Gewürztraminer is uniek en verfijnd. Leer waar deze witte wijn vandaan komt, hoe en waarbij je 'm drinkt. Incl. tip voor een betaalbare Elzasser wijn.

Gewürztraminer: een zinnenprikkelende wijn

Gewürztraminer is een verfijnde en unieke witte wijn. Heerlijk om zo van te genieten maar ook perfect voor de lekkerste wijn spijs combinaties. Ontdek waar deze bijzondere druif is ontstaan, hoe de wijn smaakt, bij welke gerechten je ‘m schenkt en hoe je de wijn het beste serveert. Ook tip ik je een heerlijke en betaalbare Elzasser gewurztraminer.

Waar komt gewürztraminer vandaan?

De oorsprong van gewürztraminer ligt in Noord-Italië. In de regio rondom het Zuid-Tirolse dorp Tramin wordt al eeuwenlang de traminer druif verbouwd. Op enig moment is er een mutatie van de traminer-druif ontstaan die gewürztraminer ofwel kruidige traminer is genoemd.

Met de tijd heeft de gewürztraminer-druif zich ontwikkeld tot een eigen ras met uniek smaakprofiel. De druif wordt inmiddels over de hele wereld verbouwd en gewürztraminer is uitgegroeid tot een geliefde wijn.

Gewürztraminer is uniek en verfijnd. Leer waar deze witte wijn vandaan komt, hoe en waarbij je 'm drinkt. Incl. tip voor een betaalbare Elzasser wijn.
Foto: Pixabay

Elzasser gewurztraminer

Een veel geprezen en geliefde gewurztraminer komt uit de Elzas. De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en staat bekend om de goede witte wijnen die daar verbouwd worden. Door de beschutting van de Vogezen en de gevarieerde bodem heeft de Elzas ideale omstandigheden voor wijnbouw.

Leuk weetje, en misschien is het je ook al opgevallen. In de Elzas schrijft men gewurtztraminer zonder umlaut op de u. Zie je gewurztraminer ook de kaart staan dan suggereert dat dus een Elzasser wijn. Vraag het voor de zekerheid wel altijd even na als het er niet bij staat.

Hoe smaakt gewürztraminer?

De smaak van gewürztraminer is vol en heeft een lange afdronk. Naast steen- en citrusfruit proef je vaak ook hinten van honing. De wijn staat bekend om zijn duidelijke aroma’s en lage zuurgraad. Tijdens het inschenken komen de rijke aroma’s je al tegemoet. Je wordt gewoon uitgenodigd om de wijn snel te proeven. De kleur is goudgeel en veelal wat donkerder dan de meeste witte wijnen. De wijnen kunnen zowel droog als flink zoet zijn.

Kaas
Foto: Pixabay

Waar drink je gewürtztraminer bij?

Gewürztraminer is veelzijdig en past daardoor bij veel gerechten. Om je enkele voorbeelden van fijne foodpairings te geven:

 • Pittige gerechten
  Gewürztraminer verzacht de pittige en hete smaken van pepers. Heerlijk bij curries en pittig gekruide gerechten. Wij drinken de wijn ook graag bij een buddha bowl met pittige tempeh en flink wat hete crispy chili olie erover.
 • Kaas
  De wijn is heerlijk bij een kaasplankje en helemaal met zachte, romige kazen zoals Brie, Camembert of Époisses. Elzasser gewurztraminer combineert ook heel fijn met Munster (precies, dat kaasje komt ook uit de Elzas) en pittige blauwaderkazen als Roquefort. Een klein kaasplankje met 1 soort kaas en een fijn glas gekoelde wijn erbij, meer heb je niet nodig om op en top te genieten!
 • Traditionele Elzasser gerechten
  Elzasser gewurztraminer is de perfecte begeleider van bijvoorbeeld flammkuchen. Net als bij de kaas: serveer een paar puntjes flammkuchen, glas wijn erbij en je hebt een momentje quality time te pakken.
 • Desserts
  Bij niet al te zoete nagerechten is een koel glas gewürztraminer hemels. Bijvoorbeeld appelcrumble en chocolade desserts met fruit maar ook citroendesserts doen het goed.

3 serveertips voor Gewürztraminer

Om maximaal te genieten van de smaak en aroma’s heb ik 3 serveertips voor je.

 • Temperatuur
  Serveer de wijn altijd gekoeld. 8-10ºC is een ideale temperatuur. Dus nooit rechtstreeks uit de koelkast, dat is echt te koud. Laat ‘m iets opwarmen en je merkt dat de aroma’s vrijkomen. Nou ja vrijkomen, ze stuiven echt uit je glas. Heerlijk!
 • Glas
  Gebruik het liefst een Bourgogne-glas. De bolle vorm is ideaal om de aroma’s vast te houden. Vergeet dus vooral niet om steeds ook even aan de wijn te ruiken. De aroma’s geven zoveel meer beleving dan wanneer je alleen maar snel een even een slokje neemt.
 • Ademen
  Trek de fles kort voor het serveren open en laat even staan. Zo krijgen de aroma’s de tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Decanteren is niet nodig.

Tip voor een betaalbare Elzasser gewurztraminer

Tot slot tip ik je een heerlijke en betaalbare wijn. De halfzoete gewurztraminer van Alphonse Kuentz is om door een ringetje te halen. Het bijzondere van deze wijn is dat wijnhuis Alphonse Kuentz de druiven bewust later oogst dan gemiddeld. Het resultaat is een volle en krachtige wijn. Harold Hamersma waardeerde de wijn met maar liefst een 8.5. Bij aankoop is de wijn op dronk maar je kan ‘m met gemak ook nog een jaar of twee laten liggen.

Heb je de smaak te pakken, kijk dan ook even naar de andere wijnen die Domaine Alsace in het assortiment heeft. Domaine Alsace importeert ambachtelijke wijnen van kleinschalige en onafhankelijke wijnboeren in de Elzas. Heb je vragen of advies nodig? Vraag het ze, ze helpen je graag en kunnen je alles vertellen over de wijnen en wijnhuizen waar ze mee samenwerken. Sinds 2019 is Domaine Alsace lid van het oudste wijngilde van Frankrijk: Confrérie Saint Etienne d’Alsace.

Gewürztraminer, een verfijnde en zinnenprikkelende wijn die je geproefd moet hebben. Door de krachtige aroma’s en smaken zou het maar zo een nieuwe favoriet van je kunnen worden.

Dit artikel bevat ontvangen producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *