Groentechips uit de oven - Gezonde snack die heel makkelijk zelf te maken is. Kleurijk en super smaakvol alternatief voor vette en ongezonde snacks.

Groentechips uit de oven

Gezonde snack die heel makkelijk zelf te maken is. Kleurijk en super smaakvol alternatief voor vette en ongezonde snacks.
Direct naar het recept

In het weekend zetten wij graag een borrelplank op tafel. Nootjes, kaasjes, zoutjes, plakjes komkommer, trostomaatjes, wat druiven en/of gedroogd fruit. En soms pak ik uit en maak ik er mini quiche Lorraine bij. Om niet altijd hetzelfde op tafel te zetten varieer ik met de nootjes, kaasjes en zoutjes. Zo zijn de zoutjes de ene keer chips, de andere keer kaaskoekjes en soms ook groentechips. En die laatste blijken dus heel makkelijk zelf te maken. Zonder frituurpan maar gewoon in de oven.

Lekkere groenten voor groentechips zijn wortel, pastinaak, zoete aardappel, bietjes en natuurlijk kan je ook prima normale aardappels gebruiken. Gebruik je wortel? Kies dan voor regenboogwortels zo heb je niet alleen oranje maar ook gele en paarse wortelchips. Ook met zoete aardappel kan je kiezen voor verschillende soorten. De een is intenser oranje dan de ander of gebruik een paarse aardappel (kumara). Ik heb het niet geprobeerd maar knolselderij schijnt ook lekker te zijn. Kortom, kies wat lekkere groenten uit en maak een heerlijke schaal vol groentechips.

Zelf hou ik van naturel groentechips. De verschillende soorten groenten hebben van zichzelf al zoveel smaak. Wil je toch wat extra’s toevoegen gebruik dan zeezout en mix dat eventueel met wat paprikapoeder, pimenton of een snufje chilipoeder.

Groentechips uit de oven - Gezonde snack die heel makkelijk zelf te maken is. Kleurijk en super smaakvol alternatief voor vette en ongezonde snacks.

Groentechips uit de oven

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 schaal groentechips

Ingrediënten: 

 • 1 (zoete) aardappel
 • 1 pastinaak
 • 1 wortel
 • 1 biet
 • olie

Naar smaak:

 • zout
 • kruiden

Aan de slag:

 • Was en schil indien nodig de groenten. Normaliter schil ik niet maar dit keer was de schil van de zoete aardappel zo dik en stug dat ik die toch maar verwijderde. Schaaf met een mandoline plakjes van 2mm van de groenten. Heb je geen mandoline gebruik dan een scherp mes en snij dunne plakjes af.
 • Doe de schijfjes in een kom, giet er wat olie over en hussel met je handen goed door elkaar zodat alle schijfjes een dun laagje olie krijgen. Leg de plakjes los van elkaar op een bakplaat en bak gedurende 30 minuten in een op 140ºC hete lucht voorverwarmde oven. Keer de chips halverwege een keer zodat ze aan alle kanten goed drogen. Open tussentijds de oven een paar keer om het vocht te laten ontsnappen of plaats een pannenlap tussen de deur en de oven zodat er een klein kiertje ontstaat.
  Tip: sommige chips/groenten drogen sneller dan andere. Kijk wat er gebeurt en haal die gewoon eerder uit de oven en/of bak de anderen wat langer.
 • Stort de chips op een bord met keukenpapier en laat afkoelen en krokant worden. Naar smaak kan je ze direct na het uit de oven nemen kruiden met zout en of andere smaakmakers.
 • Eet smakelijk!

Tips:

 1. Gebruik twee bakplaten tegelijk, zo kan je meer chips in één keer bakken.
 2. Luchtdicht afgesloten zijn de chips prima houdbaar. Zijn ze toch wat zacht geworden? Droog ze dan nog even in een op 100ºC hete lucht voorverwarmde oven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

5 from 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
6 reacties

 1. de oven even openen om vocht kwijt te raken!!! daar was ik zelf niet op gekomen, sommige gerechten bleven maar nat.
  Dank je voor de tip Mariëtte

  1. Hoi Frans, ja handig hè om de ovendeur op een kleine kier te zetten. Ook ideaal bij het maken van ovenfriet, meringue en het laten drogen van glazuur op koekjes.

   1. Eveline schreef:

    Ik ga dit binnenkort sowieso maken, dank voor het artikel! Weet je hoe lang de chips in luchtdichte verpakking houdbaar is?
    Alvast bedankt!

    1. Pff, dat vind ik altijd lastige vragen. Ik ben geen voedingsspecialist en ga dus vooral op mijn gevoel af. Mijn ervaring is dat groentechips prima houdbaar zijn mits ze echt door en door gedroogd zijn. Als er nog een beetje vocht in zit maakt dat de chips tijdens het bewaren onherroepelijk zacht. Oplossing: kort even verhitten in de oven en je hebt weer verse chips. Maar vocht betekent ook dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Zacht geworden chips zou ik zelf niet langer dan een paar dagen bewaren.