Gnocchi met pesto, courgette en gepofte tomaatjes
Het heeft bij mij even geduurd voor ik door had hoe lekker gnocchi kunnen zijn. Ik kookte ze doorgaans en serveerde ze met een gorgonzola sausje. Lekker, maar nou niet dat ik dacht, goh hier ben ik laaiend enthousiast over. Tot ik ergens de gouden tip las om ze na het koken in roomboter of (kruiden)olie op te bakken in een koekenpan. Zo worden ze goudbruin én heerlijk krokant. Echt, dat maakt het grote verschil. Combineer de gebakken gnocchi met pesto, courgette en gepofte tomaatjes en je geniet van een heerlijke maaltijd. Ik geef je mijn recept.
Voordat ik je meer vertel over de pan waarin ik gnocchi bak gelijk maar even een tip. Wist je dat je ongekookte gnocchi prima kan invriezen? Ik doe dat geregeld want een pak met 500 gr gnocchi eten wij met z’n tweetjes echt niet in één keer op. Vries ze los in en verpak daarna luchtdicht in een ziplock zakje. Ingevroren gnocchi laat ik in de koelkast ontdooien maar je schijnt ze ook rechtsreeks uit de vriezer te kunnen koken. Hou dan wel rekening met een paar minuten extra kooktijd.
Gnocchi bakken
Het bakken van de gnocchi doe ik het liefst in mijn gietijzeren koekenpan. Eerst rooster ik daar de pijnboompitjes in en als de pan goed heet is bak ik er de courgette in. Tot slot gebruik ik de koekenpan om de gekookte en gare gnocchi in te bakken. Het fijne van de pan is dat ie de warmte goed vasthoudt en de gnocchi mooi krokant bakt.
Het kan zijn dat de gnocchi eerst even vastplakken. Schrik daar niet van, dat hoort bij dit soort pannen. Zodra de gnocchi goed gebakken zijn laten ze vanzelf los. Dit kan echt wel even duren, zet de pit dus vooral niet hoger en probeer ze ook niet los te maken. Eventueel kun je wat extra olie toevoegen. Heb geduld en je wordt beloond met goudbruine en krokante gnocchi. Om de gnocchi rondom te bakken schep je ze rustig door de pan met een olijfhouten spatel.
Laat na gebruik de pan goed afkoelen, was met heet water en laat opdrogen. Of liever nog: zet op een zachte pit en zodra de pan droog is smeer je de binnenzijde heel dun in met wat olie. Laat dat een paar minuten intrekken, dep overtollige olie met keukenpapier op en laat afkoelen. Goed onderhouden gaat deze pan niet alleen de rest van je leven mee, het wordt ook een steeds betere pan. Meer weten over het onderhoud van plaatstalen en gietijzeren pannen? Lees mijn artikel.
Mijn gietijzeren pan heb ik inmiddels alweer jaren geleden online besteld bij Xenos. Ben er nog altijd zo blij mee en gebruik ‘m wekelijks. Bijvoorbeeld om shakshouka in te maken, halloumi met tomatensaus en tahin of Spaanse gehaktballetjes.
Italiaanse keuken
Wist je dat ze bij Xenos een uitgebreid assortiment hebben voor de Italiaanse keuken? Ik shopte daar de gnocchi, pijnboompitjes, pesto en knoflookolie voor onderstaand recept. De ronde Noah borden waar ik de gnocchi op serveer legde ik ook gelijk in mijn mandje. Ik had al de grote vierkante borden, diepe borden en ontbijtkommetjes. Nu is mijn witte servies weer een stukje completer. De placemats en kommetjes in de foto zijn ook van Xenos.
Gnocchi met pesto, courgette en gepofte tomaatjes
Ingrediënten:
- 250 gr gnocchi
- 2 courgette
- 2 takjes trostomaatjes
- pesto, naar smaak
- handje pijnboompitjes
- Parmezaanse kaas
- knoflookolie
Aan de slag:
- Was de courgettes, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij nog een keer in de lengte door en vervolgens in stukjes/plakjes.
- Zet alvast een flinke pan met water op en breng aan de kook.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan. Als ze mooi goudbruin zijn leg je ze op een bord en schenk een scheut knoflookolie in de pan. Bak hierin de stukjes courgette tot ze mooi gekleurd zijn. Schep uit de pan. Schenk een flinke scheut knoflookolie in de pan, verwarm en houd stand-by zodat je de gnocchi direct kunt bakken als ze gaar zijn.
- Voeg de gnocchi toe aan het kokende water en kook gaar. De gnocchi zijn gaar als ze drijven. Schep met een schuimspaan uit de pan, laat goed uitlekken en bak in de koekenpan rondom goudbruin.Tip: Plakken de gnocchi aan de koekenpan? Lees even de tekst boven het recept, ik leg daar uit hoe je dat oplost.
- Tijdens het bakken van de courgette leg je de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met knoflookolie en plaats in 5-10 minuten in een op 180ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven.
- Schep de courgette door de gnocchi en verdeel over de borden. Schep er lekkere dotten pesto bij, bestrooi met pijnboompitjes en en geraspte Parmezaanse kaasmaak. Leg er tot slot de gepofte tomaatjes op en serveer.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Heerlijk gerecht👍 Als hoofdgerecht maar ook al als klein voorgerecht gemaakt. Heerlijke smaken.
Dank je wel, fijn te horen.