Gezonde wafels van havermout en banaan - Makkelijk te maken, lekker op elk moment van de dag en boordevol goede voedingsstoffen.

Gezonde wafels van havermout en banaan

Makkelijk te maken, lekker op elk moment van de dag en boordevol goede voedingsstoffen.
Direct naar het recept

Genieten van een guilty pleasure zonder je schuldig te voelen over wat je eet? Dat kan met deze gezonde wafels van havermout en banaan. Makkelijk te maken, lekker op elk moment van de dag en boordevol goede voedingsstoffen. Maak deze wafels als ontbijt, lunch of afternoonsnack en geniet van feestelijk snoepen op een verantwoorde manier.

Gezonde wafels met slechts 4 ingrediënten

Havermout, magere yoghurt, eieren en banaan is alles wat je nodig hebt. Stuk voor stuk voedingsmiddelen die passen in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Havermout zit boordevol vezels en is rijk aan magnesium en vitamine B. Yoghurt en eieren leveren eiwitten, banaan zorgt voor de zoete touch én is rijk aan kalium wat goed is voor een evenwichtige bloedruk.

Om de wafels extra lekker te maken voeg ik graag wat koek- of speculaaskruiden toe. De warme smaak en heerlijke geur van de kaneel en specerijen vind ik onweerstaanbaar. Gebakken appeltjes en een lepeltje chia jam erbij maken het voor mij helemaal af. Heb je de smaak eenmaal te pakken dan is het ook een heerlijk toetje na het avondeten. Met een bolletje ijs erbij maak je het extra feestelijk.

Makkelijk te maken wafels

Naast lekker zijn deze gezonde wafels ook nog eens makkelijk te maken. Het beslag is zo gemaakt en hoeft niet te rijzen zoals bij Luikse wafels het geval is. Je kunt direct de wafels bakken. Terwijl de havermout wafels in het wafelijzer bakken verwarm je de appelblokjes in een koekenpannetje en zet je de borden klaar. Voor je het weet geniet je van warme wafels met appel, jam en kokos.

Het beslag maak ik graag in mijn Tefal 5 Second Chopper. De havermout, yoghurt, eieren en koekkruiden doe ik bij elkaar in de kom van het hakmolentje. Stukjes banaan erbij, deksel erop en met het handbediende trekkoord heb ik de ingrediënten in no-time gemengd tot een beslag. De deksel en het multifunctionele mesje was ik gelijk af. Met een juslepel schep ik het beslag zo uit de kom in het wafelijzer.

Duurzame hakmolen

Naast praktisch en handzaam is de Tefal 5 Second Chopper ook duurzaam. De hakmolen is immers stekkerloos. Door de eenvoudige handbediening via het trekkoord kun ‘m echt overal gebruiken. Op de camping en op de boot bijvoorbeeld maar ook op die onhandige plekken in de keuken waar het stopcontact net even te ver weg zit…

De Tefal hakmolen is er in 2 varianten. Een basis model met multifunctioneel mes om groenten, uien, kruiden en noten moeiteloos fijn te hakken. Ook ideaal om beslag of rode pesto in te maken. Naast het basis model is er nog een uitgebreider model beschikbaar. Deze hakmolen heeft naast het multifunctionele mesje ook een pureer hulpstuk, ijscrusher en cream of klopper hulpstuk. Met het pureer hulpstuk maak ik whipped feta en het cream hulpstuk gebruik ik om kleine hoeveelheden slagroom lobbig te kloppen. Bijvoorbeeld voor chocolademousse.

Tot slot nog even een tip: deze wafels -en de gebakken appelblokjes- kan je prima van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Eet ze op een later moment koud of warm even op in de magnetron. Zo zet je ’s ochtends in een handomdraai een voedzaam ontbijt op tafel. Of je hebt een gezonde snack achter de hand als je aan het einde van de middag last krijgt van een snackattack. Ideaal toch?

Gezonde wafels van havermout en banaan - Makkelijk te maken, lekker op elk moment van de dag en boordevol goede voedingsstoffen.

Gezonde wafels met havermout en banaan

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 8 wafels

Ingrediënten: 

  • 100 gr havermout
  • 60 gr magere yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 flinke banaan, goed rijp
  • ruime theelepel koek- of speculaaskruiden
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ghee, of roomboter

Voor de garnering:

  • 2 Elstar, in blokjes
  • chia jam
  • koek- of speculaaskruiden, naar smaak
  • handje geraspte kokos
  • ghee, gesmolten

Keukengerei:

Aan de slag:

  • Maal de havermout in de hakmolen fijn. Voeg dan yoghurt, eieren en koekkruiden toe, snij de banaan er in plakjes bij en mix/hak het geheel tot een beslag.
    Tip: door de havermout is het beslag is iets grover dan pannenkoekenbeslag.
  • Terwijl het wafelijzer opwarmt zet je de appelstukjes samen met wat ghee en aan in een koekenpannetje. Als ze warm en zacht zijn voeg je wat speculaaskruiden toe, bak nog heel even en zet dan de pit zo laag mogelijk. Zo blijven de appelstukjes wel warm maar bakken niet meer verder.
  • Smeer de platen van het wafelijzer licht in met wat ghee en schep er twee lepels beslag in. Sluit het ijzer en bak de wafels goudbruin. Leg op een bord, bak 2 volgende wafels en herhaal tot het beslag op is.
    Tip: veelal open ik tussentijds het wafelijzer 1 of 2 keer. Het vocht kan ontsnappen en ik zie hoe ver de wafels al zijn. Soms keer ik de wafels ook even om. Neem de tijd om ze goudbruin te bakken, dat duurt echt even.
  • Leg de wafels op een schaal of maak voor ieder een eigen bordje. Verdeel de stukjes gebakken appel over de wafels, schep er wat chia jam bij en maak af met geraspte kokos. Extra lekker als je het nog aftopt met wat geschaafde amandel.
    Eet smakelijk!

Tips:

  • De wafels kan je prima tevoren maken en in de koelkast bewaren. Eet ze koud of warm ze even op in de magnetron. Als je de gebakken appelstukjes ook al hebt voorbereid zet je ’s ochtends in een handomdraai een voedzaam ontbijt op tafel.
  • Ook lekker om de kids ’s middags mee te verrassen als ze uit school komen.

Recept video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Tefal, bevat een affiliate link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




Eén reactie

  1. Marianne schreef:

    Hallo Mariëtte, een verrassend recept vond ik, dus het jarenoude wafelijzer maar weer eens tevoorschijn gehaald.
    Volkoren havermout gemalen met yoghurt en de andere ingrediënten, maar als echte kok moest ik natuurlijk ook zelf nog wat toevoegen. Dat werd in dit geval advocaatlikeur en toch maar wat suiker. Op mijn leeftijd hoef ik niet meer zo op gezond te letten(vind ik). De toevoeging haal ik uit eigen jamvoorraad(Japanse wijnbes). Ze zijn heel lekker. Bedankt voor je recept.