Hasselback courgette met harissa en ingelegde citroen - Een waanzinnige smaaksensatie. Eet het en je weet het: dit gerecht wil je vaker eten!

Hasselback courgette met harissa en ingelegde citroen

Een waanzinnige smaaksensatie. Eet het en je weet het: dit gerecht wil je vaker eten!
Direct naar het recept

Plantbased voeding, het heeft de toekomst dat is zeker. Maar de stap van geregeld vegetarisch en/of vegan eten naar een volledig plantbased voedingspatroon vind ik best een lastige. Want hoe zorg je ervoor dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt? En wat voor gerechten maak je dan zoal? Het kookboek Lekker Plantaardig, 144 vegan seizoensrecepten gaat me daar zeker bij helpen. Ik vertel je vandaag alles over dit mooie maar vooral ook praktische boek. En natuurlijk deel ik een recept met je, niets is zo fijn als de proef op de som nemen. Lees verder en maak snel eens hasselback courgette, want echt, je gaat ervan genieten.

Lekker Plantaardig

Lekker Plantaardig is geen traditioneel gebonden boek maar een ringband met 144 plantbased recepten en 52 voedingsweetjes. De recepten laten stuk voor stuk zien hoe makkelijk en lekker plantaardig eten kan zijn. Gezond en met aandacht voor de de seizoenen, natuur en dierenwelzijn. Ofwel duurzaam koken met wat er op dat moment van het land komt. Klinkt goed toch?

De recepten zien er heerlijk uit, zijn heel divers, gevarieerd en makkelijk te maken. Denk aan empanadas met zoete aardappel, boerenkool allítaliana, gekarameliseerde spruitjes met gepofte knoflook, linzen-olijvensalade, shiitakesoep, krokante appeltaart en brownies van zwarte bonen. Of maak een groene smoothie, quiche met zongedroogde tomaten en spinazie, curry met mango, kastanje-paté of bak een grote schaal kruidnoten.

Wat ik heel handig vind zijn de recepten voor vervangers van zuivel, boter en ei. Vegan mayonaise, roomkaas, cheddarkaas en harde romige boter. Cheesecake met zelfgemaakte roomkaas, Pavlova met aardbeien en appel gevuld met custard. Stuk voor stuk ben ik er gek op maar dacht altijd die niet in een plantbased lifestyle zouden passen. De recepten in Lekker Plantaardig laten zien dat er heerlijke plantbased alternatieven zijn.

Gebruiksgemak

In alle rust bladerde ik door het boek. Het was me wel opgevallen dat de pagina’s verschillende kleuren hadden maar pas later zag ik dat elk seizoen z’n eigen kleur heeft. Handig, daar is duidelijk over nagedacht. De recepten zijn kort, krachtig en overzichtelijk. Doordat het boek is gemaakt met een ringband ligt het keurig open en het neemt ook maar heel weinig ruimte in beslag. Heel handig in de keuken waar je toch vaak stoeit met de ruimte. Tip: zet het tegen de muur zodat je het recept tijdens het koken makkelijk kunt lezen.

En hoe tof: het boek zelf is ook zo duurzaam als het maar kan zijn. Gedrukt met plantaardige inkt op houtvrij papier. Verder is er geen lijm gebruikt, het boek is dus volledig vegan. Op en top verantwoord dus.

Hasselback courgette met bonenpuree

Snel nadat het boek bij ons op de mat was geploft maakte ik een eerste recept: hasselback courgette met harissa, puree van cannellinibonen en geroosterde hazelnoten. Wat was dat lekker! Ik gebruikte iets meer harissa en voegde wat ingelegde citroen, peterselie en een extra teentje knoflook toe. Om de smaak van de ingelegde citroen te versterken gebruikte ik citroen hasissa van Souq. Verder volgde ik keurig het recept.

Hasselback courgette klinkt misschien ingewikkeld maar dat was het totaal niet. Voor je het weet staat de courgette in de oven en de bonenpuree is ook zo gemaakt. Ik had de keuken zelfs al helemaal aan kant toen de courgette gaar was.

Dit kookboek wil je echt hebben! Bestel Lekker Plantaardig, 144 vegan seizoensrecepten via onderstaande button en geniet snel van de heerlijke plantbased gerechten.

Hasselback courgette met harissa en ingelegde citroen - Een waanzinnige smaaksensatie. Eet het en je weet het: dit gerecht wil je vaker eten!

Hasselback courgette met harissa en ingelegde citroen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de hasselback courgettes en bonenpuree:

  • 2 courgettes
  • 1 blik (400 gr) cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tahin
  • teentje knoflook
  • kneepje citroensap
  • zout, peper


Voor de marinade:

  • 4 eetlepels citroen harissa
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ingelegde citroen, ragfijn gesneden
  • kneepje citroensap

Voor de topping:

  • 100 gr hazelnoten
  • handje (krul)peterselie, gesneden

Aan de slag:

Voor de marinade:

  • Verwarm in een koekenpan 3 el olijfolie, knijp het teentje knoflook erbij en warm even door. Let op dat de knoflook niet verbrand of bruin wordt, het gaat er puur om dat de smaak van de knoflook goed in de olie trekt. Schenk de olie in een kommetje, laat iets afkoelen en roer dan de harissa, ingelegde citroen en een kneepje citroensap erdoor.

Voor de hasselback courgettes en bonenpuree:

  • Was de courgettes en snij de topjes eraf. Snij de courgettes om de 5 mm overdwars in maar snij ze net niet helemaal door. Spreid de inkepingen zodat ze enigszins openstaan, wrijf in met de marinade, leg in een ovenschaal en plaats in een op 180ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak in ± 30 minuten gaar.
  • Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan, laat iets afkoelen en hak fijn.
  • Prak de bonen met de tahin, het teentje knoflook, een beetje water, wat citroensap, zout en peper tot een smeuïge bonenpuree of hummus.
  • Verdeel de bonenpuree over 2 borden en leg er de courgettes op. Schep de marinade uit de schaal over de courgettes en bestrooi met hazelnoten en gehakte peterselie.
    Eet smakelijk!

Tips:

Biologische cannellinibonen en hazelnoten bestel je makkelijk en snel bij KoRo.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een toegestuurd product (kookboek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept