Granita van chardonnay, perzik en mango - Verfrissende granita met een tik. Fruitig, vol van smaak en erg feestelijk. Je wilt het proeven!

Granita van chardonnay, perzik en mango

Verfrissende granita met een tik. Fruitig, vol van smaak en erg feestelijk. Je wilt het proeven!
Direct naar het recept

De Bellini ken je vast wel. Een heerlijke cocktail van champagne en perzikpuree die er super feestelijk uitziet. Hoewel je natuurlijk niet hoeft te wachten op feestelijke gelegenheden om ervan te genieten doe ik dat stiekem wel een beetje. Bubbels hou ik gewoon graag feestelijk en een beetje exclusief. Ik gaf de klassieker een twist en maakte granita van chardonnay, perzik en mango. Niet met bubbels, wel heel erg lekker! Ik geef je het recept, kan je het ook maken.

Duurzaam boodschappen doen

Tijdens het boodschappen doen probeer ik duurzame en diervriendelijke keuzes te maken. Bij vis let ik op het ASC en MSC keurmerk, groenten koop ik bijvoorkeur biologisch en zoveel mogelijk in het seizoen. We eten veel vegetarisch en plantbased en als ik dan toch vlees in huis haal is dat zoveel mogelijk biologisch. De grootste vleeseters bij ons in huis zijn de katten en ja, hun vlees is ook biologisch.

Granita van chardonnay, perzik en mango - Verfrissende granita met een tik. Fruitig, vol van smaak en erg feestelijk. Je wilt het proeven!
Granita van chardonnay, perzik en mango

CO2 neutrale wijn

En toen benaderde Lindeman’s mij met de vraag of ik bij het kopen van wijn ook duurzame keuzes maak. Ehm…oops, daar heb ik tot nog toe eigenlijk weinig bij stilgestaan. Bij het kopen van wijn keek ik vooral naar het land, de druivensoort en de prijs. Wat blijkt, Lindeman’s wijnen is onlangs wereldwijd CO2-neutraal gecertificeerd.

Om het certificaat te behalen is het gehele proces van Lindeman’s wijnproductie zorgvuldig beoordeeld. Verschillende onderdelen zijn geoptimaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op lichtgewicht flessen, optimaliseren van de recyclebaarheid van de verpakkingen en het gebruik van zonne-energie en efficiënte koeling in de wijnmakerij. Van de teelt van de druiven tot aan de wijnbereiding en de recycling aan het eind van het proces, Lindeman’s verzekerd dat alles 100% CO2-neutraal verloopt.

In de winkel herken je de certificering aan het groene ‘Carbon Neutral Certified’ label op de Lindeman’s flessen. Inzichtelijk en zonder moeilijk gedoe kan je dus ook bij het wijnschap een duurzame keuze maken. Kijk, daar hou ik van. Goed om te weten: Lindeman’s wijnen zijn verkrijgbaar bij AH.

Cocktail van chardonnay, mango en perzik - Feestelijke cocktail waarbij de granita langzaam smelt en zich harmonieus mengt met de wijn.
Lindeman’s Carbon Neutral

Lindeman’s gaat verder

In 2024 wil Lindeman’s 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken. Vanaf 2025 moeten alle producten voor tenminste 50% uit gerecycled materiaal bestaan en voor 2030 staat het realiseren van netto nul uitstoot op de planning. Ambitieuze plannen van een moderne wijnmaker.

Bereken je individuele CO2-voetafdruk

Om jou en mij bewuster te maken van onze eigen, individuele CO2-voetafdruk, heeft Lindeman’s een QR-code ontwikkeld. Scan onderstaande QR code en bereken je persoonlijke CO2-impact. Scan je de QR-code tussen 22 augustus en 20 september 2022 dan plant Lindeman’s gratis een boom voor jou. Je hoeft hier niets anders voor te doen dan de code te scannen, doen dus!

QR-code Lindeman's
Scan de QR-code en plant gratis een boom in het Lindeman’s bos

Upcycle je lege wijnfles

CO2 neutrale wijn kopen is mooi. Maar wat doe je met al de lege flessen? Juist, in de glasbak zodat ze gerecycled kunnen worden. Maar je kunt er meer mee… Vul de fles met vogelvoer en hang op z’n kop in een vogelvoederhuisje. Superhandig want het plateau vult zichzelf en je ziet precies hoeveel voer er nog in de fles zit. Hang op een goed zichtbare plek in de tuin en er valt altijd wat te zien. Vogels blij, jij blij!

Zo’n vogelvoerhuisje is heel eenvoudig zelf te maken. Met een paar stukjes hout, schroeven, wat ijzerdraad en een lege wijnfles zet je het zo in elkaar. Op internet vond ik een werkbeschrijving voor een vogelvoerhuisje voor je. Als je goed kijkt naar mijn foto zie je waarschijnlijk ook wel hoe je zo’n voerplateau in elkaar zet.

Cocktail van chardonnay, mango en perzik - Feestelijke cocktail waarbij de granita langzaam smelt en zich harmonieus mengt met de wijn.
Upcycle je lege wijnfles

Granita van chardonnay, perzik en mango

Goed, terug naar het recept van vandaag. Als basis voor de granita koos ik een Lindeman’s Bin 65 Chardonnay die gekenmerkt wordt door tonen van perzik, tropisch fruit en eikenhout. Om het fruitige karakter te benadrukken gebruikte ik een puree van perzik en mango en voegde nog wat vanillemerg toe. De vanille trekt naar de eikenhouten tonen in de wijn en zet het spreekwoordelijke puntje op de i.

Serveer de granita als dessert of verfrissende versnapering. Ook leuk om tijdens een etentje als variatie op een spoom te serveren. De granita maak je ruim van tevoren zodat je er tijdens het etentje niets meer aan hoeft te doen. Schep vlak voor het serveren in glaasjes en klaar ben je.

Granita van chardonnay, perzik en mango - Verfrissende granita met een tik. Fruitig, vol van smaak en erg feestelijk. Je wilt het proeven!

Granita van chardonnay, perzik en mango

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 glaasjes

Ingrediënten: 

  • 125 ml chardonnay
  • 100 gr mango
  • 100 gr perzik
  • 2 theelepels witte basterdsuiker
  • mespunt vanillemerg, uit een peul

Voor de garnering:

  • verse munt

Aan de slag:

  • Verwarm de chardonnay zachtjes met de basterdsuiker en vanillemerg. De witte wijn hoeft niet te koken, het gaat er puur om dat de suiker oplost. Neem van de pit en laat tenminste 5 minuten trekken.
  • Voeg de afgekoelde witte wijn samen met de mango en perzik in een blender of hakmolentje van een staafmixer en pureer. Giet de vruchtenpuree in een platte diepvriesbak en plaats in de vriezer. Na een uur roer je de vruchtenpuree met een vork door en maak de bevroren deeltjes klein. Zet terug in de vriezer en herhaal het losroeren elk half uur tot de granita goed is.
    Tip: heb je een ijsmachine dan kan je die natuurlijk ook gebruiken. Je zal dan waarschijnlijk wel wat meer granita moeten maken om de kom voldoende te vullen.
    Tip: Je kan de vruchtenpuree ook volledig laten bevriezen en met een staafmixer of blender tot granita malen.
  • Schep de granita in mooie glazen en garneer met een takje munt. Serveer direct.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. De granita kun je rustig een dag tevoren maken.
  2. Als mango en perzik in het seizoen zijn is het lekker om vers fruit te gebruiken. Buiten het seizoen kan je prima diepvries mango en perzik uit blik gebruiken. Gebruik wel perziken op sap en niet op siroop, die is mierzoet.
  3. Naar keuze leg je schep je wat fruit onderin het glas en vul daarna met granita.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Lindeman’s.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept