Harissa - Hete Arabische saus. Ideaal als basis voor een Turkse pizza of pittige curry.

Harissa

Hete Arabische saus. Ideaal als basis voor een Turkse pizza of pittige curry.
Direct naar het recept

Veel Arabische en Aziatische gerechten hebben een basis van uien, knoflook, komijn, koriander en pepertjes. Heerlijk, je kan mij er ’s nachts voor wakker maken! Maar om iedere keer weer komijn- en korianderzaadjes te roosteren en te malen tot poeder is toch ook wel weer bewerkelijk. In het Midden-Oosten hebben ze daar wat op bedacht: harissa. Een heerlijk hete kruidenpasta die een beetje te vergelijken is met de Aziatische sambal. Met een flinke pot op voorraad in de koelkast grijp je nooit mis en is een Turkse pizza of smakelijke curry snel gemaakt.

De heetheid van de harissa heb je helemaal zelf in de hand. Gebruik gewoon meer of minder pepertjes of kies voor een mildere of juist hetere peper. Ik gebruik graag verse Thaise rawit’s of Thai chile (heet!) maar je kan elk soort pepertje gebruiken. Gedroogde Lombok- of Chili-pepertjes doen het ook erg goed. Let op: gedroogde pepertjes moet je wel weken voor gebruik. Harissa bewaar je in een goed sluitende weck- of jampot in de koelkast. Door de harissa af te dekken met een laag olijfolie sluit je pasta luchtdicht af en voorkom je schimmel.

Wist je dat er een schaal is die de heetheid van pepertjes weergeeft? Op de schaal van Scoville kan je precies zien of een pepertje meer of minder heet is. Natuurlijk weet je uit ervaring wel dat een jalapeno-pepertje minder heet is dan een Thaise rawit maar hoe kwantificeer je dat? En hoe schat je de heetheid van een gerecht in? Of hoeveel van een bepaald pepertje heb je nodig om een ander soort te vervangen? De schaal van Scoville is dan een uitkomst!

Harissa - Hete Arabische saus. Ideaal als basis voor een Turkse pizza of pittige curry.

Harissa

Geef je waardering

Ingrediënten: 

  • eetlepels korianderzaad
  • eetlepels komijnzaad
  • 1 groot blikje tomatenpuree, 140 gr
  • 12 rawit’s
  • 3 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 6 eetlepels vers korianderblad, gehakt
  • paar druppels citroen- of limoensap
  • zout
  • olijfolie

Extra benodigdheden:

  • gesteriliseerde weck- of jampot

Aan de slag:

  • Rooster de koriander- en komijnzaadjes in een koekenpan en laat afkoelen. Maal daarna tot poeder in een vijzel of koffiemolentje.
  • Was de rawit’s, verwijder de steeltjes en zaden en snij klein.
  • Verwijder de schillen van de uien en knoflooktenen en snij in kleine stukjes.
  • Hak het verse korianderblad fijn.
  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of in de hakmolen van een staafmixer en pureer tot een gladde massa. Voeg naar smaak zout toe.
  • Schep de harissa over in de jampot -zorg voor zo min mogelijk luchtbellen- en schenk er een laagje olijfolie op.
    Eet smakelijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. jolande schreef:

    hoi
    Mijn vraag is hoelang blijft de harrisa in de koelkast goed

    MVG,
    Jolande

    1. Hallo Jolande,

      Dank voor je vraag!
      Hoe lang je de zelfgemaakte harissa kunt bewaren is best lastig aan te geven. Je leest er heel verschillende dingen over. De een zegt een week de ander zegt zeker een maand. Feit is dat kant en klare harissa in een (hygiënisch) gecontroleerde omgeving wordt gemaakt en vaak middelen bevat die de houdbaarheid bevorderen. Hoe schoon wij in onze privé keukens ook zijn, wij halen nooit die mate van hygiëne die een professionele productieomgeving wel heeft en dat gaat ten koste van de houdbaarheid. Ik ben graag wat aan de voorzichtige kant en bewaar huisgemaakte harissa daarom nooit langer dan 1 à 2 weken, maar meestal is het voor die tijd al op. Om de harissa luchtdicht af te sluiten en schimmelvorming te voorkomen schenk ik er wel altijd een laagje olie bovenop. En na elk gebruik controleer ik of het laagje nog voldoende is. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik weleens een potje ben vergeten. Na weken zag het er nog prima uit en rook het ook gewoon nog lekker. Wellicht kan je het dus langer dan 1 à 2 weken bewaren maar ik ben geen specialist op het gebied van houdbaarheid. Bij de minste twijfel kies ik altijd voor wegdoen. Better safe than sorry, zeg ik altijd maar.