Gingerbread koekjes - Heerlijk geurende koekjes die perfect hun vorm houden tijdens het bakken. Leuk om te versieren met royal icing.

Gingerbread koekjes

Heerlijk geurende koekjes die perfect hun vorm houden tijdens het bakken. Leuk om te versieren met royal icing.
Direct naar het recept

Een echte kerstactiviteit is voor mij het versieren van een peperkoekhuisje en een enorme berg gingerbread koekjes. Daar kan ik me weken van tevoren al op verheugen. Vorig jaar ben ik helemaal losgegaan en heb voor mijn neefjes en nichtje een peperkoekhuisjes-party georganiseerd. Zelfs mijn vader vond het leuk en heeft een eigen huisje gemaakt.

Michel had zich opgeworpen als constructeur van tuinhekjes. Want ja, bij een huisje hoort een tuintje, in een kersttuintje hoort een sneeuwpopje en daaromheen een tuinhekje. De hekjes maakte hij van zoute stokjes en wat icing. De sneeuwpopjes had ik thuis al gemaakt van marsepein. Aan het eind van de middag hadden we een superleuk kerstdorp.

Koekhuisjes van gingerbread

Dit jaar helaas geen koekhuisjes party maar ik ga wel een hele berg peperkoekjes maken, versieren en verpakken als Christmas-gift. Bij het versieren laat ik me inspireren door afbeeldingen op Google. Zoek maar eens op ‘decorated christmas cookies’ en verwonder je over alle mooie creaties.

Mini gingerbread koekhuisjes - Super schattig, leuk om te maken én heerlijk om te eten. Ik leg uit hoe je ze maakt. Verrassend eenvoudig!

Onderstaand recept voor gingebread koekjes heb ik afgeleid van allerlei Amerikaanse recepten. Het deeg is makkelijk te maken en ruikt al lekker. Als je eenmaal aan het bakken bent ruikt het hele huis naar de specerijen. Heerlijk! Kerstmuziekje erbij en genieten maar…

Tip: Maak gelijk ook een portie royal icing en je bent klaar om de dagen erna volop christmas cookies te decoreren.

Gingerbread koekjes - Heerlijk geurende koekjes die perfect hun vorm houden tijdens het bakken. Leuk om te versieren met royal icing.

Gingerbread koekjes

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 35 stevige koekjes, of meer als je ze dunner maakt

Ingrediënten: 

Gingerbread koekjes:

  • 450 gr bloem
  • 225 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout

Royal icing:

  • 300 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
  • eetlepel meringuepoeder of 1 eiwit
  • ½ eetlepel citroensap
  • ± 35 ml koud water
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor het deeg:

  • Klop de boter en suiker snel tot een zacht mengsel. Het makkelijkst is het om een keukenmachine met deeghaak te gebruiken maar een handmixer gaat natuurlijk ook.
  • Voeg het ei toe en klop tot het ei geheel is opgenomen.
  • Voeg nu bloem, kruiden en zout toe en kneed er een mooi samenhangend deeg van. Bij gebruik van een handmixer zal je een deel van het kneden met de hand moeten doen omdat je mixer anders doorbrandt.
  • Maak van het deeg een plak van een enkele centimeters dik, wikkel in plasticfolie en laat een paar uur rusten in de koelkast.

Voor de royal icing:

  • Met meringuepoeder: Zeef de suiker en meringuepoeder boven een kom om eventuele klontjes te verwijderen. Roer nog even goed door elkaar om de meringuepoeder goed door de suiker te mengen.
    Tip: Heb je een keukenmachine gebruik die met de vlinder of het k-stuk. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan met de handmixer met deeghaken.
    Zet de machine aan op de laagste stand, voeg de citroensap toe en daarna met kleine beetjes tegelijk het water. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer water toevoegt, wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even goed door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar op een koele plek buiten de koelkast.
    Tip: ik leg altijd plasticfolie op de icing zodat er echt geen lucht bij kan komen.
  • Met eiwit: klop het eiwit samen met het citroensap tot het luchtig is en mooie pieken vormt. Wissel de klopper(s) om voor de vlinder, het k-stuk of de deeghaken en voeg alle poedersuiker toe. Klop rustig tot een dikke, witte pasta. Waarschijnlijk is het de icing nog veel te dik en kan je wat extra citroensap toevoegen. Klop de icing nog even flink door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.

Gingerbread koekjes bakken:

  • Pak het deeg uit de koelkast en snijd in 2 stukken. Kneed 1 van de stukken kort door en rol dan uit tot een lap van ± ½ centimeter dik. Steek de koekjes uit en leg op een met teflonfolie beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 12 minuten tot ze licht bruin zijn.
    Tip: afhankelijk van de dikte van de koekjes maak je meer of minder dan 35 stuks.
  • Haal de gingerbread koekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze het beste luchtdicht verpakken, zo blijven ze lekker krokant.
  • Herhaal bovenstaande met het tweede stuk deeg.

Versieren:

  • Als de gingerbread koekjes helemaal zijn afgekoeld kan je ze naar wens versieren met icing. Verdun hiervoor de icing naar behoefte en voeg eventueel een kleurtje toe.
  • Om vlakken met icing te vullen omlijn je het vlak met stevige icing en vult het daarna op met ietsje dunnere icing zodat het mooi glad uitvloeit. Laat het vlak drogen voordat je verder gaat met versieren. Als je klaar bent laat je de koekjes een paar uur drogen.
    Tip: In onderstaande video wordt duidelijk voorgedaan hoe je koekjes versiert.
  • Door het vocht van de icing worden de gingerbread koekjes altijd iets zachter. Om ze weer lekker knapperig te maken leg ik versierde koekjes altijd nog 50 minuten te drogen in een op 50ºC conventioneel voorverwarmde oven. De deur zet ik daarbij op een kleine kier zodat het vocht kan ontsnappen. Haal de koekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze luchtdicht verpakken.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Bij het decoreren van koekjes gebruik ik geen spuitzakken maar stevige boterhamzakjes. Vul een hoek van het zakje met icing, knip een kleiner of groter tipje van het puntje en je hebt geen dure spuitzakken of spuitmondjes nodig. Het is misschien iets minder nauwkeurig werken maar voor mij werkt het prima.
  2. Strooi eens wat kristalsuiker over de opgespoten icing. Geeft een mooi winters effect.
  3. Royal icing en glazuur zijn niet hetzelfde. In mijn artikel over de verschillen en overeenkomsten van royal icing en glazuur lees je er alles over. Uiteraard inclusief recepten, dus zeker even lezen!
  4. Ook leuk om te maken: mini gingerbread koekhuisjes.

Recept video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




8 reacties

  1. Stephanie schreef:

    Hallo, als je toch eiwit wil gebruiken ipv meringuepoeder, is het dan dezelfde hoeveelheid? 1,5 eetlepel merinuepoeder = 1,5 eetlepel eiwit?

    1. Goede vraag! Toevallig heb ik afgelopen week icing gemaakt met eiwit. Ik gebruikte ±275 gr poedersuiker en ruim 1 eetlepel citroensap op 1 eiwit om een hele dikke icing te maken. Om te verdunnen voeg ik graag extra citroensap toe in plaats van water. Geeft een heerlijk frisse smaak aan de icing. Succes!

  2. Maaike van Miert schreef:

    Goeiedag,
    Mijn zusje en ik wouden graag koekjes bakken en kwamen aan deze link. We begonnen er direct aan maar, wat versta je onder: “een paar uur de koelkast in”
    Alvast bedankt en nog een fijne dag!
    Grt 🙂

    1. Hallo Maaike, leuk dat jullie de koekjes aan het maken zijn! Ik laat het deeg altijd een paar uur in de koelkast liggen om op te stijven én de smaak van de kruiden goed in het deeg te laten trekken. Als je daar geen zin in hebt of de tijd ontbreekt kan je ook prima gelijk door gaan met bakken. Let er wel op dat het deeg niet te warm/zacht wordt. Te zacht deeg maakt het uitrollen lastiger. Is het deeg toch te zacht koel het dan even in de koelkast en je kunt weer verder. Succes met bakken…

  3. Goedemiddag, ipv meringuepoeder bestaat er ook gepasteuriseerd eiwit. Verkrijgbaar bij de jumbo 😁 kun je meteen samonellavrije schuimkransjes maken.

    1. Klopt, inmiddels is dat inderdaad steeds beter verkrijgbaar. Volgens mij hebben AH en PLUS het ook. Ik zal het recept er komende dagen op aanpassen. Dank voor de tip.

      1. Nathalie schreef:

        Goedendag! Hoelang zijn de koekjes te bewaren, zowel met en zonder icing? We hebben ze einde van deze middag gebakken en gaan ze morgen met icing decoreren 🙂 Zo zonder icing zijn ze echt al heeeeerlijk! Groetjes Nathalie

        1. Ja lekker zijn ze hè! Gistermiddag heb zelf ook weer een batch koekjes gebakken. Vanavond gaat de icing erop. Bewaren kan echt lang, als je dat lukt tenminste, bij mij zijn ze doorgaans snel op 🤣. Luchtdicht bewaard heb ik ze weleens 3 weken goed gehouden. En de grap is dat ze steeds lekkerder worden. Denk dat de smaak van de kruiden zich steeds beter ontwikkeld. Ook met de icing erop kan je ze prima bewaren. Droog de koekjes na het versieren nog wel even in de oven: max 50º met de deur op een kier om het vocht te laten ontsnappen. Tijdens het drogen van de icing trekt er altijd wat vocht in de koekjes. Door ze te drogen worden ze perfect knapperig en heerlijk van smaak. Succes en eet smakelijk!