Gougères of kaassoesjes - Lekker luchtige borrelhapjes met een krokante buitenkant en een ietwat zachte binnenkant. Zóó lekker!

Gougères of kaassoesjes

Lekker luchtige borrelhapjes met een krokante buitenkant en een ietwat zachte binnenkant. Zóó lekker!
Direct naar het recept

Gougères of kaassoesjes zijn typisch van die borrelhapjes waar ik meestal niet aan denk om te maken. Zonde want ze zijn, zowel warm als koud, o zo lekker. Misschien vind ik ze koud nog wel het lekkerst want dan proef je duidelijker het verschil tussen de krokante buitenkant en de nog ietwat zachte binnenkant. Hopelijk denk ik er komende tijd weer eens wat vaker aan om ze te maken.

Het recept voor gougères of kaassoesjes is eigenlijk hetzelfde als voor slagroomsoezen en moorkoppen. Je voegt alleen iets meer zout en op het laatst flink wat kaas toe. Super simpel dus. Het enige waar je bij het maken van het beslag op moet letten is dat de boter in kleine stukjes is gesneden en het liefst op kamertemperatuur. Zo zorg je ervoor dat de boter snel smelt en er zo min mogelijk water verdampt. Het water in het beslag heb je tijdens het bakken in de oven namelijk nodig om de soesjes te laten rijzen. Door de verhitting wordt het water omgezet in stoom en die stoom zorgt, samen met het ei, voor het rijzen van de soesjes.

Gougères of kaassoesjes - Lekker luchtige borrelhapjes met een krokante buitenkant en een ietwat zachte binnenkant. Zóó lekker!

Gougères of kaassoesjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 25 stuks

Ingrediënten: 

 • 100 ml water
 • 50 gr boter in kleine stukjes en op kamertemperatuur
 • 60 gr bloem
 • 2 eieren (L)
 • 40 gr vers geraspte Parmigiano Reggiano
 • 30 gr geraspte jong belegen kaas of ouder
 • 1-1½ gr zout of 1-1½ maatschepje van 1 ml

Aan de slag:

 • Breng het water samen met het zout en de boter aan de kook. Voeg dan de bloem in één keer toe en roer goed met een houten lepel. Haal, terwijl je blijft roeren, de pan van het vuur en roer tot je een mooi basisdeeg hebt dat loskomt van de randen van de pan. Blijf nog even door roeren zodat zowel het deeg als de pan enigszins kunnen afkoelen.
 • Voeg dan het eerste ei toe en roer dat stevig door het deeg. In eerste instantie lijkt het deeg te schiften maar als je doorgaat ontstaat er vanzelf een mooi beslag. Als het eerste ei volledig is opgenomen klop je het tweede ei in een bekertje los en voeg je het beetje bij beetje toe. Het beslag heeft de juiste dikte als het langzaam terugvloeit nadat je met de lepel een streep over de bodem hebt getrokken.
 • Roer als het beslag echt is afgekoeld de kaas erdoor en schep met twee lepels hoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte open tussen de deeghoopjes want tijdens het bakken zullen ze nog aardig rijzen. Schuif de bakplaat in het midden van een op 200ºC conventioneel verwarmde oven en bak in 20-25 minuten bruin en krokant.
 • Haal de gougères of kaassoesjes uit de oven en laat ze op een taartrooster afkoelen. Serveer de gougères of kaassoepjes (lauw)warm of koud.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Om de soesjes makkelijker te laten rijzen kan je de oven ook voorverwarmen op 220ºC en direct nadat je ze in de oven hebt gezet de temperatuur terugdraaien naar 200ºC.
 2. Maak ook eens wat grotere gougères of kaassoepjes en serveer ze bij een kop soep.
 3. Maak de gougères ’s ochtends en warm ze vlak voor gebruik even in de oven op.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept