Header Overetengesproken.nl
Hachee

Hachee

 |  4 reacties
24 Shares

Nee joh, met hachee doe je me echt geen plezier was de reactie van manlief toen ik een paar jaar geleden hachee maakte. Toen het eenmaal op tafel stond schepte hij voorzichtig op. Tot zijn eigen verbazing schepte hij al snel nog een keer op. Já, zo vind ik hachee wel heel erg lekker was zijn reactie.

In essentie is hachee niets anders dan blokjes stoofvlees gegaard in een kruidige uiensaus met laurier en kruidnagel als smaakmakers. Ik ben groot fan van de klassieke bereidingswijze. Dus geen tomatenpuree, ontbijtkoek, kruidkoek of wat dan ook in de saus maar echt uitsluitend ui, laurier- en kruidnagelpoeder. Ga aan de slag met onderstaand recept een geniet ook van hachee zoals hachee bedoeld is.

Hachee - Klassiek Nederlands gerecht van blokjes stoofvlees in een rijke uiensaus. Onweerstaanbaar lekker!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr magere runderlappen, schoongemaakt
  • 600 gr uien, schoongemaakt
  • 1-2 blokjes runderbouillon
  • ½ eetlepel bloem
  • laurierpoeder
  • kruidnagelpoeder
  • scheutje azijn
  • zout en peper
  • boter
  • heet water

Aan de slag

Snij de runderlappen in blokjes en laat op kamertemperatuur komen.

Halveer ondertussen de uien en snij in ‘halve’ ringen.

Bestrooi het vlees ruim met zout en peper. Verhit een klont boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de helft van het vlees snel dicht. Schep het vlees uit de pan, laat de boter/jus weer goed heet worden en herhaal met het overgebleven vlees. Schep ook dit vlees eruit en fruit nu de uien in de overgebleven jus. Na een paar minuten doe je het vlees terug in de pan en schep je alles nog eens goed door elkaar.

Voeg naar smaak laurier- en kruidnagelpoeder toe, verkruimel een blokje runderbouillon, strooi de bloem erover en schenk langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn erbij. Schep goed door elkaar, doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 110ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3-3½ uur zacht en gaar. Roer tussentijds de hachee een paar keer door, controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul dat eventueel aan. Vergeet ook niet te proeven of er voldoende kruidnagel in zit. Ik hou wel van een stevige smaak dus ik voeg halverwege vaak wat extra kruidnagel- en een snuf laurierpoeder toe. Vlak na het toevoegen smaakt kruidnagel heel raar, bijna synthetisch zou ik zeggen maar gedurende de bereiding trekt dat weg.

De hachee is klaar als het vlees lekker zacht is en de saus flink ingedikt. De uien zijn nu heel zacht en voor een groot deel opgelost in de saus. Breng indien nodig op smaak met een extra stukje bouillonblok. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Persoonlijk vind ik het ’t lekkerst de hachee af te laten koelen en een nachtje in de koelkast te zetten maar je kan de hachee ook direct eten.

Serveer met gekookte aardappelen en rode kool.

Eet smakelijk!

Tip: Heb je geen pan die geschikt is voor gebruik in de oven dan kan je de hachee natuurlijk ook op het fornuis bereiden. Zet de pit dan zo zacht mogelijk en laat rustig stoven.

4 Reacties

  1. Leanne
    | Beantwoorden

    Hoi,

    Er staat niet bij wanneer je de bloem toevoegd (tenzij dat ik het over het hoofd zie)

    Groetjes, Leanne

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Beste Leanne,
      de bloem voeg je gelijk met de laurier, kruidnagel en het bouillonblokje toe. Daarna voeg je heet water en een scheutje azijn toe en kan het stoven beginnen. Dit staat in het 4e blokje tekst van de bereidingswijze.
      Groeten, Mariëtte

  2. Elles
    | Beantwoorden

    lekker, zo maak ik hem ook altijd (naar het recept van mijn moeder) en dan inderdaad met rode kool erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief