Gevuld plat brood - Gek op de Arabische keuken? Maak dan vooral eens dit lekkere plat brood gevuld met gehakt en op smaak gebracht met ras el hanout.

Gevuld plat brood

Direct naar het recept Bewaren
Gek op de Arabische keuken? Maak dan vooral eens dit lekkere plat brood gevuld met gehakt en op smaak gebracht met ras el hanout.

Het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat ik mijn recept voor plat brood met je deelde. Hoogste tijd dus voor een variant van dit lekkere brood. Neem wat gehakt, breng op smaak, vul er het deeg mee en voilà je hebt gevuld plat brood. In Egypte en andere Arabische landen staat het vaak op tafel. Met dit recept serveer jij dit lekkere brood voortaan ook.

Sinds ik mijn recept voor plat brood publiceerde heb ik regelmatig de vraag gekregen hoe je dit gebruikt. Het antwoord is heel simpel: eet het zoals je elke ander brood ook zou eten. Bijvoorbeeld als bijgerecht bij een maaltijdsalade, Indiase curry, chachouka of soep maar ook bij de borrel met wat lekkere smeersels is het erg lekker. En gevuld plat brood eet je eigenlijk niet anders. Ik maak het ’t liefst vlak voordat ik het opdien zodat het nog lekker warm en vers is.

Gevuld plat brood - Gek op de Arabische keuken? Maak dan vooral eens dit lekkere plat brood gevuld met gehakt en op smaak gebracht met ras el hanout.

Gevuld plat brood

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 4 broodjes

Ingrediënten: 

  • 200 gr patentbloem, + extra om het werkblad mee te bestuiven
  • 120-130 ml volle yoghurt
  • 250 gr mager rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook, schoongemaakt
  • ras el hanout, naar smaak
  • olijfolie, extra om te besmeren
  • zout

Aan de slag:

  • Kneed van de patentbloem, yoghurt en een snufje zout een soepel deeg. Dek het af met plasticfolie en laat 15-30 minuten rusten.
  • Fruit de ui in een klein beetje olijfolie tot ze zacht en glazig is. Schep uit de pan.
  • Bak het gehakt rul in de pan waarin je zojuist de uien hebt gefruit, giet eventueel vrijgekomen vet af en voeg de uien weer toe. Knijp de knoflook erbij en warm het mengsel nog even door zodat alles goed gaar is.
  • Kruid het gehakt naar smaak met ras el hanout en zout en warm nog even door om de smaken goed te laten mengen.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Bestuif je werkblad en 2 deegstukjes royaal met bloem en rol uit tot dunne pannenkoekjes. Schep wat gehakt op één pannenkoekje, maak de rand ietsje vochtig met wat water en leg het tweede pannenkoekje erop. Druk de lucht eruit en knijp de randen goed samen. Werk de randjes netjes af en leg op een met bloem bestoven, schone theedoek. Herhaal met de overige stukjes deeg. Let erop dat de broodjes niet op elkaar liggen maar dat er steeds een stukje theedoek tussen ligt.
  • Verwarm een koekenpan, bestrijk één zijde van een broodje heel licht met wat neutrale olie en leg met de geoliede kant in de pan. Bestrijk gelijk de ander zijde dun met olie en keer het broodje na ongeveer een minuut. Bak nu rustig af en keer regelmatig. Om ook de randen mooi te laten kleuren druk ik deze met een spatel regelmatig even plat. Herhaal met de overige drie broodjes.
  • Leg het gevuld plat brood op een bord, schaal of plank en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Strooi als extraatje ook eens wat kaas over het gehakt.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




5 reacties

  1. Hellen schreef:

    Zouden ze ook in de oven gebakken kunnen worden in plaats van in de pan?

    1. Goede vraag! Eerlijk gezegd nooit over nagedacht maar het lijkt me dat het prima kan. Ik zou het gewoon proberen. Leg de broodjes bij voorkeur op een voorverwarmde bakplaat zodat ze gelijk contactwarmte van de plaat hebben. Succes!

      1. Hellen schreef:

        Ah top, ik maak ze namelijk in grotere hoeveelheden en dat leek me veel handiger. Ik maak deze en ook met kipgehakt. Erg lekker recept!!

    1. Hallo Ans, het gehakt gaat voor het bakken tussen 2 plakjes deeg. De randen druk je aan zodat je gevuld deeg hebt, dat bak je vervolgens in de koekenpan. Hopelijk is het zo voldoende duidelijk? Succes met bakken.