Header Overetengesproken.nl
Havermout met appel en walnoot

Havermout met appel en walnoot

met Geen reacties
38 Shares

Zonder een voedzaam ontbijt kom ik mijn dag niet door. Twee van mijn favoriete ontbijtjes, mijn ontbijtsmoothie en de zwarterijstepap van Jamie Oliver, heb ik al met jullie gedeeld. Vandaag geef ik je mijn recept voor een lekker ontbijt van havermout met appel en walnoot.

Als ik ’s ochtends opsta heb ik zo’n trek dat ik snel wil kunnen ontbijten. Een bord kwark met granola klaar maken vind ik oké maar pap koken of een flinke smoothie klaarmaken duurt me vaak te lang. Daarom maak ik mijn ontbijt meestal de avond van tevoren klaar. Zwarterijstepap of havermoutpap maak ik zelfs voor meerdere dagen tegelijk klaar.

Sinds ik rijstmelk heb ontdekt maak ik pap liever met rijstmelk dan gewone melk. Zonder dat er suiker is toegevoegd is rijstmelk van zichzelf al lekker zoet van smaak en dat proef je terug in de pap. Ook in chocolademelk smaakt rijstmelk goed. Als je rijstmelk aan de kook brengt lijkt het lichtjes te schiften maar als je de andere ingrediënten eenmaal hebt toegevoegd merk je daar niets meer van.

Havermout met appel en walnoot - Start je dag goed met dit lekkere en voedzame ontbijt. Grotendeels van tevoren te bereiden dus ’s ochtends geen gedoe.

Havermout met appel en walnoot

Start je dag goed met dit lekkere en voedzame ontbijt. Grotendeels van tevoren te bereiden dus ’s ochtends geen gedoe.
Hoeveelheid 4 ontbijtjes

Ingrediënten

 • 1 liter rijstmelk
 • 240 gr havermout
 • 2 appels
 • 50 gr grofgehakte walnoot
 • ½ theelepel koek & speculaaskruiden

Aan de slag

 1. Breng de rijstmelk aan de kook, roer de havermout samen met de koek & speculaaskruiden door de rijstmelk en laat 1 minuut zachtjes koken. De pap is nu nog aan de dunne kant maar zal tijdens het afkoelen en bewaren in de koelkast nog indikken dus weersta de verleiding om de pap langer door te koken. Tenzij je graag een hele dikke pap hebt waarin je lepel rechtovereind blijft staan.
 2. Laat de havermoutpap helemaal afkoelen, verdeel over 4 schaaltjes en zet tot het ontbijt afgedekt in de koelkast. Om de pap sneller af te laten koelen kan je de pan in een teiltje met koud water zetten.
 3. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine blokjes.
 4. Verdeel de appelblokjes en gehakte noten in 4 porties en schep per portie 3/4 van de appelblokjes en ¾ van walnoten erdoor. Garneer de schaaltjes met de resterende appelblokjes en walnoten en eventueel nog een snufje koek & speculaaskruiden.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Zelf vind ik het lekkerder om de appel en walnoot 's ochtends vers door de pap te scheppen maar als je echt snel wilt zijn kan je dat natuurlijk ook al van tevoren doen.
 2. Kook ook eens een handje rozijnen mee met de havermout.
 3. Als je tijd hebt kan je de pap natuurlijk ook ’s ochtends maken en warm opeten. Of ’s middags klaarmaken als lunch.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter

Recept waardering