Hollandaise saus - Heerlijk romige botersaus voor over de asperges of bij een stukje vis.

Hollandaise saus

Heerlijk romige botersaus voor over de asperges of bij een stukje vis.
Direct naar het recept

Het seizoen van de Hollandse witte asperges is inmiddels in volle gang. Tijd dus om op Overetengesproken.nl dit witte goud een week lang in het zonnetje te zetten. Vandaag mijn recept voor Hollandaise saus, een klassieker in combinatie met witte asperges.

Asperges kan je op vele manieren klaarmaken maar gewoon simpelweg gekookte asperges met ham, hardgekookt ei en een botersausje blijft voor mij toch wel de topper. Per persoon reken ik altijd 500 gr AAA-asperges. Omdat deze zo dik zijn, zijn dat er maar ongeveer 8-9 per persoon. De schillen gooi ik niet weg, daar maak ik soep van.

Aan de botersaus besteed ik altijd extra veel aandacht. Gesmolten en op smaak gebrachte boter is lekker maar blijft niet hangen aan de asperges, ham en ei. Ik heb daarom liever een dikke saus. Om precies te zijn: een Hollandaise saus. Bij deze saus bindt je de boter met eidooier en voor extra smaak kan je er ook nog witte wijn in verwerken. Kortom, de perfecte saus voor over de asperges. Maar niet alleen bij asperges smaakt Hollandaise saus voortreffelijk. Ook een stukje zalm of een mooi stuk witvis combineren geweldig met deze botersaus.

Hollandaise saus - Heerlijk romige botersaus voor over de asperges of bij een stukje vis.

Hollandaise saus

Geef je waardering
Hoeveelheid: 200 ml saus

Ingrediënten: 

 • 2 eidooiers
 • 2 eetlepels witte wijn (30 ml)
 • 70 gram koude boter, in blokjes
 • 1 theelepel citroensap (5 ml)
 • zout, peper

Aan de slag:

 • Klop met de handgarde de eidooiers in ongeveer een minuutje los en iets schuimig.
 • Roer de witte wijn door de eidooiers en verwarm het geheel au bain-marie. Blijf tijdens het verwarmen wel roeren/kloppen met de garde want anders wordt het roerei. Zodra het eimengsel dikker begint te worden voeg je één voor één de klontjes boter toe. Voeg het volgende klontje boter pas toe als de vorige geheel is opgenomen. Haal ondertussen ook het pannetje van het vuur om verdere verwarming door het au bain-marie-bad te stoppen. De restwarmte van het water is straks meer dan genoeg om je saus warm te houden.
 • Als alle boter is opgenomen roer je het citroensap door de saus en breng op smaak met zout en een snuf vers gemalen peper.
 • De saus kan je nog even warm houden op de restwarmte van het au bain-marie bad. Roer de saus wel af en toe even door om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  Eet smakelijk!

Tips:

Schep eens wat vers gesneden tuinkruiden zoals kervel, dille of peterselie door de Hollandaise saus. Pas de kruiden aan op het gerecht waar je de saus voor gebruikt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept