Gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten - Verrassend smaakvolle groentegratin afgetopt met knapperige kaas, noten en een frisse toets van citroen.

Gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten

Verrassend smaakvolle groentegratin afgetopt met knapperige kaas, noten en een frisse toets van citroen.
Direct naar het recept

Rukmini Iyer heeft weer een nieuw kookboek: De snelle bakplaat. Vandaag mijn review inclusief een verrassend recept: gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten. Lees snel verder en zet deze mooi gekleurde gratin vooral ook eens op tafel. Niet alleen verrassend van smaak maar ook nog eens erg makkelijk om te maken!

De snelle bakplaat

Laat de oven het werk doen! staat er op de achterzijde. Kijk daar hou ik van, lekker eten zonder zelf al te lang bezig te zijn. In De snelle bakplaat staan 75 makkelijke recepten, allemaal bereidt in de oven. Tijdens de perslunch heb ik enkele gerechten geproefd en in de trein terug naar huis bladerde ik het boek door en was ik aangenaam verrast. Wat een veelzijdige recepten. Van makkelijk doordeweeks, lekkere lunchhappen, luxe ovenschotels tot feestelijk zoete lekkernijen. Ik was al fan van traybakes en ovenschotels maar Rukmini tilt ze next level.

Geitenkaas-champignontaart met rozemarijn en roze peperkorrels, macaroni met courgette en aubergine, eendenborst met granaatappelstroop, walnoten en regenboogtaboulé, halloumi met aubergines, tomaten en pijnboompitten, saffraanvisstoof met venkel en prei, tante tahin met gekaramelliseerde banaan en tijm. Need I say more? Oké, nog drie dan. Zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen, romige gnocchi met dolcelatte, vijgen en hazelnoten en bramen-pistachetaart. Naast elk recept staat een smakelijke foto zodat je precies ziet hoe het gerecht uit de oven komt.

De snelle bakplaat - Rukmini IyerDe snelle bakplaat - Rukmini IyerDe snelle bakplaat - Rukmini IyerDe snelle bakplaat - Rukmini IyerDe snelle bakplaat - Rukmini Iyer

Gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten

Mijn oog was in de trein al gevallen op deze bietengratin. Toen ik na afloop van de kerstborrel bij Bettine Geitenkaas enkele rolletjes gerijpte geitenkaas meekreeg was mijn keuze bepaald. Het snijden van de groente is snel gedaan, het raspen van de rauwe bieten vraagt iets meer aandacht. Niet zozeer het raspen zelf maar vooral het tegengaan van spatten is wel een dingetje. Oplossing: schort om, raspen in een diepe en hoge kom en je hebt er vrijwel geen last meer van. Om rode handen te voorkomen kan je eventueel huishoudhandschoenen aantrekken. Daarna is het nog slechts een kwestie van alles door elkaar husselen, in de ovenschaal doen en aftoppen met strooisels en kaas. In het recept staat dat de voorbereiding in 10 minuten is gedaan. Misschien als alles is voorgesneden, ik had ongeveer 20 minuten nodig.

Terwijl de oven z’n werk deed ruimde ik de keuken op. Na 30 minuten haalde ik de groentegratin uit de oven, liet ‘m keurig 10 minuten rusten en we konden aan tafel. Wat hebben we lekker gegeten. De smaken van de venkel, prei en bieten waren helemaal in elkaar opgegaan en vormden een mooi geheel. Het frisse van de citroen, de knapperige noten en de krokante geitenkaas maakten het helemaal af. De groenten hadden van mij iets zachter gemogen. Toen ik het recept opnieuw maakte sneed ik de groente iets fijner en verlengde ik de baktijd naar 40 minuten. Eindoordeel: de genoemde tijden zijn iets aan de optimistische kant. De smaak en het uiterlijk van het gerecht zijn echt super. Wat mij betreft echt een aanrader om De snelle bakplaat in huis te halen.

Op de valreep nog even een tip om mooie plakjes van de geitenkaas rolletjes te snijden. Gebruik een roquefortbeugel met staaldraad. Staaldraad glijdt als een zonnetje door het kaasje en in mum van tijd heb je strakke plakjes kaas.

Gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten - Verrassend smaakvolle groentegratin afgetopt met knapperige kaas, noten en een frisse toets van citroen.

Gratin van bieten, prei, geitenkaas en hazelnoten

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de gratin:

  • 300 gr rauwe biet
  • 1 prei
  • 1 venkelknol
  • 200 gr crème fraîche
  • blaadjes van 1 takje rozemarijn, fijngesneden
  • zout en versgemalen peper

Voor de garnering

  • 25 gr hazelnoten, grof gehakt
  • 20 gr panko
  • 100 gr gerijpte geitenkaas, in plakjes
  • olijfolie
  • citroensap

Extra benodigdheden:

  • volle waterkoker met koken water
  • pan met deksel
  • ovenschaal

Aan de slag:

  • Maak de prei en venkel schoon. Snij de prei in halve ringen, de venkel in kleine stukjes, doe in een pan en overgiet met kokend water. Doe de deksel op de pan en laat rustig zacht worden terwijl je verder gaat met de bietjes.
  • Schil de bietjes en rasp grof op een mandoline.
  • Giet de pan met groenten en heet water af, laat goed uitlekken en voeg bij de bietjes. Meng de crème fraîche, fijngesneden rozemarijn en wat zout erdoor en hussel goed door elkaar. Doe de groenten over in de ovenschaal, bestrooi met versgemalen peper, panko en hazelnoten. Verdeel de plakjes kaas over de bietengratin, besprenkel met wat olijfolie en plaats in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak de gratin in 30-40 minuten gaar en bruin, neem uit de oven en laat 10 minuten rusten.
    Tip: wanneer de gratin uit de oven komt lijkt ie in het begin soms flink nat. Maak je geen zorgen, tijdens het rusten wordt het vocht weer opgenomen door de groenten.
  • Sprenkel royaal citroensap over de bietengratin en dien op.
    Eet smakelijk!

Tips:

  • Maak de gratin tevoren, laat afkoelen en verwarm vlak voor gebruik. Wordt de gratin extra smaakvol van.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een affiliate link en een gekregen kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept