Hartige cake met zwarte olijven - Superlekker borrelhapje dat in een handomdraai gemaakt is. Extra leuk als je ze bakt in een mini-muffinblik.

Hartige cake met zwarte olijven

Superlekker borrelhapje dat in een handomdraai gemaakt is. Extra leuk als je ze bakt in een mini-muffinblik.

Deel dit recept/artikel!

Toen ik hoorde dat er een vervolg op het bakboek Kleine taartjes zou uitkomen was ik gelijk alert. Dat boek wilde ik graag hebben. Want zeg nou zelf, hoe schattig en leuk zijn mini taartjes. Je hoeft ze niet aan te snijden, het hele taartje is voor jezelf. Ik bak ze graag, bijvoorbeeld een tartelette met bosbessen of appeltaartjes. In het nieuwe boek staan dit keer geen zoete baksels maar allemaal hartige mini taartjes. Vandaag vertel ik je meer over Kleine hartige taartjes en maak ik een recept uit het boek: hartige cake met zwarte olijven. Lees je mee?

Kleine hartige taartjes

Inmiddels alweer een paar jaar terug maakte ik mini quiche Lorraine in een muffinblik. Ook geitenkaastaartjes maak ik graag maar verder maak ik quiches en hartige taarten toch vooral in groot formaat. Na het lezen van Kleine hartige taartjes gaat dat echt veranderen. Want tjonge, wat kan je veel leuke hartige mini taartjes maken. Mini quiches, hartige cakes, bladerdeeg taartjes, tartelettes, hartige madeleines en brioches, ze passeren allemaal de revue in dit bakboek. Lekker bij de borrel, als voorafje, bij een kop soep of als hapjes op een buffet. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoewel er in Kleine hartige taartjes 65 verschillende recepten staan gaat het in essentie maar om 6 basisrecepten. Door te spelen met vullingen zijn er volop variaties te bedenken. Neem bijvoorbeeld het recept voor hartige cake. Naast het basisrecept krijg je maar liefst 8 aanvullende recepten. Zoals bijvoorbeeld cake met zwarte olijven, cake met geroosterde paprika en chorizo of cake met spinazie, feta en ricotta. En al dat lekkers inspireert weer om zelf nummer 9 of 10 te bedenken. Ideaal dat je met 1 recept zoveel kanten uit kan.

Kleine hartige taartjes - Meike Schaling, Petit GâteauKleine hartige taartjes - Meike Schaling, Petit GâteauKleine hartige taartjes - Meike Schaling, Petit GâteauKleine hartige taartjes - Meike Schaling, Petit GâteauKleine hartige taartjes - Meike Schaling, Petit Gâteau

Heel verrassend vond ik de mini brioches. Ik ken brioche eigenlijk alleen als een zoet broodje maar de hartige briochesticks, gevlochten briochebolletjes met roomkaas en brioche feuilletée met fleur de sel en rozemarijn zien er echt heel aantrekkelijk uit. Ook heel verrassend zijn de madeleines. Het basisbeslag is een zoet (!) beslag. Of zoals Meike Schaling zelf zegt: ‘het is eigenlijk een zoet madeleinerecept, maar in combinatie met kruiden en kaas zijn ze verrassend lekker’. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Hartige macarons zijn ook gemaakt van zoete schelpen met een hartige vulling of gezouten karamel, dat is ook zoet met een vleugje zout. En allebei zijn ze me toch lekker. Snel maar eens proberen die hartige madeleines…

Supermooi zijn de tartelettes met panna cotta bol bovenop. In de bekende mini-bakringetjes bak je de taartjes, je vult ze met kaascrème en bovenop plaats je een bol panna cotta. Het is denk ik wel even een werkje maar het resultaat is om door een ringetje te halen. Bij het uitkomen van het eerste boek heb ik na lang zoeken gesiliconeerde taartringen gekocht met een diameter van 7cm. Inmiddels zijn de originele 6cm taartringetjes te koop in de winkel van Petit Gateau.

Hartige cake met zwarte olijven

Enthousiast over al het lekkers wilde ik natuurlijk graag de proef op de som nemen. Ik koos de hartige cake met zwarte olijven en ging aan de slag. Het recept is heel makkelijk: ingrediënten afwegen, door elkaar roeren, in een bakblik scheppen en hup de oven in. Ik gebruikte een mini-muffinblik maar je kan natuurlijk elk willekeurig ander bakblik gebruiken. De enige aanpassing die ik in het recept heb gedaan is zelfrijzend bakmeel gebruiken in plaats van bakpoeder aan bloem toevoegen. Vind ik makkelijker en gaat net zo goed. Met twintig minuten waren de cakejes gaar en goudbruin en tjonge, wat kwam er een heerlijke geur uit de oven. En niet alleen de geur was lekker, de cakejes zelf waren ook superlekker. Ik denk maar zo dat deze cakejes tijdens de kerstdagen opnieuw worden gebakken. Echt een origineel en ideaal borrelhapje om bij de kerstborrel te serveren. Maar ze zijn natuurlijk ook heel erg lekker op andere momenten…

Hartige cake met zwarte olijven - Superlekker borrelhapje dat in een handomdraai gemaakt is. Extra leuk als je ze bakt in een mini-muffinblik.


Hartige cake met zwarte olijven - Superlekker borrelhapje dat in een handomdraai gemaakt is. Extra leuk als je ze bakt in een mini-muffinblik.

Hartige cake met zwarte olijven

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 36 cakejes of 1 grote cake

Ingrediënten: 

  • 180 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 gr melk
  • 100 gr olijfolie
  • 100 gr geraspte kaas
  • 200 gr zwarte olijven, gesneden
  • 3 eieren
  • zout, versgemalen peper

Extra benodigdheden:

  • 3 bakblikken voor mini-muffins of 1 cakeblik, ingevet

Aan de slag:

  • Meng de het zelfrijzend bakmeel met wat zout en versgemalen peper.
  • Klop de eieren los met de melk en de olijfolie, roer er het bloemmengsel door en schep tenslotte de kaas en de olijven erdoor.
  • Verdeel het beslag over de holtes van het bakblik en plaats in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de hartige cakejes gaar in ± 20 minuten en los op een taartrooster. Serveer warm bij de borrel, een kop soep of een buffet. Of laat afkoelen voor later gebruik.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Ik heb gekozen voor mini cakejes maar je kan natuurlijk ook een standaard muffinblik, een cakeblik of een willekeurige ander vorm gebruiken. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de cake. Vergeet die dus niet aan te passen. De gaarheid kan je controleren door met een prikker in de cakejte prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
  2. Met ⅓ van het recept heb je precies genoeg beslag voor 1 mini-muffinblik met 12 holtes.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een affiliate link en toegestuurd boek, olijfolie.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




6 reacties

  1. hey hey, tof recept.
    Wel klein vraagje, is het 100 gr olijfolie of 100 ml?
    kan ik een ander soort olie gebruiken ben geen fan van olijfolie
    en groene ipv zwarte olijven?
    groetjes
    Karen

    1. Hoi Karen, het is 100 gr. Grammen zijn nauwkeuriger af te meten dan milliliters, vandaar. Natuurlijk kan je een andere soort olie gebruiken maar hou wel rekening met de smaak ervan. Ook de olijven kun je prima vervangen voor een andere soort. Succes!

    1. Was voor mij de eerste keer dat ik hartige cakejes maakte. Echt zo lekker, helemaal enthousiast geworden. Zal ze nog vaak bakken…

  2. Hoi, ben maar even naar je blog gaan kijken, na je reactie op insta.
    Ja! Wat een goed idee om je muffinvorm te gebruiken. Leuk review van het boek, vind het ook superleuk!
    Zo kom je de feestdagen wel door😉
    Fijne feestdagen,
    Groetjes,
    Ans

    1. Hoi Ans, wat leuk dat je een kijkje hebt genomen op mijn blog. Ideaal die muffinvormen, echt multifunctioneel. Jij ook fijne feestdagen🎄