Hartige griesmeelcake

Hartige griesmeelcake

 |  Geen reacties

Vrijdag heb je mijn review van ‘Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan kunnen lezen. Vandaag deel ik mijn ervaringen met één van de recept uit dit schitterende bakboek: hartige griesmeelcake.

Omdat ik gek ben op het bakken van taarten en gebak wilde in eerste instantie een perzik-amandeltaart met steranijs maken. Daarna zag ik het recept voor gebakken yoghurt met mango en passievrucht. Oei, van dat dessert liep het water me gelijk in de mond. Maar uiteindelijk kroop ik uit m’n zoete comfortzone en koos ik de hartige griesmeelcake. Nou ja cake, het ziet er eigenlijk meer uit als een quiche maar dat is een kwestie van definitie.

In de ingrediëntenlijst staat grof griesmeel. Met fijngemalen griesmeel krijg je niet de knapperige korst die de cake juist zo lekker maakt, aldus Chetna. Ik weet niet beter dan dat griesmeel (grof) gemalen tarwe is en als je grovere korrels wilt kom je uit bij couscous. Ook in de supermarkt zag ik alleen maar ‘gewone’ griesmeel dus dat heb ik gebruikt. En dat gaat prima want ik had ook een knapperige korst op mijn hartige griesmeelcake. Verder staan bij de ingrediënten 2 groene chilipepers. De chili- of Spaanse pepers die hier in de supermarkt worden verkocht vind ik doorgaans meer naar paprika smaken dan naar pepertjes. Ter vervanging gebruikte ik 1 rawit pepertje. Verder volgde ik het recept zoals beschreven. Het is echt super easy. Roer alles in een kom door elkaar en giet het beslag in een bakvorm en een uur later is de griesmeel cake klaar. Bij mij was de cake van binnen toen nog niet helemaal droog dus heb ik aanvullend extra onderwarmte gegeven. Een volgende keer gebruik ik denk ik hete lucht met de laatste 20 minuten extra onderwarmte.

Dat ik deze hartige griesmeelcake vaker ga maken is zeker want oh wat was ie lekker! En tijdens het bakken rook het in de keuken al zo lekker. Wij hebben Indiase buren en zo af en toe ben ik wel jaloers op de lekkere geuren die uit hun keuken komt. Nou, dit keer kwamen ze toch echt uit die van mij! Je kan de cake serveren als snack bij de borrel, lekker hapje bij een tapas maaltijd of samen met wat brood en een frisse salade als avondmaaltijd gebruiken. De cake is zowel warm als koud erg lekker.

Deze hartige griesmeelcake is makkelijk te maken en echt super lekker. Het recept komt uit 'Kardemom en andere exotische specerijen' van Chetna Makan.

Informatie over het boek:
Titel: Kardemom en andere exotische specerijen. Bakken met smaken uit het Oosten.
Auteur: Chetna Makan
Pagina’s: 240
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 483 1403 4
Prijs: € 25,00

Bestel hier jouw exemplaar van Kardemom en andere exotische specerijen via bol.com. Gratis verzending!

Ingrediënten

  • 165 gr (grof) griesmeel
  • 125 ml magere yoghurt
  • 100 ml water
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 flinke bospenen, geraspt
  • 100 gr spinazie, grof gehakt
  • 2,5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 rawit pepertje, schoongemaakt en fijngehakt (zonder de zaadjes)
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel baksoda
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad

1 bakvorm ø 24-25 cm, ingevet

Aan de slag

Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de olie en het mosterdzaad, in een schaal tot een glad beslag.

Verwarm de olie in een koekenpannetje en doe het mosterdzaad erbij zodra de olie heet is. Zodra de mosterdzaadjes beginnen te springen schenk je de olie met de zaadjes bij het beslag en roer je het beslag nog eens goed door.

Schenk het beslag in de bakvorm en zet in het midden van een op 180°C conventioneel voorverwarmde oven.

Bak de griesmeelcake in 60-65 minuten gaar. Bij mij was de cake toen nog wat vochtig van binnen en heb aanvullend nog extra onderwarmte gegeven. Een volgende keer zou ik na 30-40 minuten al extra onderwarmte gaan geven.

Haal de bakvorm uit de oven, verwijder de vorm en laat de griesmeelcake op een taartrooster afkoelen. Serveer deze hartige griesmeelcake lauwwarm of helemaal afgekoeld.

Eet smakelijk!

Heb je een recept van mij gemaakt? Maak een foto en deel hem op Instagram.
Tag mij –@overetengesproken– in je bericht zodat ik ‘m ook zie. Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief