Header Overetengesproken.nl
Hartige strudel met paddestoelen

Hartige strudel met paddestoelen

 |  Geen reacties
65 Shares

Vandaag heb ik een vegetarisch hoofdgerecht voor je: hartige strudel met paddestoelen walnoot en Italiaanse kazen op een bedje van gekarameliseerde uien. Super smaakvol met een mooie structuur en bite. Echt een feestelijk gerecht voor tijdens een etentje.

Vegetarisch eten doe ik graag maar een mooi en feestelijk gerecht voor tijdens een etentje vind ik toch wel iets lastiger. Een quiche met lekkere bijgerechten is een makkelijke en veilige keuze maar voor het Kerstdiner 2016 wilde ik graag iets anders. Voor vleeseters is er de beef Wellington dus waarom niet een vegetarische variant daarvan maken? Omdat de in bladerdeeg verpakte vulling aan een strudel doet denken heb ik het maar een hartige strudel met paddestoelen genoemd.

De handigste planning voor dit gerecht is om de strudel van tevoren klaar te maken en net niet helemaal af te bakken. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Voor gebruik haal je de strudel uit de koelkast en laat je ‘m op kamertemperatuur komen. Als de uien een flink eind gekarameliseerd zijn bak je de strudel in een hete oven af.

Hartige strudel met paddestoelen - Verrassend vegetarisch gerecht met paddestoelen, walnoot en Italiaanse kazen op een bedje van gekarameliseerde uien.

Hartige strudel met paddestoelen

Verrassend vegetarisch gerecht met paddestoelen, walnoot en Italiaanse kazen op een bedje van gekarameliseerde uien.
Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

Voor de strudel:

  • 5 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
  • 50 gr zwarte rijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 10 gr gedroogde paddestoelen
  • 250 gr kastanjechampignons of gemengde paddestoelen
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 80 gr biologische buffermozzarella, in kleine stukjes gesneden
  • 50 gr grof gehakte walnoot
  • ½ ei, losgeklopt
  • verse tijm
  • zout en peper
  • olijfolie

Voor de gekarameliseerde uien:

  • 400 gr uienringen
  • 1 glas witte wijn
  • roomboter

Aan de slag

Voor de gekarameliseerde uien:

  1. Smelt wat boter in een koekenpan en fruit de uien daar zachtjes in aan. Let op dat de uien vooral niet te hard gaan want ze mogen niet bruin bakken. Schep de uien regelmatig even om en laat -zonder deksel- zachtjes door fruiten zodat het vocht kan verdampen en de uien heel zachtjes van binnen uit karameliseren/bruin worden. Des te rustiger de uien karameliseren des te lekkerder ze worden. Geef ze dus vooral de tijd! Na ongeveer een uur zijn de uien mooi goudbruin een heerlijk zacht en zoet.
  2. Blus de uien af met een klein scheutje witte wijn en laat dat zachtjes helemaal opnemen. Herhaal dit nog 2 of 3 keer zodat alle aanbaksel oplost en samen met de wijn in de uien opgaat.

Voor de strudel:

  1. Kook de zwarte rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  2. Overgiet de gedroogde paddestoelen ruim met kokend water en laat gedurende 15 minuten weken. Knijp na het weken goed uit en snij fijn.
  3. Maak ondertussen de champignons of paddestoelen schoon en snij in stukken.
  4. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui zachtjes. Ris lekker wat blaadjes tijm van de takjes en roer door de uien. Voeg dan de knoflook, verse champignons/paddestoelen en de fijnsneden geweekte paddestoelen toe en laat slinken.
  5. Roer de walnoot en rijst door het champignonmengsel en schep tot slot de Parmezaanse kaas erdoor, proef en breng op smaak met zout en peper.
  6. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Leg 4 plakjes in een groot vierkant en laat de randjes net overlappen. Plak de randjes vast door ze licht met water te bevochtigen en aan te drukken.
  7. Snij de mozzarella in kleine stukjes, schep door de vulling en verdeel de vulling als een worst over het midden van het bladerdeeg. Vouw de zijkanten over de vulling omhoog en laat een klein stukje overlappen. De uiteinden vouw je netjes naar binnen, duw de vulling eventueel met je vingers iets naar binnen.
  8. Steek met een kleine koekjessteker sterretjes uit het overgebleven plakje bladerdeeg en leg ze decoratief over de bovennaad van de strudel. Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met ei en snij met een scherp mes enkele verticale inkepingen in het deeg. Schuif de bakplaat in een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC en bak de strudel in ongeveer 25 minuten goudbruin af.
  9. Haal de strudel uit de oven, snij in 4 plakken en serveer ieder stuk op een bedje van gekarameliseerde uien.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Lekker met appel-rozijnencompote en een groene salade.
  2. In mini formaat een lekker vegetarisch alternatief voor het saucijzenbroodje.

Geef een reactie