Header Overetengesproken.nl
Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

 |  Geen reacties
4 Shares

Inmiddels alweer bijna een jaar geleden plaatste ik het recept voor Amerikaanse tomatensoep. Wat mij betreft dus wel weer eens tijd voor een nieuwe tomatensoep. Daarom vandaag een geroosterde tomatensoep met basilicumolie.

Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd. De Italianen lossen het op een andere manier op: ze verwerken wat wortel in de soep. Maar je kan ook op het laatst wat balsamicoazijn toe te voegen. Deze tip van een Engelse chef-kok, ik heb helaas geen idee meer wie het was, heb ik eens ergens gelezen en geprobeerd. Mij bevalt het erg goed.

Naast voorgaande tips is het verstandig om vooral vlezige tomaten gebruiken als je soep of saus maakt. Vlezige tomaten bevatten minder vocht en hebben daardoor meer smaak. Een goede tomaat voor de tomatensoep van vandaag is de pruim- of Romatomaat. Deze tomaat is niet alleen droger en vleziger dan de trostomaat maar ook beduidend zoeter van smaak. Door tijdens het roosteren al balsimocoazijn te gebruiken krijg je een heerlijke tomatensoep. Liefhebbers van zoete tomatensoep doen er verstandig aan nog een stukje wortel mee te roosteren.

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie - Door de tomaten eerst te roosteren in de oven krijgt de tomatensoep een extra intense smaak.

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

Door de tomaten eerst te roosteren in de oven krijgt de tomatensoep een extra intense smaak.

Ingrediënten

  • 1,4 kg (over)rijpe pruim- of Romatomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 ml bouillon
  • zout en peper
  • olijfolie
  • fijngehakte peterselie
  • basilicumolie

Aan de slag

  1. Was de tomaten, pel de ui en snij alles in stukken. Pel de teen knoflook en snij doormidden.
  2. Leg de tomaten, ui en knoflook op een met olie ingesmeerde bakplaat of ruime braadslede en verdeel er de balsamicoazijn over. Bestrooi met zout en peper, hussel even door elkaar, leg er enkele takjes tijm tussen en rooster gedurende 45 minuten in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Schep tijdens het roosteren af en toe om. Let op: er kan behoorlijk wat vocht vrijkomen dus schep voorzichtig om spatten te voorkomen!
  3. Als de tomaten klaar zijn verwijder je de takjes tijm, doe alles over in een soeppan en schenk er de bouillon bij. Kook een paar minuten door en pureer dan met een staafmixer of blender. Proef de soep en breng op smaak met wat zout, peper of eventueel een stukje bouillonblokje. Voor extra smaak kan je ook nog een klein scheutje balsamicoazijn toevoegen.
  4. Schep de tomatensoep in kommen en schep of drizzle er wat basilicumolie op. Garneer eventueel met een blaadje basilicum.

    Eet smakelijk!

Tips

Basilicumolie maak je heel makkelijk zelf: doe wat verse basilicum in een hakmolentje en voeg olijfolie toe. Maal tot je een dikke groene olie hebt en breng op smaak met zout en peper. Gebruik direct of bewaar in een potje of flesje.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie