Header Overetengesproken.nl
Homemade jam

Homemade jam

 |  Geen reacties
3 Shares

Jam maken is niet moeilijk. Neem wat fruit, kook dat met suiker en een beetje citroensap tot een dikke moes en klaar is je homemade jam. Ja, klinkt leuk zul je misschien denken maar waarom lees ik dan altijd moeilijk gedoe over pectine, geleisuiker en suikerpercentages? Ik zal proberen een en ander te verduidelijken.

Jam maken is in feite niets anders dan het conserveren (lang houdbaar maken) van fruit. Suiker is een ideaal conserveermiddel: bacteriën overleven niet bij een hoog suikerpercentage. Om bacteriën onschadelijk te maken heb je een suikerpercentage van tenminste 62% nodig. Die berekening is best lastig omdat het gaat om het percentage suiker in de uiteindelijke jam. Het fruit bevat natuurlijke suikers, je voegt zelf suiker toe en de massa kookt in (wordt geconcentreerder) waardoor de uiteindelijke percentages veranderen. Je begrijpt: meten is weten. Maar in je privé keuken zijn precieze metingen vaak lastig.

Dan geleisuiker en pectine. Zowel geleisuiker als pectine zorgen ervoor dat fruit tijdens het koken een mooie, dikke gelei wordt. Geleisuiker voeg je zelf toe, pectine is van nature in fruit aanwezig. De ene fruitsoort bevat meer dan de andere en hoe rijper het fruit hoe minder pectine het bevat. Pectine komt vrij als je fruit kookt met suiker en een beetje zuur. Ook zonder geleisuiker wordt jam dus mooi dik alleen kan het zijn dat je de massa de ene keer langer moet laten inkoken dan de andere keer. Door geleisuiker toe te voegen in plaats van gewone suiker ben je onafhankelijker van de hoeveelheid pectine in het gebruikte fruit. Niet alleen handig omdat je dan sneller klaar bent. Ook kookt je fruitmoes minder in en heb je meer grip op het suikerpercentage.

Je ziet, jam maken kan een hele wetenschap zijn. Maar als je gewoon een lekker schaaltje verse homemade jam wilt hebben dat niet weken bewaard hoeft te worden komt het minder nauw. Neem dus gewoon fruit dat je lekker vindt, voeg een klein beetje citroensap toe en naar smaak bepaal je de hoeveelheid suiker. Ik hou niet van zoete jams dus die 62% suiker wil ik sowieso niet halen. Laat het fruit borrelend inkoken en kijk wanneer jij zelf vindt dat de jam dik genoeg is.

Tip: bestrooi zacht fruit zoals aardbeien en frambozen ruim van tevoren met suiker en een paar druppels citroensap en laat dat geruime tijd intrekken. Hierdoor valt zacht fruit tijdens het koken minder snel uit elkaar. Lekker als je van stukjes fruit in de jam houdt.

Homemade jam - Met dit recept maak je van verse aardebeien een heerlijke jam. Maar je kan natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Homemade jam

Met dit recept maak je van verse aardebeien een heerlijke jam. Maar je kan natuurlijk ook ander fruit gebruiken.
Hoeveelheid 1 pot jam

Ingrediënten

  • 500 gr aardbeien
  • 160 gr suiker
  • 2 theelepels citroensap

Aan de slag

  1. Was de aardbeien snel en voorzichtig, droog goed af en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien doormidden en grote aardbeien in meerdere stukjes, leg in een schaal, schenk het citroensap erbij en bestrooi met de suiker. Dek de schaal af en laat tenminste 1 uur intrekken.
  2. Doe het fruit in een pannetje en verwarm tot de suiker helemaal is opgelost. Breng de massa dan aan de kook en laat borrelend koken tot ze is ingekookt en ingedikt. Controleer de dikte door een druppel vloeistof af te laten koelen. Stijft die op tot een mooie gelei dan is de jam klaar, anders nog even laten doorkoken. Bij mij duurde het 15-20 minuten.
  3. Haal de pan van het vuur en laat de jam een flink eind afkoelen alvorens in een pot of schaaltje te schenken. Als je de jam gelijk in een pot of schaaltje doet is de jam nog erg vloeibaar en drijft het fruit naar boven. Niet erg natuurlijk maar wel zo lekker als het fruit gelijkmatiger verdeeld is. Laat de jam geheel afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast.

    Eet smakelijk!

Tips

Homemade jam combineert fantastisch met scones en een kop verse thee!

Geef een reactie