Homemade jam
Jam maken is niet moeilijk. Neem wat fruit, kook dat met suiker en een beetje citroensap tot een dikke moes en klaar is je homemade jam. Ja, klinkt leuk zul je misschien denken maar waarom lees ik dan altijd moeilijk gedoe over pectine, geleisuiker en suikerpercentages? Ik zal proberen een en ander te verduidelijken.
Jam maken is in feite niets anders dan het conserveren (lang houdbaar maken) van fruit. Suiker is een ideaal conserveermiddel: bacteriën overleven niet bij een hoog suikerpercentage. Om bacteriën onschadelijk te maken heb je een suikerpercentage van tenminste 62% nodig. Die berekening is best lastig omdat het gaat om het percentage suiker in de uiteindelijke jam. Het fruit bevat natuurlijke suikers, je voegt zelf suiker toe en de massa kookt in (wordt geconcentreerder) waardoor de uiteindelijke percentages veranderen. Je begrijpt: meten is weten. Maar in je privé keuken zijn precieze metingen vaak lastig.
Dan geleisuiker en pectine. Zowel geleisuiker als pectine zorgen ervoor dat fruit tijdens het koken een mooie, dikke gelei wordt. Geleisuiker voeg je zelf toe, pectine is van nature in fruit aanwezig. De ene fruitsoort bevat meer dan de andere en hoe rijper het fruit hoe minder pectine het bevat. Pectine komt vrij als je fruit kookt met suiker en een beetje zuur. Ook zonder geleisuiker wordt jam dus mooi dik alleen kan het zijn dat je de massa de ene keer langer moet laten inkoken dan de andere keer. Door geleisuiker toe te voegen in plaats van gewone suiker ben je onafhankelijker van de hoeveelheid pectine in het gebruikte fruit. Niet alleen handig omdat je dan sneller klaar bent. Ook kookt je fruitmoes minder in en heb je meer grip op het suikerpercentage.
Je ziet, jam maken kan een hele wetenschap zijn. Maar als je gewoon een lekker schaaltje verse homemade jam wilt hebben dat niet weken bewaard hoeft te worden komt het minder nauw. Neem dus gewoon fruit dat je lekker vindt, voeg een klein beetje citroensap toe en naar smaak bepaal je de hoeveelheid suiker. Ik hou niet van zoete jams dus die 62% suiker wil ik sowieso niet halen. Laat het fruit borrelend inkoken en kijk wanneer jij zelf vindt dat de jam dik genoeg is.
Tip: bestrooi zacht fruit zoals aardbeien en frambozen ruim van tevoren met suiker en een paar druppels citroensap en laat dat geruime tijd intrekken. Hierdoor valt zacht fruit tijdens het koken minder snel uit elkaar. Lekker als je van stukjes fruit in de jam houdt.
Homemade jam
Ingrediënten:
- 500 gr aardbeien
- 160 gr suiker
- 2 theelepels citroensap
Aan de slag:
- Was de aardbeien snel en voorzichtig, droog goed af en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien doormidden en grote aardbeien in meerdere stukjes, leg in een schaal, schenk het citroensap erbij en bestrooi met de suiker. Dek de schaal af en laat tenminste 1 uur intrekken.
- Doe het fruit in een pannetje en verwarm tot de suiker helemaal is opgelost. Breng de massa dan aan de kook en laat borrelend koken tot ze is ingekookt en ingedikt. Controleer de dikte door een druppel vloeistof af te laten koelen. Stijft die op tot een mooie gelei dan is de jam klaar, anders nog even laten doorkoken. Bij mij duurde het 15-20 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat de jam een flink eind afkoelen alvorens in een pot of schaaltje te schenken. Als je de jam gelijk in een pot of schaaltje doet is de jam nog erg vloeibaar en drijft het fruit naar boven. Niet erg natuurlijk maar wel zo lekker als het fruit gelijkmatiger verdeeld is. Laat de jam geheel afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Tips:
- Homemade jam combineert fantastisch met scones en een kop verse thee!
- In plaats van verse aardbeien kan je ook prima diepvries aardbeien/fruit gebruiken.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Hallo,
Ik heb al aardig wat jammetjes gemaakt. Maar altijd met gelei-suiker. Nu heb ik een zak van een kilo bevroren zomerfruit gekocht bij de AH. Bramen, rode bessen, frambozen, bosbessen. Net gemengd in mijn jam-pan met enig citroensap en ongeveer 750 gram kristalsuiker (ik ben van het zoete). Nachtje laten rusten en morgen (25/09) jam koken. Misschien dat ik er een beetje rum bij doe. Ben benieuwd. Laat je het resultaat nog weten.
MVG
Janwillem van Boven
Nijmegen
Zo leuk en lekker om je eigen jam te maken. Klinkt goed een scheutje rum erbij. Ik heb nooit gelei-suiker in huis en heb altijd prima jam. Heel benieuwd hoe jouw ervaring is.
Het was mij al die tijd nog niet gelukt. Maar nu heb ik een heerlijke aardbeienjam. Dankjewel, Sonja
Heel fijn om te horen, geniet van je aardbeienjam.