Glühwein of bisschopswijn - Heerlijk verwarmende drank voor tijdens de feestdagen. Maar natuurlijk ook heel lekker in de koude januari en februari maanden.

Glühwein of bisschopswijn

Heerlijk verwarmende drank voor tijdens de feestdagen. Maar natuurlijk ook heel lekker in de koude januari en februari maanden.
Direct naar het recept

December is traditioneel dé maand waarin met specerijen getrokken warme wijn wordt gedronken. Rond 5 december bisschopswijn en daarna glühwein. Ga bijvoorbeeld naar een kerstmarkt en je vindt vele stalletjes waar je mokken glühwein kan kopen. Na een tijdje slenteren door de kou smaakt zo’n mok verwarmende drank natuurlijk ook wel erg lekker. Maar ook na december smaakt een mok of glas glühwein goed. In de wintersportlanden wordt glühwein dan ook volop geschonken tijdens de après-ski.

Bisschopswijn en glühwein lijken sterk op elkaar. Het verschil is dat bisschopswijn wordt gemaakt met citroen en glühwein met sinaasappel. Of je nou citroen of sinaasappel gebruikt, let erop dat je de schil goed schoonmaakt zodat je geen bestrijdingsmiddelen of andere vervuiling in je drank krijgt. In plaats van partjes citroen of sinaasappel kan je ook wat versgeperst sap gebruiken. Je mist dan het karakteristieke bittertje van de schil maar dat kan juist ook wel weer erg lekker zijn. Het is maar net of je van een bittertje houdt of niet.

Het verwarmende karakter van de drank komt niet alleen van de temperatuur van de drank. De warmte op zich is natuurlijk al verwarmend maar juist de alcohol zorgt ervoor dat je van binnen ook echt opwarmt. Alcohol vervliegt bij 78°C. Let er dus op dat je de bisschopswijn of glühwein niet warmer maakt dan 65-70°C. Voor een extra verwarmend effect kan je vlak voor het serveren nog wat rum of cognac toevoegen.

Glühwein of bisschopswijn - Heerlijk verwarmende drank voor tijdens de feestdagen. Maar natuurlijk ook heel lekker in de koude januari en februari maanden.

Glühwein of bisschopswijn

Geef je waardering
Hoeveelheid: 3 -4 glazen

Ingrediënten: 

 • 500 ml rode wijn
 • 4 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • halve handsinaasappel, in 4 partjes
 • 2-3 eetlepels honing

Aan de slag:

 • Doe de wijn samen met het kaneelstokje en de steranijs in een pan. Steek in de schil van elk sinaasappelpartje een kruidnagel en leg de partjes bij de wijn in de pan. Verwarm de wijn tot ze lekker heet is en laat zeker 30 minuten zachtjes trekken. Bij voorkeur maak je de wijn niet warmer dan 65-70ºC want bij 78ºC vervliegt de alcohol.
 • Als de glühwein goed heeft getrokken verwijder je de steranijs, het kaneelstokje en de sinaasappelpartjes. Knijp 1 sinaasappelpartje uit boven de wijn, voeg de honing toe en proef. Voor een zoetere glühwein voeg je meer honing toe.
 • Schenk de glühwein door een theezeefje in de (thee)glazen, leg er eventueel een partje sinaasappel in en serveer gelijk.
  Proost!

Tips:

 1. De glühwein is heet dus als je dunne glazen gebruikt is het verstandig ze voor te verwarmen met wat warm water. Zo verminder je de temperatuurschok en zal je kwetsbare glas niet breken.
 2. Extra lekker met een scheut rum of cognac erdoor. Vlak voor het serveren toevoegen.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept