Het Pioppi dieet
Val af, voel je goed en verminder het risico op diabetes type-2 en hartaandoeningen. Pfff, dat zijn stevige teksten op de kaft van een boek. En al snel volgde na het lifestyle-boek een kookboek. Ik was geïntrigeerd en dook in de wereld van het Pioppi dieet. Ben jij net zo nieuwsgierig als ik was? Lees dan snel verder en lees wat ik van Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen vind.
Het verhaal en de wetenschap
Pioppi blijkt een klein Italiaans dorpje ten zuiden van Napels waar mensen gemiddeld 90 jaar worden en tot op hoge leeftijd slank en gezond blijven. Hun geheim? Een Mediterraans dieet met veel groente, onbewerkte producten en relatief weinig koolhydraten. Daarnaast zijn dagelijks in beweging zijn en voldoende nachtrust belangrijke pijlers van hun levenswijze. Dat een Mediterraans dieet gezond is weten we nu wel is misschien je eerste gedachte. We horen het inderdaad vaker. Wat het boek van dr. Aseem Malhotra en Donal O’Neill voor mij zo interessant maakt is niet zozeer de beschrijving van het dieet. Veel interessanter vind ik de wetenschappelijke onderbouwing, het gegeven dat niet gaat om calorieën tellen maar om wat je eet èn de koppeling die wordt gelegd met chronische welvaart ziektes.
In heldere bewoordingen wordt uitgelegd dat natuurkundig gezien calorieën allemaal gelijk zijn maar biochemisch blijken ze dus heel verschillend. Denk maar aan bewerkte koolhydraten die veel sneller hun energie afgeven dan onbewerkte, vezelrijke koolhydraten. Of het voorbeeld van een koekje en een boterham die dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten: de een verzadigt veel meer dan de ander En zo blijkt het dus ook met vet het geval te zijn. Ons lichaam reageert heel anders op transvetten dan op bijvoorbeeld omega 3-vetzuren. Zelf ervaar ik het verschil in calorieën ook heel duidelijk. Na het eten van een stuk kaas voor het slapen gaan slaap ik de hele nacht door. Een lekkere plak cake zorgt er daarentegen voor dat ik in de loop van de nacht wakker word omdat ik trek heb.
Makkelijk en vlot leesbaar krijg je ook inzicht in de oorzaken achter chronische ziekten als obesitas, diabetes type-2, hart- en vaatziekten en dementie. Meer nog dan ‘verkeerde’ vetten blijken koolhydraten de grootste boosdoener. Echt een eyeopener en zeer de moeite waard om te lezen. En als je dan bedenkt hoeveel medicijnen we met z’n allen slikken om deze kwalen te bestrijden…
Het Pioppi dieet
De opgedane kennis werken ze vervolgens uit in een 21-dagenplan waar we zelf mee aan de slag kunnen. Kort door de bocht is de essentie heel simpel: eet zeer beperkt suiker, beperk het eten van koolhydraten en eet veel groente. Laat fabrieksmatig bewerkt voedsel zoveel mogelijk liggen en nuttig verse, zelfgemaakte maaltijden. Om ons op weg te helpen bespreken ze goede voedingsmiddelen en geven voorbeeld recepten. En die zien er toch goed uit. Salade van geroosterde groenten met labneh, granaatappel en melasse, Mexicaanse roereieren met tomaten-chilisalsa, zoete-aardappelrösti met gepocheerde eieren en harissa-crème fraîche en tandoori masala-zalm met raita. Ongeacht of je aan het Piopi dieet doet, deze gerechten wil je maken. Ook benadrukken ze dat je er niet alleen bent met het aanpakken van je voedingspatroon. Beweging, sociale contacten, ontspannen en slapen zijn ook belangrijke onderdelen. Heel fijn voor de minder sportieven onder ons: sporten hoeft niet, gedurende de hele dag voldoende bewegen is minstens zo belangrijk.
Is het nieuw wat er in het Pioppi dieet staat? Nee, zeker niet. In de boekreviews van Puur & Lichter van Pascalle Naessens en Veroudering vertragen, het langer jong-plan van Kris Verburgh lees je vergelijkbare analyses en lifestyle-adviezen. Is het algemeen geaccepteerd wat het Pioppi dieet voorstaat? Ook daarop is het antwoord: nee, zeker niet. Het voedingscentrum wijst erop dat een aantal van de adviezen niet passen binnen de huidige voedingsrichtlijnen. Daar staat dan weer tegenover dat er een groeiende groep artsen en professoren is die wijst op de tekortkomingen van de huidige richtlijnen. Zij wijzen op de keerzijde van de richtlijn om vetarm te eten en waarschuwen voor de risico’s van (zwaar) bewerkt voedsel en het nuttigen van grote hoeveelheden koolhydraten.
Wat vind ik ervan
Kortom, het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Wat de waarheid is? Ik heb geen idee. Ik lees zoveel mogelijk over dit onderwerp, verdiep me in bepaalde vraagstukken extra en vorm mijn eigen mening. Op basis daarvan heb ik de richtlijn om beperkt eieren en vooral vetarm te eten flink laten vieren. Ook probeer ik al jaren probeer zorgvuldig om te gaan met koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel. Het liefst maak ik zoveel mogelijk zelf. Door het lezen van Het Pioppi dieet voel ik eens te meer de drang mijn eetgewoonten weer eens kritisch onder de loep te nemen. Iedereen die op een gezonde manier slank wil worden, geïnteresseerd is in goede voeding en/of gezond oud wil worden raad ik dit boek echt aan.
Benieuwd naar wat je zoal kan eten als je het Pioppi dieet volgt? Volgende week schrijf ik een blog over Pioppi hét kookboek en deel ik een recept daaruit.
Dit artikel bevat affiliate links en een ontvangen product (Pioppi boek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.