Gnocchi - Met dit simpele basisrecept maak je thuis de lekkerste gnocchi. Aardappels, bloem en een snuf zout, meer heb je niet nodig.

Gnocchi

Met dit simpele basisrecept maak je thuis de lekkerste gnocchi. Aardappels, bloem en een snuf zout, meer heb je niet nodig.
Direct naar het recept

Gnocchi, ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Ik vind ze echt super lekker maar ze liggen me vaak zo zwaar op de maag. Het lijkt wel alsof ze in mijn maag nog uitzetten. Mijn oplossing: alleen nog maar zelfgemaakte gnocchi. Om de een of andere reden liggen die me minder zwaar op de maag.

De eerste keer dat ik gnocchi maakte vond ik het wel lastig maar toen ik halverwege de slag te pakken had ging het best snel. Inmiddels gaat het me prima af en vind ik het ook wel een leuk klusje om te doen. Even met niets anders bezig zijn dan mooie deegballetjes vormen. Behoorlijk rustgevend moet ik zeggen.

Voor de lekkerste gnocchi gebruik je kruimige aardappels. En heb je toevallig nog oude aardappels liggen? Gebruik dan vooral die want tijdens het ouder worden ontstaat er meer zetmeel in de aardappel. Meer zetmeel betekent meer binding en dat komt de gnocchi alleen maar ten goede. Een mooie manier dus om van oude aardappels af te komen.

Soms wordt er ook ei door het deeg gedaan. Mijn ervaring is dat ze daar een beetje chewy of taai van worden. Ik gebruik dus nooit ei. Is ook helemaal niet nodig want er zit vocht genoeg in de aardappels.

Gnocchi - Met dit simpele basisrecept maak je thuis de lekkerste gnocchi. Aardappels, bloem en een snuf zout, meer heb je niet nodig.

Gnocchi

Geef je waardering
Hoeveelheid: 500 gr gnocchi

Ingrediënten: 

 • 400 gr kruimige aardappelen, geschild
 • 130 gr bloem
 • ½ theelepel zout
 • bloem om werkblad mee te bestuiven

Aan de slag:

 • Snij de aardappels in stukken, leg in een pan met een ruime laag water en kook gaar. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het formaat van de aardappels. Giet de aardappels af, laat goed droogstomen en vervolgens helemaal afkoelen.
 • Stamp, prak of knijp de aardappels met een pureeknijper fijn. Voeg het zout en de bloem toe. Kneed de massa enkele minuten flink door tot je een samenhangend deeg hebt. Indien nodig kan je na een paar minuten kneden nog wat extra bloem toevoegen maar door het kneden wordt het deeg steviger en elastischer dus wees voorzichtig. Het deeg moet ook niet te droog worden.
 • Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er over een bebloemd werkblad slierten van die ongeveer 1 cm dik zijn. Snij de slierten in kleine stukjes, rol ze door de bloem en duw er met de tanden van een vork een geribbeld patroon in.
  Tip: Gnocchi maken lukt bij mij het best door de afgesneden stukjes door de bloem te rollen, dan met het snijvlak omhoog en in de lengte tussen duim en wijsvinger te nemen. Terwijl ik het deeg op het werkblad laat rusten duw ik er met een vork een patroon in. Daarbij laat ik de bolle kant van de vork iets over het deeg glijden. Een ander manier is om de gnocchi op de samengeklemde vingers van je linkerhand te leggen, een soort kommetje te vormen en er met de vork (in je rechterhand) een patroon in te maken.
 • Leg de gnocchi op een bebloemde houten (brood)plank en laat tenminste 15 minuten drogen. Door ze op een houten plank te leggen plakken ze niet aan elkaar. Op een bord kan het vocht niet goed genoeg weg en gaan ze plakken.
 • Kook de gnocchi in een ruime pan met kokend water gaar. In eerste instantie zakken de gnocchi naar de bodem maar na een paar minuten komen ze bovendrijven. Kook ze dan nog een minuut en giet af. Serveer met een lekkere saus en dien gelijk op.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Om de gnocchi nog lekkerder te maken kan je ze na het afgieten droogstomen en kort opbakken in een koekenpan met wat roomboter.
 2. Voor extra smaak kan je 50 gr parmezaanse kaas door het deeg van de gnocchi kneden.
 3. Heerlijk met gesmolten zoute boter, Parmezaanse kaas en wat verse salie, met een gorgonzolasausje of met gemengde paddestoelen.
 4. Bekijk vooral ook deze recepten voor lekkere bereidingen:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept