Header Overetengesproken.nl
Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

 |  Geen reacties
14 Shares

Inmiddels alweer bijna een jaar geleden plaatste ik het recept voor Amerikaanse tomatensoep. Wat mij betreft dus wel weer eens tijd voor een nieuwe tomatensoep. Daarom vandaag een geroosterde tomatensoep met basilicumolie.

Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd. De Italianen lossen het op een andere manier op: ze verwerken wat wortel in de soep en laten de soep vooral heel lang zachtjes koken. Tomaten hebben namelijk de tijd nodig om hun suikers vrij te geven. Maar geef je ze de tijd, dan krijg je er ook een heerlijke soep op saus voor terug. Ook kan je op het laatst wat balsamicoazijn toe te voegen. Deze tip heb ik van een Engelse chef-kok, ik heb helaas geen idee meer wie het was. Heb het ooit ergens gelezen en geprobeerd. Mij bevalt het erg goed.

Naast voorgaande tips is het verstandig om vooral vlezige tomaten gebruiken als je soep of saus maakt. Vlezige tomaten bevatten minder vocht en hebben daardoor meer smaak. Een goede tomaat voor de tomatensoep van vandaag is de pruim- of Romatomaat. Deze tomaat is niet alleen droger en vleziger dan de trostomaat maar ook beduidend zoeter van smaak. Door tijdens het roosteren al balsimocoazijn te gebruiken krijg je een heerlijke tomatensoep. En als je dan toch bezig bent, rooster dat stukje wortel dan ook gelijk even mee.

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie - Door de tomaten eerst te roosteren in de oven krijgt de tomatensoep een extra intense smaak.

Geroosterde tomatensoep met basilicumolie

Door de tomaten eerst te roosteren in de oven krijgt de tomatensoep een extra intense smaak.
Hoeveelheid 1 pan soep

Ingrediënten

  • 1,4 kg (over)rijpe pruim- of Romatomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 ml bouillon
  • zout en peper
  • olijfolie
  • fijngehakte peterselie
  • basilicumolie

Aan de slag

  1. Was de tomaten, pel de ui en snij alles in stukken. Pel de teen knoflook en snij doormidden.
  2. Rooster de tomaten in twee delen. Leg de eerste helft tomaten, ui en knoflook op een bakplaat of ruime braadslede en drizzel wat olie en de balsamicoazijn over. Bestrooi met zout en peper, hussel even door elkaar, leg er enkele takjes tijm tussen en rooster gedurende 30-35 minuten in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Schep tijdens het roosteren af en toe om. Let op: er kan behoorlijk wat vocht vrijkomen dus schep voorzichtig om spatten te voorkomen!

    Tip: Als je de tomaten allemaal tegelijk in de oven doet liggen ze te dicht op elkaar en is er teveel vocht. Je stooft ze dan in plaats van ze te roosteren.

  3. Als de eerste lading tomaten klaar is verwijder je de takjes tijm, doe alles over in een soeppan en rooster de tweede lading tomaten. Wanneer alle tomaten zijn geroosterd en in de pan zitten schenk je er de bouillon bij. Laat lekker lang zachtjes pruttelen en pureer op enig moment met een staafmixer of blender. Proef de soep en breng op smaak met wat zout, peper of eventueel een stukje bouillonblokje. Voor extra smaak kan je ook nog een klein scheutje balsamicoazijn toevoegen.

  4. Schep de tomatensoep in kommen en schep of drizzle er wat basilicumolie op. Garneer eventueel met een blaadje basilicum.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Basilicumolie maak je heel makkelijk zelf: doe wat verse basilicum in een hakmolentje en voeg olijfolie toe. Maal tot je een dikke groene olie hebt en breng op smaak met zout en peper. Gebruik direct of bewaar in een potje of flesje.
  2. Voeg naast wortel ook eens een stukje rode paprika toe, erg lekker!
  3. Hou je van pittig? Roer dan eens een flinke kneep Tabasco srirachasaus door de soep.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering