Gezouten karamel - Simpel recept voor overheerlijke karamelsaus. Afhankelijk van de dikte kan je de karamel op meerdere manieren gebruiken!

Gezouten karamel

Recept voor simpel te maken karamelsaus. Afhankelijk van de dikte op meerdere manieren te gebruiken!
Direct naar het recept

Karamel is zo ontzettend veelzijdig. Afhankelijk van de dikte gebruik je het als saus of snij je er blokjes van. Maar je kan ook volop variëren met de smaak. Voeg wat smaakmakers toe en je geeft de karamel een persoonlijke touch. Voeg bijvoorbeeld eens vanille toe of zeezout voor gezouten karamel. En voor een bijzondere touch aan gezouten karamel kan je nog een snuf fijn gesneden rozemarijn toevoegen, echt heel lekker.

Karamel maken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe je het doet. De sleutel tot succes is nooit, maar dan ook echt nooit roeren in de smeltende suikermassa. En mijn tip: voeg een beetje water toe zolang je niet ervaren bent in het maken van karamel. Het water zorgt ervoor dat de suiker gelijkmatig wordt verwarmd en oplost. Laat de suikermassa vooral ook op een medium pit warm worden en smelten. Suiker verbrand snel en dan is je karamel echt mislukt. Liever een paar minuten langer bezig en het proces in de hand hebben dan te snel gaan en overnieuw moeten beginnen!

Nog los van het toevoegen van smaakmakers kan je de smaak van de karamel volledig naar eigen hand zetten. Door te spelen met de kleur van de smeltende suiker krijg je een zachte of juist vollere smaak. Des te donkerder de kleur des te voller/gebrander de smaak wordt. Hele donkere karamel vind ik altijd wel iets weg hebben van butterscotch. Afhankelijk van je eigen smaak en het gebruik laat je de karamel dus lichter of maak je ‘m juist donkerder van kleur. Daarnaast bepaal je de smaak met de hoeveelheid slagroom die je toevoegt. Meer slagroom toevoegen geeft niet alleen een lichtere kleur, het zwakt ook de smaak van de suiker af. Kortom, maak dit recept een paar keer, speel met de hoeveelheden en creëer je eigen favoriet!

Gezouten karamel - Simpel recept voor overheerlijke karamelsaus. Afhankelijk van de dikte kan je de karamel op meerdere manieren gebruiken!

Gezouten karamel

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

 • 150 gr kristalsuiker
 • 130-150 ml slagroom
 • 15 gr koude roomboter, in blokjes
 • zeezout
 • 2-3 eetlepels water

Aan de slag:

 • Verwarm de slagroom tot ze flink warm is.
 • Doe de suiker in een hoge pan met dikke bodem, voeg 2-3 eetlepels water toe zodat er een klein bodempje in de pan staat en de suiker overal nat is. Let erop dat er geen suikerkorreltjes aan de rand zitten. Veeg deze eventueel met een natte kwast in de suikermassa terug.
 • Verwarm de pan op een medium stand zodat de suiker langzaam kan oplossen en het water rustig verdampt. Roer absoluut niet in de suikermassa want dan mislukt de karamel gegarandeerd! Laat de gesmolten massa rustig bubbelen en met een paar minuten zie je de kleur van helder transparant naar licht goudkleurig tot uiteindelijk vol bruin veranderen. Weersta de verleiding dit proces te versnellen door de pit hoger te zetten want zodra het kleuren is begonnen verbrandt de suiker snel.
 • Is de kleur van de karamel goed? Voeg dan al roerend met een garde de slagroom toe. Let op: de karamel gaat bruisen en komt flink omhoog. Pas dus goed op je handen want gesmolten suiker is loeiheet en koelt maar heel langzaam af. Wanneer de room goed is opgenomen voeg je de blokjes roomboter toe. Laat al roerende oplossen in de saus.
 • Voeg naar smaak zout toe en afhankelijk van de gewenste dikte laat je de karamel nog rustig even doorkoken. Zowel in de room als in de roomboter zit water dat tijdens het koken verdampt waardoor de massa indikt. Houd er rekening mee dat de karamel tijdens het afkoelen ook nog indikt.
  Tip: Voor dunnere karamel voeg je wat extra slagroom toe.
 • Schenk de gezouten karamelsaus in goed schoongemaakte potjes en sluit af met een deksel. Voor blokjes gezouten karamel stort je de ingedikte massa in een bakblik bekleed met bakpapier. Zodra de massa is afgekoeld snij je de karamel in stukjes.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Om de dikte van de karamel te testen neem je met een lepel wat saus uit de pan, leg in ijswater en je ziet wat de dikte van je saus zal zijn als die is afgekoeld.
 2. (Gezouten) karamelsaus is heerlijk over een bolletje vanille-ijs.
 3. Strooi ook eens wat Fleur de Sel over de karamel. Die knisperende zoutkristallen met het zoete van de karamel is echt onweerstaanbaar lekker.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept