Header Overetengesproken.nl
Hartige oliebollen

Hartige oliebollen

 |  Geen reacties
36 Shares

In november tipte ik jullie op het boekje Bier en Oliebollen van Arvid Bergström. Ik gaf een inkijkje in het boek en vertelde dat er maar liefst 27 recepten in staan. Zowel zoete als hartige oliebollen, allemaal gemaakt met bier en gecombineerd met een speciaal bier om erbij te drinken. Heel mooi om zulke bijzondere bier-oliebollen pairings te lezen. Vooral ook omdat voorafgaand aan de recepten volop informatie wordt gegeven over wat is een oliebol, wat is bier, oliebollen in verschillende culturen en de verschillende soorten oliebollen die er zijn. Echt een must-have voor bier- en oliebolliefhebbers.


Powered by Adsense


Uiteraard testte ik een recept: hartige oliebollen met paprika, ui, kaas en oregano. Met bier, véél bier, in het beslag. En lekker dat ze zijn! Echt, deze oliebollen wil je niet alleen met oud en nieuw. Ze zijn ook superleuk om op andere momenten een borrel een feestelijk en bijzonder tintje te geven.


Powered by Adsense


Is het moeilijk om hartige oliebollen te maken? Echt niet! Het beslag had ik snel gemaakt en zette ik op een warme plek om te rijzen. Aan het einde van de rijstijd scherpte ik de vulling door het beslag en verwarmde ik de olie. Die eerste oliebol bakken was wel even spannend. Is ie gaar, is ie lekker? De binnenkant was super luchtig, de paprika en ui waren heerlijk zacht geworden: echt een lekkere oliebol. Hoewel de oliebol gaar was kon de baktijd kon nog wel ietsje langer besloot ik. En zo bakte ik de rest van de hartige oliebollen. ’s Avonds proefde Michel de oliebollen. Zijn reactie: waarom heb je deze niet eerder gemaakt? Vanaf nu wil ik geen zoete oliebollen meer…

Bier en oliebollen kost € 14,25 en is onder meer verkrijgbaar via Arvid’s site proefbier.nl.

Hartige oliebollen - Gevuld met rode paprika, ui, kaas en oregano: super smaakvol en luchtig. Perfect voor de jaarwisseling maar ook lekker bij een borrel.

Hartige oliebollen

Gevuld met rode paprika, ui, kaas en oregano: super smaakvol en luchtig. Perfect voor de jaarwisseling maar ook lekker bij een borrel.

Hoeveelheid 30 hartige oliebollen

Ingrediënten

Voor het beslag:

 • 5 gr droge gist
 • 5 gr suiker
 • 375 gr tarwebloem, gezeefd
 • 7 gr zout
 • 375 gr handwarm bier (zie ook tip 2 onderaan het recept)
 • 16 gr gesmolten roomboter
 • 1 ei

Voor de vulling:

 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 4 gr oregano
 • 60 gr jong belegen kaas

Extra benodigdheden:

 • ruime pan
 • 2-3 liter koolzaadolie bak & braad (zie ook tip 3)
 • ijstang
 • frituurschep

Aan de slag

Voor het beslag:

 1. Voeg de bloem, gist, suiker en het zout samen en roer goed door elkaar. Voeg het bier toe en roer er een glad beslag van. Voeg tot slot de boter en het ei toe en roer tot een egaal beslag.
 2. Laat het beslag een uur rijzen op een warme plek.

Voor de vulling:

 1. Snij vlak voor het einde van de rijstijd de paprika en ui in kleine blokjes en schep samen met de oregano en geraspte kaas door het gerezen beslag. Laat het beslag nog een kwartier rijzen.

Bakken van de hartige oliebollen:

 1. Doe de olie in de pan en verwarm tot 180ºC. Zodra de olie op temperatuur is bak je een eerste test-oliebol. Neem met de ijstang een portie beslag uit de kom, strijk goed af zodat er zo min mogelijk losse uitsteeksels aan de oliebol komen en knijp het beslag uit de tang in de olie. Bak gedurende een aantal minuten tot de oliebol gaar en goudbruin is. Breek de bol doormidden en controleer op gaarheid. Afhankelijk van het resultaat weet je of de baktijd goed is of dat je iets langer nodig hebt.

 2. Bak de rest van de oliebollen per 4 of 5 tegelijk. Bak vooral niet meer oliebollen tegelijk want dan koelt de olie teveel af en schroeit de buitenkant niet snel genoeg dicht. Schep de oliebollen na het bakken met een frituurschep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Draai en verplaats ze steeds naar een schoon stukje keukenpapier om zoveel mogelijk vet uit e oliebollen te laten lekken.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Hoeveel oregano ik precies gebruikte weet ik niet. Ik heb op het oog wat toegevoegd, dat zal minder zijn geweest dan 4 gr maar het leek mij voldoende.
 2. Het beslag vond ik iets aan de dunne kant. Voor 375 gr bier had ik iets meer dan 1 blikje nodig. Een volgende keer gebruik ik gewoon 1 blikje, lijkt me voldoende en hou ik ook geen aangebroken blikje over.

 3. Hoewel zonnebloemolie veel wordt gebruikt om te frituren ben ik er geen fan van. Het ruikt/stinkt veel meer dan koolzaadolie. Koolzaadolie (variant bak & braad) van Brassica is veruit mijn favoriet om in te frituren. Hoog rookpunt, geurarm en een hoge verhouding enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Zo frituur ik met een gerust hart.

Dit recept bevat ontvangen producten (boek, koolzaadolie).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering