Gezouten karamel
Karamel is zo ontzettend veelzijdig. Afhankelijk van de dikte gebruik je het als saus of snij je er blokjes van. Je kan ook volop variëren met de smaak. Voeg wat smaakmakers toe en je geeft de karamel een persoonlijke touch. Voeg bijvoorbeeld vanille toe of zeezout voor gezouten karamel. Voor een bijzondere touch aan gezouten karamel kan je nog een mespuntje fijn gesneden rozemarijn toevoegen, echt heel lekker.
Karamel maken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe je het doet. De sleutel tot succes is nooit, maar dan ook echt nooit roeren in de smeltende suikermassa. En mijn tip: voeg een beetje water toe zolang je niet ervaren bent in het maken van karamel. Het water zorgt ervoor dat de suiker gelijkmatig wordt verwarmd en oplost.
Laat de suikermassa vooral ook op een medium pit warm worden en smelten. Suiker verbrandt snel en wordt bitter. Je karamel is dan echt mislukt. Liever een paar minuten langer bezig en het proces in de hand hebben dan te snel gaan en overnieuw moeten beginnen!
Nog los van het toevoegen van smaakmakers kan je de smaak van de karamel volledig naar eigen hand zetten. Door te spelen met de kleur van de smeltende suiker krijg je een zachte of juist vollere smaak. Des te donkerder de kleur des te voller/gebrander de smaak wordt. Hele donkere karamel vind ik altijd wel iets weg hebben van butterscotch.
Afhankelijk van je eigen smaak en het gebruik laat je de karamel dus lichter of maak je ‘m juist donkerder van kleur. Daarnaast bepaal je de smaak met de hoeveelheid slagroom die je toevoegt. Meer slagroom toevoegen geeft niet alleen een lichtere kleur, het zwakt ook de smaak van de suiker af. Kortom, maak dit recept een paar keer, speel met de hoeveelheden en creëer je eigen favoriet!
Gezouten karamel
Ingrediënten:
- 150 gr kristalsuiker
- 130-175 ml slagroom
- 15 gr koude roomboter, in blokjes
- mespuntje zout
- 2-3 eetlepels water
Aan de slag:
- Verwarm de slagroom tot ze flink warm is.
- Doe de suiker in een hoge pan met dikke bodem, voeg 2-3 eetlepels water toe zodat er een klein bodempje in de pan staat en de suiker overal nat is. Let erop dat er geen suikerkorreltjes aan de rand zitten. Veeg deze eventueel met een natte kwast in de suikermassa terug.
- Verwarm de pan op een medium stand zodat de suiker langzaam kan oplossen en het water rustig verdampt. Roer absoluut niet in de suikermassa want dan kan de suiker kristalliseren en mislukt de karamelsaus. Laat de gesmolten massa rustig bubbelen en met een paar minuten zie je de kleur van helder transparant naar licht goudkleurig tot uiteindelijk vol bruin veranderen. Weersta de verleiding dit proces te versnellen door de pit hoger te zetten want zodra het kleuren is begonnen verbrandt de suiker snel.
- Is de kleur van de karamel goed? Neem de pan van de pit en schenk al roerend met een garde de slagroom toe. Let op: de karamel gaat bruisen en komt flink omhoog. Pas dus goed op je handen want gesmolten suiker én de damp die daar vanaf komt is loeiheet en koelt maar heel langzaam af. Wanneer de room goed is opgenomen voeg je de blokjes roomboter toe. Laat al roerende oplossen in de saus.Tip: voor blokjes karamel gebruik je 130 gr slagroom, voor saus 180 ml. Voor een extra dunne saus voeg je nog wat meer slagroom toe.
- Voeg naar smaak zout toe en afhankelijk van de gewenste dikte laat je de karamel nog heel even rustig doorkoken. Zowel in de room als in de roomboter zit water dat tijdens het koken verdampt waardoor de massa indikt. Houd er rekening mee dat de karamel tijdens het afkoelen ook nog indikt.Tip: Voor de lekkerste karameld en karamelsaus voeg je altijd wat zout toe. Dat geeft diepte aan de smaak. Voor gezouten karamel gebruik je meer zout.
- Schenk de gezouten karamelsaus in een goed schoongemaakte pot en sluit af met een deksel. Voor blokjes gezouten karamel stort je de ingedikte massa in een bakblik bekleed met bakpapier. Zodra de massa is afgekoeld snij je de karamel in stukjes.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Om de dikte van de karamel te testen neem je met een lepel wat saus uit de pan, leg in ijswater en je ziet wat de dikte van je saus zal zijn als die is afgekoeld.
- (Gezouten) karamelsaus is heerlijk over een bolletje vanille-ijs, over snelle appeltaart en stroopwafeltaart.
- Strooi ook eens wat Fleur de Sel over de karamel. Die knisperende zoutkristallen met het zoete van de karamel is echt onweerstaanbaar lekker.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.