Hartige wafels met paddenstoelen en geitenkaas
Peulvruchten zitten vol belangrijke voedingsstoffen en eiwitten en horen thuis in een gezond voedingspatroon. Bonen, linzen en erwten, ik vind ze heerlijk en eet ze ook graag. Helaas hebben ze niet zo’n fancy imago. Dat je er ook leuke, aantrekkelijke en verrassende gerechten mee kunt maken bewijzen deze hartige wafels met paddenstoelen en geitenkaas. Of je nou opzoek bent naar een vegetarisch gerecht of juist iets zoekt dat anders dan anders is: maak deze wafels en laat je verrassen!
Om nog even terug te komen op de voedingswaarde van peulvruchten. Juist als je vegetarisch eet is het belangrijk er goed te letten zodat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Een paar keer per week peulvruchten op tafel zetten is dan een goede keuze. Combineren ze met bijvoorbeeld paddenstoelen en kaas en je krijgt al een groot deel van de zo broodnodige voedingstoffen binnen.
De aardse smaken van paddenstoelen en linzen, een heerlijke combinatie vind ik dat. Het idee om wafels te maken van linzenpuree ontstond toen ik het wafelijzer van Breville kreeg toegestuurd. Ik had nog niet eerder met een wafelijzer gewerkt maar wat is dat fijn. Wafels gemaakt volgens mijn recept voor pancakes met wortel, appel en gember zijn hier in huis inmiddels favoriet. Een heerlijke ontbijtje voor een lazy zondagmorgen. Met de uitneembare platen is het schoonmaken echt een peulenschil.
Hartige wafels met paddenstoelen en geitenkaas
Ingrediënten:
Voor de wafels:
- 100 gr rode linzen,
- 200 ml water
- 100 gr geitenkaas pearls
- ½ theelepel paprikapoeder
- flinke snuf zout
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eetlepel olijfolie
- kneepje vers citroensap
- ½ theelepel baksoda
- olie, roomboter of ghee, om de wafels te bakken
Voor de paddestoelenmix:
- 2 sjalotjes
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 140 gr koningsoesterzwammen
- 200 gr paddenstoelenmix
- 2 takjes verse tijm, de blaadjes
- 1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
- krulpeterselie, fijngehakt
Fleur de Sel - zout, peper
- olie, roomboter of ghee
Extra benodigdheden:
- ijsbolletjestang
Wafelijzer
Aan de slag:
Voor de wafels:
- Spoel de linzen goed met koud stomend water en breng in een klein pannetjes samen met het water op. Laat 15-20 minuten koken tot je een mooie linzenpuree hebt. Laat afkoelen. De puree is in het begin waarschijnlijk nog wat aan de natte kant maar dat is niet erg. Tijdens het afkoelen nemen de linzen de rest van het vocht op. Tip: Check voor alle zekerheid tussendoor af en toe of de linzen niet droogkoken en voeg indien nodig wat extra water toe.
- Eenmaal afgekoeld roer je er de verse kruiden, het paprikapoeder, het citroensap, de olijfolie en een flinke snuf zout door. Proef en breng eventueel extra op smaak. Roer er het losgeklopte ei door en tot slot ¾ van de geitenkaas pearls. De baksoda voeg je pas vlak voor het bakken van de wafels toe anders gaat de werking ervan verloren.
Voor de wafelsoor de paddenstoelenmix:
- Maak eventueel met een droge de doek de paddestoelen schoon en snij in stukken. Snij de gedroogde tomaten (echt die gezouten lerenlapjes en niet de halfdroge tomaatjes )in dunne reepjes en maak de sjalotjes schoon. Snij de sjalotjes in partjes.
- Verwarm wat olijfolie, roomboter of ghee in een koekenpan en fruit daar de sjalotjes in aan. Laat lichtjes kleuren, voeg de gedroogde tomaatjes en gesneden paddestoelen toe. Laat op een zachte pit rustig slinken. Bestrooi met wat zout en peper en roer zo nu en dan even om.
- Terwijl de paddestoelen slinken roer je de baksoda door de linzenpuree en bak je de wafels. Schep hiervoor steeds 2 bolletjes linzenpuree in het voorverwarmde wafelijzer en bak de wafels. Indien nodig smeer je de wafelplaten tevoren in met een beetje roomboter, olijfolie of ghee. Bak in totaal 6 wafels.
Opmaken van het gerecht:
- Plaats een wafel op een bord, schep er ⅓ tot ½ van de paddenstoelen mix bij, verdeel het restant van de geitenkaas pearls erover en bestrooi met peterselie. Serveer direct en zet er het potje Fleur de Sel erbij en een schaaltje met de overgebleven wafels.Eet smakelijk
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat meerdere toegestuurde producten en affiliate links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.