Halfzoete jam van blauwe bessen, appel en kaneel
Zelf jam maken is makkelijker dan je misschien denkt. Meer dan fruit koken met wat suiker en eventuele smaakmakers is het niet. Het enige waar je goed op moet letten is het steriliseren van de jampotten. Samen met de hoeveelheid suiker bepaalt dat de houdbaarheid.
Suiker en houdbaarheid jam
Jam uit de supermarkt bevat veelal 60% suiker. Dat is niet voor niets legt het Voedingscentrum uit. Suiker is een natuurlijk conserveringsmiddel en jam met tenminste 60% suiker is zelfs onbeperkt houdbaar. Zit er minder suiker in de jam dan verkort dat de houdbaarheid.
Steriliseren van jampotten
Net als jam maken is het steriliseren van jampotten niet moeilijk. Je kunt dat op heel veel manieren doen. Ik vind uitkoken in een pan met water veruit het makkelijkst.
Voordat je de jampotten uitkookt in een pan met water reinig ze goed met afwasmiddel of in de vaatwasser. Dit kan je al ruim tevoren doen. Vlak voor je jam gaat maken leg je de conservenpotten en deksels in een pan met water en breng aan de kook. Na 10-15 minuten koken is het steriliseren klaar.
Laat de jampotten en deksels tot het allerlaatst in het water liggen en gebruik een BBQ of serveertang om ze eruit te halen. Zorg ook dat de theedoeken die je gebruikt schoon uit de kast komen. Met deze manier van werken voorkom je dat er vervuiling in de potten en deksels komt.
Jam van blauwe bessen, appel en kaneel
Ingrediënten:
- 500 gr blauwe bessen
- 1 flinke Granny Smith appel
- ½ citroen, sap
- 250 gr
geleisuiker extra , van Gilse - kaneelpoeder, naar smaak
Keukengerei:
- 800 ml jampotten, afgewassen
- 2 kookpannen
- 2 theedoeken, brandschoon
- passeerzeef
- barbecue of serveertang
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Steriliseren jampotten:
- Leg de jampot(ten) en losse deksel(s) in een ruime pan, vul met koud water totdat alles onder staat en plaats de deksel op de pan. Breng rustig aan de kook en laat 10 minuten goed doorkoken. Zet de pit uit.
Jam koken:
- Was de blauwe bessen en laat in een vergiet of zeef uitlekken. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes. Ik laat de schil gewoon zitten.
- Giet een bodempje water in een pan en voeg alle fruit en het citroensap toe. Breng rustig aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de bessen openbarsten en de appel zachter wordt.Tip: Naar keuze gebruik je verse of diepvries blauwe bessen. Bij gebruik van diepvries fruit hoef je geen extra water toe te voegen omdat het meer vocht loslaat dan vers fruit. Laat eventueel iets langer koken om het extra vocht te verdampen.
- Voor jam met stukjes fruit: Roer naar smaak kaneel door de jam en voeg de geleisuiker toe. Laat al roerend oplossen. Zodra de jam kookt zet je de timer op 1 minuut. Neem de pan van de pit. Voor gladde jam of gelei: Giet alle fruit door de roerzeef en gooi de achtergebleven velletjes en eventuele stukjes weg. Voeg kaneel en geleisuiker toe, breng aan de kook en laat 1 minuten doorkoken. Haal de pan van de pit.Tip: de geleisuiker extra zorgt ervoor dat de jam stevig opstijft. Voor een zachtere jam gebruik je gewoon minder suiker. Kan prima want ook al is de jam halfzoet, wij vinden 'm zoet genoeg. Houdt er wel rekening mee dat de houdbaarheid korter wordt. Lijkt me geen probleem want deze jam is echt zó lekker. Is op voor je het weet…
- Neem de potten met de tang uit het hete water en zet omgekeerd op een brandschone theedoek om uit te lekken. Draai de potten om en schenk tot vlak onder de rand vol met jam. Let op dat de randen schoon blijven. Pak met de tang de deksels uit het hete water en leg naast de potten. Draai de deksels op de jampotten. Gebruik hier de extra theedoek voor, de jampotten zijn heet! Draai de potten om en laat tenminste 5 minuten staan voor je ze weer terugkeert.Tip: gebruik een pan met schenktuit of een RVS trechter om de jampotten te vullen.
- Laat de potten helemaal afkoelen en bewaar op een koele en donkere plek. Als de jampotten goed vacuüm zijn getrokken kan je de jam en gelei -ongeopend- een half jaar bewaren. Na openen bewaren in de koelkast.Geniet van je zelfgemaakte jam!
Deel dit recept:
Tips:
- Maak je jam met stukjes fruit laat de jampotten na het vullen dan vooral wat langer op hun kop staan. Door de jam wat verder te laten afkoelen stijft het op en verdeelt het fruit zich beter door de jam. Keer je te snel om dan stijgt alle fruit naar de bovenkant. Je kent dat vast wel, ben je halverwege de pot heb je alleen nog gelei over. Niet fijn, je weet nu hoe je dat kunt (gedeeltelijk) kunt voorkomen.
- Deze minder zoete blauwe bessen jam is heerlijk op vers desembrood, overnight oats, pannenkoeken, pancakes of scones.
- Varieer met het soort fruit dat je gebruikt. Maak abrikozenjam, aardbeienjam, kersenjam of misschien wel pruimenjam. Voeg vanille, specerijen of wat nootjes toe om er je eigen twist aan te geven. Denk out of the box en maak je eigen recept.
- Wist je dat een passeerzeef het duurzame alternatief is voor een keukenmachine, staafmixer of blender? Je leest er meer over in mijn artikel over deze handige must have.
Recept video:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.