Halloumi met tomatensaus en tahin
Denk ik aan Ottolenghi dan denk ik aan een gezellig gedekte tafel vol lekkers. Ik heb verschillende van zijn kookboeken in de kast en maak er geregeld iets uit. Laatst zag ik in SIMPEL een recept voor vis met tomaten en tahinsaus. Gelijk plopte er een vegetarische variatie bij me op: halloumi met tomatensaus en tahin. Om de maaltijd een echte Ottolenghi sfeer te geven maakte ik er hummus, plat brood en een fijne salade bij. Wat was het lekker en wat hebben we genoten! En jij kan dat ook want vandaag deel ik het recept met je.
Voor de hummus gebruikte ik dit keer geen kikkererwten maar limabonen die ik shopte bij Xenos. Wist je dat Xenos een verrassend en heel divers assortiment aan ingrediënten uit de wereldkeukens heeft? Naast de limabonen shopte ik er ook de gesneden zwarte olijven om de tomatensaus extra mee op smaak te brengen. Zin om te variëren met de tomatensaus? Gebruik dan eens een pot Moroccan spiced tomato sauce van Al’Fez in plaats van tomatenpulp en kruiden. Wist je dat Ottolenghi’s kookboek Simpel ook te koop is bij Xenos? Enne, als je dan toch bij Xenos bent vergeet vooral niet om ook een fles Italiaanse extra virgin olijfolie mee te nemen. Echt heerlijke olie!
De hummus van limabonen maakte ik af met ovengedroogde tomaatjes, een drizzle olijfolie en wat za’atar. Za’atar gebruikte ik ook in de tomatensaus en de ovengdroogde tomaatjes verwerkte ik de salade. Niet alleen makkelijk omdat de ingrediëntenlijst overzichtelijk blijft, de gerechten trekken daardoor ook echt naar elkaar toe en vormen een smaakvol geheel. De Ottolenghi sfeer maakte ik af met borden en schalen van het rustieke Toscane servies, maïsgele stoffen placemats en een bamboe tray.
Halloumi met tomatensaus en tahin
Ingrediënten:
- 225 gr halloumi
- 1 blik Mutti polpa
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels zwarte olijven, in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- ½ eetlepel komijnpoeder
- snuf chilipoeder
- za'atar, naar smaak
- zout
- olijfolie
Voor de tahin:
- 60 ml tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 5 eetlepels heet water
Voor de garnering:
- vers korianderblad
Aan de slag:
- Meng de tahin met het citroensap en hete water en roer tot een gladde saus. Zet opzij.
- Fruit de ui in wat olijfolie en knijp na een paar minuten de teen knoflook erbij. Als de knoflook lekker begint te ruiken voeg je de komijn, za'atar, chilipoeder en een snuf zout toe. Roer goed door. Giet vervolgens het blik tomatenpulp erbij, voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en doe de deksel op de pan. Laat 15 minuten zachtjes stoven.
- Snij de halloumi in blokjes en bak goudbruin en krokant in een koekenpan met wat olijfolie.Tip: Bak de halloumi vooral rustig uit. Dat wil zeggen: laat het vocht rustig verdampen en draai 1 of 2 keer om. Laat je het vocht niet verdampen dan wordt de halloumi niet krokant.
- Neem de deksel van de pan met tomatensaus, roer de zwarte olijven erdoor en laat nog even -zonder deksel- rustig doorkoken zodat de saus wat indikt.
- Schep de halloumi door de tomatensaus, schep in een mooie schaal en drizzle er wat tahinsaus overheen. Scheur de korianderblaadjes in stukjes en strooi over het gerecht. Serveer bij de halloumi met tomatensaus en tahin een groene salade, plat brood en wat hummus. Eet smakelijk!
Tips:
- Ik maakte bij dit gerecht hummus van limabonen. Vervang hiervoor de kikkererwten door limabonen en voeg vlak voordat je de keukenmachine stopt een handje peterselie toe. Top af met ovengedroogde tomaat, olijfolie en za’atar. Heerlijk!
- Een frisse groene salade is zo gemaakt. Leg slabladeren in een schaal, verdeel daar wat ovengedroogde tomaat, kappertjes, pompoenpitten en zonnebloempitjes over. Voor de dressing klop je wat olijfolie los met citroensap, zout en peper.
- Voor de za’atar kruiden gebruik ik altijd de za’atar-mix van Euroma Original Spices by Jonnie Boer
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.