Geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook - Eenvoudig gerecht met intense smaak. Zo zet je maar wat graag worteltjes op tafel!

Geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook

Eenvoudig gerecht met intense smaak. Zo zet je maar wat graag worteltjes op tafel!
Direct naar het recept

Je hebt vast wel een potje honing in de kast staan. En waarschijnlijk gebruik je het net als ik gedachteloos. Maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe bijzonder honing eigenlijk is? Imker Amy Newsome schreef er een prachtig kookboek over. Naast de heerlijke recepten neemt je ze mee in de wereld van honing en bijen. Mijn favoriete recept uit het boek is geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook. Super makkelijk te maken met een intense smaak die je echt omverblaast. Zo heb je worteltjes nog nooit gegeten!

Het recept deel ik vandaag met je. En natuurlijk vertel ik gelijk meer over dit prachtige koffietafelboek. Want echt, naast een kookboek vol prachtige recepten is Honing een boek dat gelezen mag worden. Het ambacht van de imker, het leven van een bijenvolk en de verschillende soorten honing, alles wordt duidelijk uitgelegd.

Honing - Amy Newsome

Honing – Amy Newsome

Het recept gedeelte opent met het fermenteren van ingrediënten in honing. Zowel de honing als de ingrediënten winnen aan smaak en kunnen los van elkaar worden gebruikt. Ik had daar nog nooit over gehoord maar wow, wat klinkt dat bijzonder. Met knoflook gefermenteerde honing gebruikt Amy bijvoorbeeld in een miso-zuurdesembrood. Lijkt me zo bijzonder en wil ik graag maken.

Zoals gezegd is Honing zoveel meer dan een kookboek vol recepten met honing. De eerste 60 pagina’s vertellen over het ambacht van de imker en het bijzondere leven van de honingbij. Amy Newsome is zelf een gepassioneerde, kleinschalige imker. Je voelt in alles haar liefde voor bijen en honing. Ze vertelt hoe honing wordt gemaakt, laat je het leven in de bijenkast gedurende het jaar beleven, legt uit hoe hoe de smaak van honing wordt beïnvloed door verschillende soorten bloemen en de omgeving én hoe kun je zelf, in je eigen tuin, kunt bijdragen aan het voortbestaan van bijen.

Honing - Amy Newsome

Honing is een prachtig geschreven ode aan pure en ambachtelijke honing en de bijen die al het werk daarvoor verzetten. Na het lezen kijk je geheid met andere ogen en vol respect naar een potje honing. En last out not least: de heerlijke recepten doen je watertanden. Bestel Honing via onderstaande link zodat je het boek morgen al in huis hebt…

Zo help je bijen overleven

Bijenpopulaties staan zwaar onder druk. Zonder (wilde) bijen overleven onze ecosystemen niet. Wij mensen hebben daar een belangrijk aandeel in. Maak je tuin groener door er een paar tegels uit te wippen, zaai (wilde) bloemen en laat wat fruit en groente groeien. Laat je tuin ook een klein beetje verwilderen. Scheelt jou een hoop werk om het spik en span te houden en voorziet bijen van water en beschutting. Win-win dus.

Honing - Amy Newsome

Commerciële honing versus ambachtelijke honing

Honing is een natuurproduct waar veel geld aan valt te verdienen. Industriële of commerciële honing kent daardoor helaas veel problemen. Zo is uitbuiting van bijen een serieus probleem. Bijen moeten te hard werken, het suikerwater waarmee ze de wintermaanden overleven is niet van dezelfde kwaliteit als de honing waar ze in de natuur op zouden overleven. Ook het beheer van de bijenvolken laat geregeld te wensen over. Veel bijenkasten bij elkaar is een bedreiging voor de wilde bij die al met uitsterven wordt bedreigd.

Kortom, geniet van honing maar ben je ook bewust van de keerzijde. Koop honing het liefst van kleinschalige imkers die bijenvolken met zorg beheren en onderhouden. Deze honing is niet alleen puurder en lekkerder, je draagt ook bij aan het verantwoord in stand houden van de honingbij.

Honing - Amy Newsome

Geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook

Tijdens het doorbladeren van de recepten viel mijn oog gelijk op de geroosterde wortels. De intense smaken van gember, chilivlokken en knoflook gecombineerd met honing en wortel. Ik kon het al bijna proeven. In het echt bleek de smaaksensatie nog intenser dan ik had gedacht. En dan ook nog eens zo simpel en snel te maken. Het recept wijst zich vanzelf, ga dus vooral snel aan de slag en geniet met volle teugen.

Ingrediënten geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook

De verse bieslook, de zwarte spikkels van het nigellazaad en de rode chilivlokken van Van Beekum Specerijen geven de wortels niet alleen een prachtige look. Samen met de honing, knoflook en gember geeft het een smaak explosie waar je u tegen zegt. Het bewijst maar weer eens de kracht van pure smaken. Chilivlokken en nigellazaad bestel je eenvoudig online bij Van Beekum Specerijen.

Het recept is van zichzelf al super simpel. Ik maakte het mezelf nog makkelijker en gebruikte gember- en knoflookpasta van Faia Food. Verse knoflook- en gemberpasta gemaakt van buitenbeentjes. Geen gedoe met schoonmaken van knoflookteentje en gemberwortel maar direct naar smaak doseren.

In het boek wordt met knoflook gefermenteerde honing gebruikt. Lijkt me heerlijk maar had ik niet en duurde te lang om te maken. Als alternatief gebruikte ik Italiaanse Mielbio kastanje honing. Deze honing is biologisch en wordt onverwarmd en op kamertemperatuur verwerkt. De honing behoudt daardoor zijn pure smaak. Mielbio is ook heerlijk op warme camembert met noten.

Geroosterde wortel met gember, chilivlokken en bieslook - Eenvoudig gerecht met intense smaak. Zo zet je maar wat graag worteltjes op tafel!

Geroosterde wortel met gember, knoflook en honing

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 200 gr bospeen
 • 50 gr roomboter
 • 1 eetlepel gemberpasta
 • ¾ eetlepel knoflookpasta
 • ¼ theelepel Fleur de Sel
 • theelepel nigellazaad (zwarte komijn)
 • 1 theelepel honing
 • ¼ theelepel chilivlokken, optioneel

Voor de garnering:

 • nigellazaad (zwarte komijn)
 • verse bieslook

Aan de slag:

 • Leg de wortels in een ovenschaal, verdeel de boter erover en bestrooi met zout. Plaats 25 minuten in een op 160ºC met hete lucht voorverwarmde oven. Schep tussentijds een keer om.
 • Neem de ovenschaal uit de oven en roer de knoflook- en gemberpasta, nigellazaad, honing en chilivlokken door de wortels. Verlaag de temperatuur van de oven naar 120ºC en plaats de ovenschaal 10 minuten terug in de oven.
  Tip: In het boek wordt met knoflook gefermenteerde honing gebruikt. Ik heb dat niet en gebruikte kant en klare knoflookpasta, was ook heerlijk. Het recept om honing te fermenteren met knoflook staat in het boek. Klinkt super en zeker de moeite waard om eens te proberen!
 • Bestrooi tot slot de geroosterde wortels met nigellazaad en bieslook en serveer.
  Eet smakelijk!

Tips:

Knoflook- en gemberpasta kan je kant en klaar kopen maar zelf maken kan ook. Pers enkele teentjes knoflook en wrijf tot een gladde pasta of moes. Voor gemberpasta gebruik je geraspte verse gember dat je daarna nog extra fijn wrijft. Eventueel gebruik je een hakmolentje. Om de knoflook- en gemberpasta soepeler te maken voeg je een drupje water toe. Voor extra smaakvoeg je wat zout toe.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat ontvangen producten, een affiliate link en een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept