Homemade drinks - 3 recepten voor zelf te maken drankjes. Limonade met vers granaatappelsap, vers vruchtensap en verfrissend citroenwater.

Homemade drinks

3 recepten voor zelf te maken drankjes. Limonade met vers granaatappelsap, vers vruchtensap en verfrissend citroenwater.
Direct naar het recept

Van oudsher staat limonade voor water met citroensap en suiker. De naam limonade is afgeleid van de Latijnse naam voor citroen, Citrus limon en dus niet van limoen zoals veel wordt gedacht. Een variant op limonade was grenadine, gemaakt van granaatappelsap. Inmiddels zijn we aardig vervreemd van de oorsprong en is limonade synoniem geworden voor allerhande gezoete drankjes en is grenadine een zoete roze siroop die aangelengd wordt met water. In de VS daarentegen is het nog altijd heel gebruikelijk om zelf een verfrissende lemonade te maken.

Vandaag laten we de commerciële limonade links liggen en gaan we zelf aan de slag. Ik geef je recepten voor een granaatappel limonade, een vruchtensap en verfrissend citroenwater. Andere smaken limonade maak je door het granaatappelsap te vervangen door sinaasappelsap, aarbeiensap of bijvoorbeeld vers gembersap. Gebruik ook eens andere soorten fruit voor het vruchtensap. Als je eenmaal hebt geproefd hoe lekker homemade drinks kunnen zijn, maak je ze vaker.

Homemade drinks - 3 recepten voor zelf te maken drankjes. Limonade met vers granaatappelsap, vers vruchtensap en verfrissend citroenwater.

Homemade drinks

Geef je waardering

Ingrediënten: 

ca. 500 ml granaatappel limonade:

  • 1 granaatappel
  • 45 ml vers citroensap
  • 300-350 ml (bron)water
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • naar keuze: enkele blaadjes biologische munt

ca. 500 ml vruchtensap:

  • 1/2 banaan
  • 1/4 ananas
  • 1/3 mango
  • 3 perssinaasappels

1 liter citroenwater:

  • 1 liter (bron)water
  • 2-3 schijfjes citroen
  • paar takjes biologische munt
  • ijsblokjes
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de granaatappel limonade:

  • Let op: het schoonmaken van een granaatappel kan flink spatten. En geloof me (ik spreek uit ervaring!) deze vlekken zijn moeilijk uit je kleding te krijgen. Draag dus echt een schort.
    Rol de granaatappel stevig met je hand over het aanrecht. Als het goed is hoor 'm daarbij kraken. Dat is dus precies de bedoeling, de pitjes binnenin komen dan goed los.
  • Snij de granaatappel door het dikste stuk (de buik) middendoor. Pak een helft, hou deze met het snijvlak van je af in een diepe kom (vanwege het spatten) en klap binnenstebuiten. De meeste pitjes zullen nu in de kom vallen. Pluk de laatste pitjes uit de schil en herhaal met de andere helft. Verwijder eventueel vruchtvlees dat met de pitjes is meegekomen.
  • Doe de pitjes met het sap in een blender en mix in een paar minuten goed fijn. Er komt hierbij een laagje schuim op het sap maar dat trekt vanzelf weer weg. Giet het sap door een zeef in een kan en druk de restanten van de pitjes goed uit. Je hebt nu als het goed is 100-120 ml granaatappelsap.
  • Voeg citroensap en poedersuiker toe aan het granaatappelsap en roer goed door tot de suiker is opgelost.
  • Schenk het water bij het sap en voeg eventueel enkele gekneusde blaadjes munt toe voor extra smaak. Haal de blaadjes er na een tijdje trekken of vlak voor het serveren weer uit.
  • Laat de limonade goed koud worden alvorens te serveren.

Voor het vruchtensap:

  • Doe de schoongemaakte en kleingesneden banaan, ananas en mango in de blender. Pers de sinaasappels en schenk het sap bij het fruit in de blender.
  • Sluit de blender en mix het fruit gedurende enkele minuten goed fijn.
  • Giet het sap door een zeef in een schone kan. Er blijft een flinke hoeveelheid vruchtenpulp in de zeef achter. Druk de pulp met de achterkant van een lepel goed uit. Uiteindelijk hou je een redelijk droge massa over. Gooi dit vooral niet weg! Het zit vol vitaminen en vezels en is heerlijk door yoghurt of smoothies.
  • Zet het gefilterde sap tot gebruik in de koelkast.

Voor het citroenwater:

  • Schenk een liter koud water in een mooie kan.
  • Pluk een paar takjes van een biologische muntplant en voeg toe aan het water.
  • Snij elk plakje citroen op de randen van de partjes in drieën en doe bij het water en de munt.
  • Zet het karaf in de koelkast om goed koud te worden.
  • Voeg vlak voor het serveren een handje ijsblokjes toe. Vul na gebruik steeds aan met koud water en ijsblokjes, zo kun je de hele dag genieten van een glas verfrissend water.
    Proost!

Deel dit recept:

Tips:

De granaatappel limonade is ook heel lekker met bruisend water, bijvoorbeeld Spa rood.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept