Gevulde pijlinktvis op Italiaanse wijze
In januari maakte ik tijdens een perslunch van Het Nederlands Visbureau voor het eerst kennis met pijlinktvis. Ik dacht altijd dat het een vrij smakeloos stukje vis was en dat vooral het sausje bij de alom bekende inktvisringen de smaakmaker was. Pijlinktvis blijkt dus echt een heel eigen smaak te hebben. Superlekker en het leent zich voor veel meer bereidingen dan paneren en frituren. Ik maakte er op Italiaanse wijze gevulde pijlinktvis mee.
Maar goed eerst nog even wat meer over de pijlinktvis. Pijlinktvis was altijd een Mediterraan product en stond bekend als calamaris. Tegenwoordig wordt het volop gevangen in de Noordzee. Waarschijnlijk dankzij de opwarming van de aarde is sinds 2014 de populatie in de Noordzee flink gegroeid. Door de gehanteerde vangstmethode, flyshoot, de lokale visgronden en de gezonde populatie is pijlinktvis een duurzaam product. Direct nadat de vis aan boord komt wordt het in het ruim gesorteerd en gekoeld naar 0 graden. Door de zorgvuldig uitgezochte visgronden is er bijna geen bijvangst en alles wat wordt gevangen gaat mee. Er wordt niks weggegooid en er is geen verspilling.
Om te beoordelen of de pijlinktvis die je in de winkel ziet liggen vers is kijk je naar de ogen en de huidskleur. De ogen moeten helder zijn en de huid mooi blank. Naarmate de vis ouder wordt zullen de ogen troebeler en dof worden en de huid kleurt langzaam roze. Het schoonmaken is niet moeilijk maar vraagt wel enige handigheid. Om te beginnen trek je de kop, tentakels en ingewanden er met een voorzichtig draaiende beweging uit, vervolgens verwijder je het doorzichtige schildje en tot slot verwijder je de huid en vleugels. Spoel de tube (het schoongemaakte lijf) onder koud stromend water schoon en klaar ben je. Naar keuze kan je de tentakels van de kop lossnijden en gebruiken. De kop en ingewanden gooi je weg.
Superverse pijlinktvis kan je zelfs rauw eten. Ik heb het tijdens de perslunch geproefd en is echt heerlijk. Maar let op: doe dit alleen als je echt zeker weet dat je heel verse vis hebt. Heb je mooie pijlinktvis gekocht en kom je er niet aan toe het gelijk te bereiden, vries het dan gewoon in. Dat gaat prima. Sterker nog, door het invriezen wordt een bepaald eiwit afgebroken waardoor de vis malser en zachter wordt.
Zo ging het bij mij ook. Thuisgekomen van de lunch besloot ik om pas de volgende week met de gekregen inktvis aan de gang te gaan. En toen werd onze Zara ziek en kwam ik er wekenlang niet aan toe. Afgelopen week heb ik de inktvis eindelijk uit de vriezer gehaald en inderdaad, super mals en heerlijk van smaak.
Gevulde pijlinktvis op Italiaanse wijze
Ingrediënten:
- 1 pijlinktvis
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 groene olijven
- 3 zongedroogde tomaatjes
- ¾ eetlepel pijnboompitjes
- ¾ eetlepel paneermeel
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 blik gepelde tomaten
- ½ ei, losgeklopt
- olijfolie
Extra benodigdheden:
- 1 à 2 cocktailprikkers
Aan de slag:
- Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, halveer de olijven en snij in reepjes.
Voor de saus:
- Snipper de ui en fruit de helft in een beetje olijfolie tot ze glazig zien. Knijp dan een de helft van het teentje knoflook erbij, vis de helft van de tomaten uit het blik en voeg bij het uienmengsel. Pers de helft van de knoflook erbij en voeg ⅓ van de zongedroogde tomaatjes toe. Laat zachtjes pruttelen zodat de saus indikt. Het restant van de tomaten en het tomatenvocht gebruiken we verder niet.
Voor de vulling:
- Fruit de overgebleven ui in een koekenpannetje met wat olijfolie, knijp de rest van de knoflook erbij en voeg het restant van de zongedroogde tomaatje toe. Fruit tot het lekker begint te ruiken en de ui glazig is. Voeg de olijven, het paneermeel en de pijnboom[pitjes toe en warm nog heel even door. Neem de pan van de pit en laat afkoelen.
- Maak de pijlinktvis schoon en spoel de tube goed onder koud stromend water. Dep met keukenpapier droog.
- Schep de Parmezaanse kaas, de peterselie en het losgeklopte ei door de vulling en vul de tube ermee. Maak de tube dicht met de cocktailprikkers. Giet de ingedikte tomatensaus over de bodem van een ovenschaaltje en leg de gevulde pijlinktvis erop. Verdeel wat saus over de inktvis en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet de temperatuur terug naar 180ºC en bak de inktvis in 20 minuten gaar.
- Neem de gevulde inktvis uit de schaal, snij in plakken, leg terug in de saus en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
- Door de zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmezaanse kaas vind ik de saus en vulling hartig genoeg maar je kan natuurlijk altijd wat zout toevoegen als je dat lekkerder vind.
- Erg lekker met in de oven gebakken aardappels. Snij hiervoor een paar aardappels in wedges, leg in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. Na 10 minuten draai je de temperatuur iets terug en plaats je de pijlinktvis erbij.
- Voeg ook eens (stukjes) garnaal aan de vulling toe, erg lekker!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een gekregen product (pijlinktvis).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Super lekker, opgevuld met gehakt.
Inktvis gevuld met gehakt, dat klinkt goed. Fijne Surf & Turf variatie, dank voor de tip.
Oeps……., vergeten een foto van te maken.
Het zag er zo heerlijk uit dat dat we niet konden wachten om het aan te vallen.
Het was in ieder geval goed gelukt en het is zeker voor herhaling vatbaar.
Bedankt voor dit recept, groetjes,
Opa Jack.
Ah jammer dat je geen foto hebt, was leuk geweest! Sowieso super om te horen dat het heeft gesmaakt.
Ik ga vandaag proberen het recept van gevulde pijlinktvis op Italiaanse wijze te maken.
Duim voor me.
Als het lukt stuur ik een foto naar jullie.
Groetjes, opa Jack.