Gevulde speculaaskoeken - Gevulde koeken maar dan met speculaaskruiden door het deeg. Extra lekker met zelfgemaakt amandelspijs.

Gevulde speculaaskoeken

Gevulde koeken maar dan met speculaaskruiden door het deeg. Extra lekker met zelfgemaakt amandelspijs.
Direct naar het recept

Gevulde speculaaskoeken zijn eigenlijk niets anders dan gevulde koeken met speculaaskruiden door het deeg. Super lekker en mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens Sinterklaas. Ik combineerde de koeken met andere sint lekkernijen en maakt er een plank vol lekkernijen mee. Een soort sweet table in borrelplank stijl.

Sweet table in borrelplank stijl

Een schaal koekjes bij de koffie of thee is altijd fijn. Maar zeker tijdens de Sinterklaasperiode mag het van mij net iets feestelijker. Ik pak dan graag een borrelplank en vul die met verschillende sint lekkernijen. Denk aan Van Delft strooigoed, fondant kikkers en muizen, stukjes marsepeinstaaf in chocolade en marsepeinen aardappeltjes. Mijn favoriete thee bij zo’n zoete plank is kaneel thee. Kaneel heeft niet alleen een warme smaak, het past ook helemaal bij de speculaaskruiden in het strooigoed en de gevulde speculaaskoeken.

Om de mangohouten plank mooi aan te kleden gebruikte ik groene Yara gebaksbordjes, beige kommetjes met een mooi relief, grijze Toscane mokken, kurkenonderzetters en een bamboe onderbord. Het onderbord legde ik op een omgekeerde kommetje et voilà, mijn sweet table was een etagère rijker. Blue print en Lica schoteltjes maakten het af. Wist je dat Xenos ook Sinterklaas snoepgoed verkoopt? Je shopt het samen met je servies en snuisterijen (online) bij Xenos. Handig toch!

Gevulde speculaaskoeken - Gevulde koeken maar dan met speculaaskruiden door het deeg. Extra lekker met zelfgemaakt amandelspijs.

Wil je echt uitpakken maak er dan nog roomborstplaat, speculaas spritsen en amandelstaaf bij. Ook heel feestelijke en lekker is gevulde speculaastaart met een twist van marasquin en kruimellaag bovenop. Zeker weten dat het iedereen geniet en een gezellige tijd heeft.

Duurzaam servies

Vind jij het ook zo lastig om duurzame keuzes te maken bij het kopen van servies en keukenaccessoires? Xenos heeft daar sinds kort een oplossing voor. Bij steeds meer producten in het assortiment staat de duurzaamheidsscore vermeld. Op een schaal van 1 tot 5 worden de artikelen langs de duurzaamheidslat gelegd. Hoe meer groene blaadjes hoe duurzamer het betreffende artikel. Klik je op de score dan klapt een context menu open met extra informatie over het product. Deze duurzaamheidsscore is nog maar het begin, Xenos heeft ambitie…

Duurzaamheidsscore Xenos

De natuur positieve ambitie van Xenos

Xenos is in 2021 begonnen aan een -zoals ze dat zelf noemen- natuur positieve reis. De eerste stap is de duurzaamheid van Xenos en haar assortiment inzichtelijk maken. De duurzaamheidsscore is daar een tastbaar resultaat van. Het ultieme doel is om in 2025 als de meest natuur positieve retailer van Nederland te worden ervaren.

Door transparant te zijn over de impact van de artikelen op mens, milieu en maatschappij kunnen klanten bewust en verantwoord shoppen bij Xenos. Maar vergis je niet, de duurzaamheidsscore is er niet alleen voor de klanten. De duurzaamheidsscore is ook een leidraad voor Xenos zelf. Met deze gegevens kunnen ze het assortiment steeds verder verduurzamen. Of dat invloed heeft op de prijs? Gelukkig niet, een betaalbare prijs blijft het uitgangspunt.

Meer weten over de duurzame ambities van Xenos of de Nature Impact Rating die Xenos gebruikt? Check de duurzaamheidspagina of duurzaamheids FAQ op de website van Xenos.

Gevulde speculaaskoeken - Gevulde koeken maar dan met speculaaskruiden door het deeg. Extra lekker met zelfgemaakt amandelspijs.

Gevulde speculaaskoeken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 10 -12 koeken

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

 • 240 gr bloem
 • 140 gr roomboter, koud
 • 110 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1-1½ eetlepel speculaaskruiden, naar smaak
 • 1 ei, losgeklopt
 • snuf zout

Voor de amandelvulling:

Voor de garnering:

 • 8 (halve) amandelen of amandelschaafsel
 • restant ei van het deeg

Extra benodigdheden:

 • 1 uitsteker ø9 cm

Aan de slag:

 • Voeg de bloem, suiker, speculaaskruiden en het zout bij elkaar in een kom. Schep om, snij de koude boter (met 2 messen) in kleine stukjes of verkruimel tussen je vingertoppen. Voeg 1 eetlepel losgeklopt ei toe en kneed snel met een koele hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog een klein beetje water toe. Verpak in plasticfolie en laat tenminste 1 uur in de koelkast rusten.
  Tip: heb je de tijd maak het deeg dan 1-2 dagen tevoren. Zo geef je de smaken de gelegenheid zich optimaal te ontwikkelen.
  Tip: voor een krokantere koek vervang je het ei door water.
 • Haal het deeg vast uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. Slap ondertussen de amandelspijs af met het ei. De amandelspijs is nu een smeuïge massa die spuitbaar is maar nog wel stevig genoeg om niet uit te zakken.
 • Kneed het deeg kort door om het soepel te maken. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot ±3mm dikte. Steek 20 of meer cirkels uit, verdeel/spuit de afgeslapte amandelspijs over de helft van de cirkels maar laat steeds een rand van ruim 1 cm vrij. Bestrijk de randen met wat water en leg de overgebleven deegplakjes over de amandelvulling. Druk de randen goed aan zodat ze wat platter en groter worden en steek nogmaals met de uitsteker uit.
  Tip: ik gebruikte 2 stekers. Voor de deeglapjes gebruikte ik een ronde steker. De laatste keer een geribbelde om de koeken een mooi randje te geven.
 • Leg de koeken op een bakplaat, bestrijk met losgeklopt ei en leg op elke koek een amandel. Druk voorzichtig aan en bestrijk nog eens lichtjes met losgeklopt ei. Bak de koeken ± 15 minuten in een op 200ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven.
 • Laat de speculaaskoeken afkoelen op een taartrooster. Serveer bij de koffie of thee.
  Eet smakelijk!

Tips:

Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen:
* marsepein
* marsepeinen aardappeltjes
* amandelstaaf
* speculaasspritsen
* speculaastaart

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept