zijn net tomatenjam, je proeft alleen maar suiker…..

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Precies, in homemade ketchup bepaal je helemaal zelf wat je erin stopt. Geen suiker, wel smaak!

  3. Coby biemans
    | Beantwoorden

    Ik wik dit gaan proberen, maar de knoflookteentjes hoeven niet gepeld te worden?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Klopt. Door het teentje samen met wat olijfolie in aluminiumfolie te poffen wordt het heerlijk zoet. Pellen is dan niet meer nodig, je kunt de zoete knoflook zo uit het schilletje knijpen.

    • FAL van t Land
      | Beantwoorden

      Ik heb het net gemaakt. Wel mijn teentjes gepeld. Staat nu wat in te dikken op een sudderplaatje. Ik heb zowel balsamico als wittewijnazijn gebruikt en wat chilivlokken

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Ja, chilivlokken maken de ketchup lekker pittig. Leuke toevoeging.

  4. Marinette
    | Beantwoorden

    Beste,
    Hoelang kan je de ketchup bewaren?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, dat is een goede vraag! Ik ben er geen expert in en blijf zelf altijd aan de voorzichtige kant. Een week kan sowieso. Langer vind ik altijd wat lastiger te beoordelen, hangt van zoveel factoren af. Hoe hygiënisch is er gewerkt, is de fles/pot vooraf gesteriliseerd, waren de ingrediënten super vers of al wat ouder. Na een week ga ik altijd af op mijn neus. Ruikt het oké dan proef ik een heel klein beetje. Is de smaak ook goed dan vind ik het geen probleem om ‘m te gebruiken, bij de minste twijfel gooi ik het altijd weg.

      • Marjan
        | Beantwoorden

        Een week? Zoveel ketchup eet je toch niet in een week op? Kun je het ook invriezen? Bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm?

        • Mariette
          |

          Hoe lang de ketchup echt houdbaar is hangt echt af van de hygiëne tijdens het koken, het steriliseren van de weckfles/pot en de versheid van de ingrediënten. Onder ideale omstandigheden ingemaakte ketchup kan je uiteraard langer dan een week bewaren. Wecken is immers een manier van conserveren. Invriezen van ketchup heb ik geen ervaring mee. Probeer het eens zou ik zeggen…

  5. Miranda
    | Beantwoorden

    Vandaag gemaakt. En t is zoooo lekker! Nooit meer van een winkel hoor.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hier thuis zijn ze er ook gek op. Zelfgemaakt blijft toch het lekkerst… Fijn dat je het even laat weten, dank je wel daarvoor!

Laat een reactie achter

Recept waardering