Hollandse kaasfondue
Gezellig met z’n allen aan tafel en met stokbrood, groente en eventueel wat charcuterie dippen in de kaasfondue. Oh, daar kan ik toch zo van genieten en dat mag van mij best ieder weekend op tafel komen. Bang dat je dan steeds hetzelfde eet hoef je echt niet te zijn want met kaasfondue kan je zo enorm variëren.
Varieer met de kazen voor kaasfondue
De traditionele Zwitserse kaasfondue is met Gruyère en Emmentaler. Maar je kan natuurlijk ook voor andere kazen kiezen. Bijvoorbeeld Appenzeller, blauwschimmelkaas of Hollandse kazen. Of verras je tafelgenoten eens door verse tuinkruiden, ui en/of tomatenpuree door de kaasfondue te doen. Ook heel lekker is een fondue met Vacherin Mont d’Or. Het recept van vandaag is voor een smaakvolle Hollandse kaasfondue.
Kaasfondue kan je in een pan op het fornuis bereiden maar heb je een elektrisch fonduestel dan kan je de kaasfondue ook prima aan tafel bereiden. Zet de caquelon, zo’n aardewerken pan/schaal met handvat, op de brander en volg gewoon het recept. Qua hoeveelheid wordt vaak 150 gram kaas per persoon aangehouden. Afhankelijk van je smaak kan je variëren met de verhouding jong belegen, belegen en eventueel extra belegen. En kies bijvoorkeur voor een smaakvolle kaas in plaats van naamloze fabriekskaas want dat komt de smaak echt ten goede. Onze favoriet is Beemster kaas.
De verhouding kaas en vocht is ongeveer 2:1. Veelal wordt er wijn gebruikt om de kaas in op te lossen. Maar net als met de kaas kan je ook daar mee variëren. Voor extra smaak voeg je wat kirsch toe en een kneepje citroensap erbij zorgt dat de kaas beter oplost. Aan het einde van de bereiding bind je de wijn en kaas met wat aangelengde maïzena. Kortom, kaasfondue is simpel te maken.
Thee bij kaasfondue
Op de valreep nog even een leuk weetje. Van oudsher drinken de Zwitsers thee bij kaasfondue. Het schijnt dat thee gunstig is voor de spijsvertering doordat de warme thee voorkomt dat de kaas stolt voordat het je maag bereikt. Of het waar is? Ik heb geen idee. Ik weet wel dat de combi thee en kaasfondue echt heel lekker is. Wij variëren graag. De ene keer nemen we er een glas witte wijn erbij, de andere keer een pot thee.
Hollandse kaasfondue
Ingrediënten:
- 170 gr jong belegen Beemster kaas, geraspt
- 130 gr belegen Beemster kaas, geraspt
- 50 ml kirsch
- 100 ml droge witte wijn + extra
- 1 teentje knoflook, geperst
- enkele druppels worcestershire sauce
- snuf versgeraspte nootmuskaat
- kneepje citroensap
- maïzena, aangelengd met water
Extra benodigdheden
- caquelon, voorverwamd
- pan
- fonuduebrander
Aan de slag:
- Doe de kirsch, de witte wijn, een kneepje citroensap en de knoflook in een pan en breng tegen de kook aan. Voeg dan alle kaas toe en roer tot de kaas is opgelost.Let op: laat de kaasfondue niet koken, daar wordt de kaas stug van en is echt niet lekker.
- Zodra de kaas is opgelost voeg je enkele druppels worcestershire sauce en wat verse nootmuskaat toe. Roer goed door en schenk vervolgens al roerend en in een dun straaltje de maïzena bij de kaasfondue. Warm de kaasfondue nog even goed door om de maïzena te activeren. Zodra de kaasfondue voldoende is gebonden en de juiste dikte heeft giet je de kaasfondue in de caquelon.Tip: naar smaak kan je meer of minder maïzena toevoegen. Is de fondue te dik geworden, dan voeg je gewoon wat extra witte wijn toe.
- Plaats de caquelon op de fonduebrander en geniet van een heerlijke Hollande kaasfondue.Eet smakelijk!
Tips:
- Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is. Met koude kaas schift de fondue sneller.
- Lekker met (bruin) stokbrood, paprika, broccoli, bloemkool, groene asperges, spruitjes en stukjes droge worst. Nacho’s en krieltjes er zijn overigens ook heerlijk bij.
- Zet na de bereiding van kaasfondue de gebruikte pan en houten lepel in koud water. Tegen de tijd dat je gaat afwassen is de kaas gestold en bostel je de pan heel makkelijk met wat koud water schoon. Werkt echt ideaal en zo voorkom je dat je afwasborstel één grote kaasklont wordt. Mochten er in de caquelon nog wat restjes zitten veeg die er dan uit met wat stukjes brood. Zet de caquelon nooit zo vanaf het fonduestel in koud water, dan barst ie geheid.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!