Griekse salade
Denk ik aan zomerse salades dan denk ik aan salade niçoise en Griekse salade. Dat zijn voor mij toch wel echt de zomertoppers. En voor menig vakantieganger denk ik ook. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk moet je toch minstens één keer een echte salade niçoise bestellen en in Griekenland krijg je bijna standaard een Griekse salade als bijlage geserveerd. Maar ook thuis, met of zonder vakantie, smaken deze salades goed.
Het fijne van een Griekse salade vind ik dat ik ‘m eigenlijk altijd wel kan maken. Loopt de planning ineens anders, heb ik onverwacht eters of weet ik een keer niet wat ik ’s avonds op tafel moet zetten. Komkommer, tomaat, olijven en feta heb ik standaard in huis. Een rode ui niet altijd maar in geval van nood is een lente-uitje, wat gesneden bieslook of eventueel een gele ui ook prima te gebruiken. Een lekkere salade is dan snel op tafel gezet. Het snijwerk is ook niet lastig want het hoeft allemaal niet superfijn. En mocht je wat meer tijd hebben dan is wat vers plat brood of een mediterraans borrelbrood voor erbij ook zo gemaakt.
Griekse salade
Ingrediënten:
- 100 gr feta, uitgelekt
- ½ komkommer
- 150 gr snoeptomaatjes
- kleine rode ui
- Kalamata olijven, uitgelekt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels vers citroensap
- gedroogde oregano
- zout en versgemalen peper
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Maak de ui schoon en snij in dunne ringen.
- Snij de feta in blokjes.
- Snij de komkommer en tomaatjes in stukken en leg op een schaal of groot bord. Verdeel de feta en olijven erover en garneer met de gesneden ui en oregano. Schep eventueel lichtjes door elkaar.
- Roer in een kopje de olie en het citroensap door elkaar. Roer er naar smaak oregano, zout en versgemalen peper door. Giet de dressing over de Griekse salade en serveer. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!